Obavijesti

Kolumne

Da, vani bi možda bilo lakše, no je li nam to sve češće izgovor?!

Da, vani bi možda bilo lakše, no je li nam to sve češće izgovor?!
1

Ne znam za tebe, ali mene ljute naslovi poput 'Mlađi od 30 godina bez posla u Hrvatskoj'. Kad sam bila student, deprimirali su me. I to u periodu kada sam trebala vjerovati da mogu osvojiti svijet.

VIDEO

Sada, takvi mi naslovi zvuče kao izgovor.

Tea, ako nisi zadovoljna na poslu, nisi ti kriva. Poslodavci u Hrvatskoj su užasni. Tea, nemoj se truditi i gristi u Hrvatskoj, kada to ionako nitko neće cijeniti. Vani je lakše.

Tko je ikada rekao da potraga za poslom, i to poslom u kojem ćeš uživati, treba biti lagana?

Kada je išta u životu, vrijedno truda, bilo lagano?

Nemoj me krivo shvatiti. Uvjeti nisu idealni. I možda bi jedan drugi ti, s istim iskustvom kao ti, brže i lakše dobio posao, na primjer, u Njemačkoj. Ili Irskoj. I to je tema o kojoj ćemo uskoro pričati.

Ali ovaj je post posvećen ljudima koji iz nekog razloga ostaju u Hrvatskoj. Neki nemaju uvjete za otići van. Neki su jednostavno “zapeli” ovdje. A neki možda, kao ja trenutno, vide puno više pluseva za ostanak nego za odlazak.

Bez obzira na razlog, tu si. U Hrvatskoj. I bez posla. Ili na poslu na kojem nisi zadovoljan. I svi članci/televizijski prilozi/portali ti poručuju da odustaneš. Jer posao u Hrvatskoj sigurno nećeš naći. Barem ne posao na kojem ćeš biti sretan i zadovoljan.

E pa ja sam popila čaj s jednom od onih cura koje zapamtiš. I koja je tijekom zadnje dvije godine aktivnog traženja i mijenjanja posla dobila više od 10 odličnih ponuda za posao u vodećim hrvatskim i stranim firmama. A ona nije puno drugačija od tebe i mene.

Dajana je završila ekonomiju (a znamo da i sami ekonomisti kažu da ih na tržištu rada ima previše). Nema veze na utjecajnim pozicijama. Većinu svog studija morala se sama financirati. A danas ta ista žena u svom životopisu ima imena kao što su Crowe Horwath, PricewaterhouseCoopers i Deloitte.

I zato sam, u inat svim člancima koji me ljute, pitala Dajanu u čemu je tajna.

S obzirom na to da je ovu ženu, u ovo doba godine, nemoguće uloviti prije zalaska sunca, ovoga puta ti donosim samo audio snimku. ALI audio snimku prepunu informacija. Preporučujem ti da poslušaš razgovor, a u nastavku možeš pronaći sažetak najvažnijih linkova.

Ako mene pitaš, prva tajna je: ne odustati. Bez obzira na broj odbijenica. Druga tajna je: uložiti puno truda. Poslovi ne padaju s neba. Ali je nebo puno poslova. Koji čekaju da se popneš do njih. Kao što Dajana kaže, nemoj čekati dream job, nego radi prema njemu.

Sve ostalo su korisni trikovi i informacije koje će ti pomoći u penjanju. Prve dvije stvari su na tebi. A da ti pomognemo u ovom trećem koraku, u nastavku se nalazi dobra baza informacija (i trikova) od kojih možeš krenuti.

Također, ako želiš pročitati više savjeta o tome kako napisati motivacijsko pismo i životopis – slijedi linkove.

Sada, nakon što si čuo Dajanina iskustva, što možeš napraviti već danas da bi se približio tom poslu koji želiš?

Što god odlučio, nemoj se zadovoljiti izgovorima. Moguće je pronaći i imati posao kakav zaslužuješ. Čak i u Hrvatskoj.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

O autorici:


Bok, ja sam Tea, poduzetnica u nastajanju, inženjerka sa smislom za biznis, kreativka zaljubljena u ljude. I autorica bloga TeaTime. Inspirira me ideja da sami kreiramo život i karijeru kakvu želimo. Moj put prema tome možeš pratiti na bloguFacebooku i Instagramu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac
Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica