Obavijesti

Kolumne

Komentari 86

HDZ vodi tešku bitku za svaki komadić države. Pa i Podravke

HDZ vodi tešku bitku za svaki komadić države. Pa i Podravke
1

Jučerašnje čerupanje HDZ-ovih ministara Gorana Marića i Damira Krstičevića oko kandidata za predsjednika uprave Podravke pokazalo je da je došlo vrijeme da se država makne iz Podravke, ali i gospodarstva

VIDEO

Vijest o tome kako su se hadezeovci jučer počupali oko imenovanja novog predsjednika Uprave Podravke najbolja je potvrda kako je došlo vrijeme da se država napokon makne iz te kompanije.

Ali čime bi se u tom slučaju HDZ bavio? 

Oko čega bi se njegove struje čerupale? Oko čega bi se ministri svađali, gdje bi se njihovi prijatelji uhljebljivali, u što bi se onda oni brutalno miješali? 

Država je još uvijek najveći pojedinačni dioničar Podravke, ali drži samo četvrtinu vlasništva. Ipak, tek je obračun ministra državne imovine Gorana Marića i ministra obrane Damira Krstičevića iznjedrio novog šefa kompanije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Marić je navodno odnio pobjedu. 

Nova Marićeva ucjena

Taj isti Marić, prema navodima medija, oko ovog je slučaja premijeru Plenkoviću zaprijetio ostavkom ukoliko ne bude po njegovu, kao što on to običava raditi otkako se takvom ucjenom dokopao svog vlastitog ministarstva, a riječ je o istom onom Mariću koji je ovoga tjedna predbacio bivšem šefu uprave Zvonimiru Mršiću da ga je "na čelo kompanije dovela politika", dok će HDZ umjesto njega postaviti "kvalitetne i kompetentne ljude kakve zaslužuje takva velika kompanija". 

Mršić je, kao SDP-ov kadar, imao dobre rezultate i pokazatelje, ali ministra Marića oni nisu zanimali. Jer je već pripremio svog kandidata.

Taj njegov kandidat, da stvar bude bizarnija, došao je u koliziju s kandidatom jednog drugog HDZ-ova ministra u Vladi, Damira Krstičevića. Ministar obrane htio je na čelo Podravke postaviti svog kolegu iz bivše firme, ali je Marić ipak uspio progurati svog kolegu iz nogometnih dana.

To se zovu reforme. To se zove utrka za kvalitetnim i kompetentnim ljudima.

I to je ono što smo i očekivali od HDZ-a: da nastavi s akcijom čišćenja bivših kadrova po institucijama i kompanijama, bez obzira na njihove rezultate, te da na njihova mjesta postavi svoje ljude. 

Ovoga puta otvoreno je bilo samo pitanje čiji bi to ljudi bili.

Jer, ovdje po tko zna koji puta nije riječ o sposobnosti, nego o podobnosti.

Koga briga za rezultate?

Zvonimiru Mršiću HDZ je zamjerao činjenicu da ga je politika postavila na čelo Podravke, ali prema samom priznanju Gorana Marića, nikada ga nisu zanimali njegovi rezultati. "Skupština nije razgovarala o rezultatima, niti je imala uvid u njih", kazao je Marić.

Sada su, pak, Marić i kolega mu Krstičević gurali svoja politička imenovanja, pri kojima su kompetencija, reference, rezultati bili sporedni. Na prvom mjestu je bila politička podobnost.

Svaki kandidat iza sebe je imao jednog političkog sponzora u Vladi i HDZ-u. 

Bez toga, bez takvog pokroviteljstva, nijedan od kandidata ne bi uopće došao u obzir da vodi kompaniju u kojoj, ponavljamo, država drži samo 25 posto dionica.

Nisu bitni kandidati. Bitan je samo obračun snaga unutar HDZ-a.

Nema petokrake, ali...

HDZ tako nastavlja sa starim etatističkim modelom vladanja na kakav smo navikli u zadnjih 25 godina. Ne treba ići dalje od afere Spice da se vidi kakvu je ulogu igrala država pod HDZ-om u toj prehrambenoj kompaniji. A ne treba vjerojatno ni podsjećati kakvu je ulogu u gospodarstvu i industriji igrala država u bivšem sistemu.

HDZ je, eto, pokazao da ostaje vjeran takvom modelu. Doduše, bez petokraka, ali s jasnim interesima i uhodanom procedurom.

Upravo zbog toga HDZ će se teško riješiti državnog vlasništva gdje god postoji interes za kontrolom, dominacijom, uhljebljivanjem, kao i za kombinacijama kojih smo se nagledali u ovih četvrt stoljeća.

Isti model vjerojatno nas čeka i u Ini, ako Plenkovićeva Vlada i njegovo stručno povjerenstvo ikada uspiju smisliti rješenje za otkupa dionica. Isti model gledamo u državnim monopolima, ali Podravka se pokazala kao naročito sočan zalogaj kojeg se HDZ očito ne namjerava tako lako odreći.

I oko kojeg su se čak uspjela počupati dva HDZ-ova ministra.

Ili preko stranke ili preko granice

Da ne duljimo, slučaj Podravka - tako rutinski, a opet toliko poražavajući - jasna je poruka svim kvalificiranim menadžerima u Hrvatskoj da bez partijskog sponzora, stranačkog donatora ili stranačke iskaznice neće dobiti priliku voditi neku veliku kompaniju. 

Kao što je poruka mirovinskim fondovima, inače većinskim dioničarima Podravke, da ne mogu pobjeći od sklapanja dealova s politikom.  

Jedino nije baš jasno kako se ova poruka o političkom čerupanju za Podravku uklapa u sinoćnju izjavu Vladimira Šeksa o "biblijskim razmjerima egzodusa hrvatske mladeži".

Osim da im još nije kasno da se učlane u HDZ.

I dok je Šeks mesijanski poručivao kako se "vodi posebna bitka za Hrvatsku", njegov HDZ pokazao je da vodi posebnu bitku za svaki komadić Hrvatske. 

Baš kao što su HDZ-ovi ministri jučer vodili bitku za svoj komadić Podravke.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang