Obavijesti

Kolumne

Komentari 249

HDZ-ov linč onih 'koji mrze sve što je hrvatsko' mora prestati

HDZ-ov linč onih 'koji mrze sve što je hrvatsko' mora prestati
1

Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, pozdravio je ukidanje emisije "Hrvatska uživo", a onda to popratio Facebook statusom u kojem je optužio Maju Sever da "mrzi sve što je hrvatsko". I poveo lov na vještice

VIDEO

Prije mjesec dana istaknuti splitski HDZ-ovac Hrvoje Marušić napao je članove nevladinih udruga na Facebooku: "Stoko yugokomunistička, nakon pet godina rata i agresije na RH vi pišete ovakve gadarije... DA SMO DEMOKRATSKA DRŽAVA, SUDILI BI VAM ZA VELEIZDAJU I STRELJALI VAS! A vjerovatno i hoće, uskoro...".

HDZ se ogradio od te izjave i najavio sankcije unutar stranke, ali još se uvijek nije ništa dogodilo. Marušić još uvijek nije izbačen iz stranke. Policija ga je ispitala, a Državno odvjetništvo još uvijek vrši izvide.

A evo jučer, Marušićev stranački kolega Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a i saborski zastupnik, pozdravio je ukidanje emisije "Hrvatska uživo" ovim Facebook statusom: "Maja Sever postala je najbolji primjer arogantnog i bahatog SDP-ova propagandista koji promovira propalu totalitarističku ideologiju. Licemjerno je da emisiju "Hrvatska uživo" uređuje osoba koja mrzi sve hrvatsko".

HDZ se nije ogradio od ove izjave, što implicira da je potpisuje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

HDZ predvodi hajku

I time kao vladajuća stranka potvrđuje da i dalje predvodi hajku na sve one s kojima se ne slaže i na sve koji se ne slažu s njim. Time je demonstrirao kako se misli boriti protiv podjela. Kako se zalaže za zajedništvo. Kako se bori protiv ekstremizma, radikalizma, protiv prijetnji i uvreda o kojima Andrej Plenković tako često govori u kontekstu verbalnog delikta.

Optužba da netko "mrzi sve što je hrvatsko" uobičajeni je dio anonimnih prijetnji na internetskim forumima i u prijetećim pismima, normalna je hračka kojom se rulja nabacuje iz busije na sve one koji im se ne sviđaju. 

Ali kad takva izjava izađe iz usta visokopozicioniranog političara iz vladajuće stranke, onda ona postaje opasna. I predstavlja poziv na linč.

Nema veze što je sada na udaru Maja Sever, televizijska reporterka koja je devedesetih prošla više ratišta od cijelog vrha HDZ-a.

Jezik šatoraša

Jučer su to bile nevladine udruge, sutra će to biti oporbenjaci, drugi novinari, kritičari i svi oni koji se usude pisnuti protiv HDZ-a. Ili Hrvatske kakvu uređuje HDZ.

Jezik šatoraša i stožeraša udobno se ugnjezdio u vrhu Plenkovićeva (a ne više Karamarkova) HDZ-a.

Škorićev komentar na naprasno ukidanje emisije koju je godinama vodila Maja Sever otvara i pitanje što HDZ namjerava učiniti sa svima ostalima za koje smatra da "mrze sve što je hrvatsko"?

Najprije, kako misli mjeriti ljubav prema svemu što je hrvatsko, osim ako to ne uključuje članstvo u HDZ-u? Možda će mjeriti iznose donacije za HDZ. Ili broj saborskih ruku za HDZ.

I nadalje, hoće li ukidanje televizijskih emisija voditi prema otkazu, a onda i prema institucionalnom i društvenom izopćavanju svih koje HDZ smatra "mrziteljima Hrvatske"?

Sve do strijeljanja?

Neki scenariji iz povijesti već nam padaju na pamet: oduzimanje posla, oduzimanje građanstva i prava glasa, zabrana javnog djelovanja, zabrana kupovanja u hrvatskim dućanima, zabrana odlazaka u hrvatsko kino i hrvatsko kazalište, potom iseljavanje i protjerivanje, suđenje i zatvaranje, a možda - ako se pita HDZ-ovca Marušića - čak i strijeljanje...

To su poruke koje dolaze iz samog vrha HDZ-a. Dolaze od čelnika druge najveće stranačke organizacije u Hrvatskoj.

Početkom devedesetih na porti Prisavlja tadašnji ravnatelj Antun Vrdoljak objavio je listu svih onih kojima je bio zabranjen ulazak u zgradu javne televizije. Danas se rade nove liste nepoćudnih i nepodobnih.

Ali i javno žigosanih: Maja Sever optužena je da "mrzi sve što je hrvatsko". Javnost, građani i naročito birači HDZ-a mogi bi tu optužbu shvatiti ozbiljno. Mogli bi je protumačiti kao otvorenje sezone lova na "mrzitelje Hrvatske", kao startni pištolj u pohodu na sve neprijatelje Hrvatske. Škorićev kolega Marušić već je objasnio što s tim neprijateljima misli napraviti.

A napadače na neprijatelje države očekuje nagrada, a ne kazna, zar ne?

Lov na vještice

Čelnici HDZ-a i države odbili su nedavno osuditi spaljivanje tjednika Novosti, navodno zato što nisu željeli pridavati pozornost marginalnom ekstremnoj pravaškog strančici. Sada Petar Škorić podiže lomaču za Maju Sever.

Lov na vještice je u punom zamahu, a HDZ-ovci donose drva za potpalu.

Ono što je najzlokobnije u cijeloj priči jest činjenica da Maja Sever, kao i svi drugi koje HDZ želi žigosati kao "mrzitelje Hrvatske" nemaju pravo na obranu, nemaju pravo na zaštitu (kakvu uredno za sebe traže Plenković i Grabar Kitarović, najzaštićenije osobe u Hrvatskoj), nemaju pravo na slobodno obavljanje posla, nemaju pravo na slobodu mišljenja i govora, niti imaju šansu obraniti se od optužbi za koje zapravo ne postoje protuargumenti.

Kako bi Maja Sever sada mogla dokazati da voli sve što je hrvatsko? Osim da se učlani u HDZ. Ili da pristupi propagandnoj mašineriji Plenkovića i njegove partije.

I zato je ta optužba tako praktična za HDZ i zato je ona na snazi od početka devedesetih, otkada je novinarka Sever obilazila ratišta.

Braniteljski šatori su složeni i stožeraški čekići pospremljeni, a lidersku baklju u javnom linču preuzeo je sada vladajući HDZ, unijevši uličarski rječnik i radikalne optužbe u politički mainstream.

Škorić pritom nije jedini, kao što ni s Marušićem on ne čini iznimku. Takve i slične, možda tek manje brutalne poruke mogu se čuti od samog vrha HDZ-a i postale su sastavni dio državne politike.

Kome se ne sviđa, neka se iseli. Kome se ne sviđa, neka ide u podrum. A tko "mrzi sve što je hrvatsko" nema što raditi na Hrvatskoj televiziji. 

HDZ jedini voli Hrvatsku.  I sve što od nje može uzeti.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 249
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
U braku s ovisnikom o seksu: 'Trpjela sam bol, stručnjakinja mi je objasnila da me siluje'
BILO JE DIVNO, U POČETKU...

U braku s ovisnikom o seksu: 'Trpjela sam bol, stručnjakinja mi je objasnila da me siluje'

Britanka Marie Williams podijelila je svoju priču o braku s muškarcem koji je bio ovisan o seksu te duže vrijeme nije shvaćala kako da izađe iz te priče