Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Ponedjeljak, 25.03.2019. u 12:19
48 komentara

Evo kako na pijanoj kumi HDZ spašava svoj ugled (a i Žalac)

Umjesto ministrice Gabrijele Žalac isključenje iz HDZ-a zaradila je njezina kuma koja je pijana skrivila prometnu nesreću. Za koju se ne bi ni znalo da nije Žalac skrivila svoju nesreću. Ali da ne mora ići Žalac, odlazi kuma

Foto: 24sata/Požega.eu
48 komentara

HDZ-u se "nanosi šteta" kad se u javnosti dozna za nesreću, a ne kad se vozi pijan, pogazi ljude i pobjegne s mjesta nesreće.

HDZ-u se "nanosi šteta" kad u medijima izađe priča o zlostavljanju djeteta, a ne kad se to zlostavljanje događa godinama.

"Nanosi se šteta" kad se govori da ti netko u stranci podmeće, a ne kad ti u dvorištu osvane Mercedes u vlasništvu tvrtke koja je izabrana na tvom natječaju.

"Nanosi se šteta" HDZ-u kad se krene u rušenje svoje Vlade, a ne kad si u sukobu interesa i povezan s lobistima MOL-a.

I "nanosi se šteta" stranci kad bivši premijer na press konferenciji optuži predsjednicu stranke zbog sporazuma sa Slovenijom, a ne kad taj premijer godinama skuplja materijal za višestruke optužnice za korupciju, kriminal i ratno profiterstvo.

Ali ne nanosi se šteta stranci i ne isključuju se iz HDZ-a izborni pobjednici na nedavnim izborima u Lici protiv kojih je podignuta optužnica zbog izazivanja prometne nesreće s izazivanjem teških tjelesnih ozljeda.

HDZ i njegov ugled

To su kriteriji po kojima HDZ isključuje iz stranke one za koje smatra da su stranci "nanijeli štetu". To su situacije u kojima HDZ štiti vlastiti ugled. Ne kad se gazi ljude, tuče familiju, radi za strance, širi korupcija, pune crni fondovi, već kad se o svemu tome počne govoriti u javnosti. Ili kad se krene govoriti protiv stranke.

Marijana Obradović, kuma ministrice Gabrijele Žalac, od petka više nije članica Hrvatske demokratske zajednice. Radi se o osobi koja je krajem prošle godine u alkoholiziranom stanju naletjela na pješakinju, vukla je autom 30 metara, nanijela joj teške ozljede, a onda pobjegla s mjesta nesreće. I koja bi sigurno ostala u HDZ-u da joj kuma Žalac nije pogazila djevojčicu vozeći auto bez važeće vozačke dozvole.

Kad je ministrica Žalac došla u fokus javnosti, došla je i njezina kuma. I da ne bi iz stranke bila isključena Žalac, isključena je njezina kuma. Netko je morao platiti.

Brbljava Žalac 

Gabrijela Žalac očito ne nanosi baš toliku štetu HDZ-u svojom prometnom nesrećom, kršenjem zakona, laganjem, muljanjem i luksuznim vozilom u vlasništvu osobe kojoj je njezino ministarstvo dalo novac na natječaju. Ali je zato nanosi njezina kuma.

Žalac štetu svom HDZ-u, sudeći po reakcijama njezinih stranačkih kolega, nanosi tek optužbama o tome da joj "smještaju iz stranke", o čemu ona ima "insinuacija i dokaza". I ako će joj išta presuditi u partiji, to će biti iznošenje prljavog veša u javnost. To se u sektama smatra smrtnim grijehom.

U sektama je šutnja jedno od temeljnih pravila. Sve mora ostati u krugu obitelji. Sve se rješava unutar stranke. 

Ako se kolju, onda se kolju dalje od javnosti. Kad si podmeću, nitko za to ne smije znati. Kad se prenose iz ruke u ruku torbe pune gotovine za crne fondove, onda se one moraju spremiti u sef, a ne odnijeti na policiju. I kad se u dvorištu parkira Mercedes, onda se pokrije ušima, a ne izaziva stranački rat optužbama za podmetanje.

Nasrtanje na šefa

O ugledu HDZ-a i što on zapravo podrazumijeva i uključuje već se godinama vode filozofske rasprave u kojima su se odavno pobrkali svi kriteriji. Pa kad premijer fizički nasrne na saborskog zastupnika, onda se to ne smatra "nanošenjem štete" stranci već upravo suprotno, jačanjem stranke i njezina vođe. 

Ali kad se javno nasrne na šefa stranke ili kad ministrica nasrne na one koji joj iz stranke podmeću Mercedes u dvorištu, tada se na to gleda kao na nanošenje štete HDZ-u.

Kad Sanader pljačka državu, onda je to pobjednička politika HDZ-a. Kad Sanader na presici napadne šeficu stranke, promptno ga se najuri iz partije. Kao što se najurilo i Jadranku Kosor zato što svoje mišljenje o Tomislavu Karamarku nije iznijela na tijelima stranke, već u medijima.

I tako dalje i tako unedogled.

Zakon šutnje

Sada je kuma ministrice Žalac dobila nogu iz stranke tek kad je u medije izašla priča o okolnostima njezine prometne nesreće, ali ne i u protekla četiri mjeseca koliko se zna za tu nesreću. A okolnosti ne bi izašle u javnost da kuma Žalac nije sama skrivila svoju prometnu nesreću.

Pouka: HDZ-ovci mogu raditi što god hoće, krasti koliko hoće, zapošljavati kod hoće, primati darove od koga hoće, obračunavati se s kim hoće i rušiti koga bi htjeli, dokle god to rade u tišini, samoći i daleko od javnosti.

Tko prekrši zavjet, baca ga se pod autobus. Samo se tako osnažuje stranka.   

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message