Obavijesti

Kolumne

Komentari 24

Pustimo profesore. Bandić i HNS prvo spašavaju sami sebe

Pustimo profesore. Bandić i HNS prvo spašavaju sami sebe
1

HNS je zaprijetio izlaskom iz Vlade ako profesori ne dobiju traženu povišicu, a jutros je Bandić ucijenio premijera Plenkovića rukama svojih "žetončića" u Saboru ako se profesorima i učiteljima ne izađe u susret.

VIDEO

Milan Bandić poručio je Andreju Plenkoviću da "bude državnik" kako bi se on mogao nesmetano igrati populističkog političara.

Pa je tako na stručnom skupu učitelja produženog boravka osnovnih škola rekao ono što je publika najviše željela čuti, u situaciji kad se sindikat hvali 90-postotnom uspješnošću štrajka, i u novoj prilici da udari kontru HNS-u.

"Poručujem i Vladi i državniku Plenkoviću da podvuče crtu danas, a ne sutra, i da urazumi ministricu i da prenamjenom od tih milijardu kuna trenutno informatičke opreme koju je raspisala, 400 milijuna preraspodjeli i riješi ovu agoniju i ovaj putujući cirkus", kazao je Bandić, prijeteći da "neće ruku dići nitko u Klubu stranke kojoj sam na čelu, dok se to ne napravi". 

Slučajno, Bandićev je izazvao krizu Vlade upravo na dan kad je počelo pripremno ročište za još jedno njegovo suđenje.
I tako, nakon što je HNS zaprijetio izlaskom iz Vlade ako se profesorima i nastavnicima ne povećaju plaće, Milan Bandić zaprijetio je bojkotiranjem Vlade u Hrvatskom saboru s rukama svojih "žetončića".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pa tko jači, taj kvači.

Mrtva utrka

Praktički je krenula mrtva utrka između Bandića i HNS-a tko će prije srušiti Vladu, odnosno spasiti prosvjetare.

Vatrom se tako igra stranka koja se već raskolila i pitanje je u kojem sastavu će se ikada više vratiti u Sabor i Vladu, kao i gradonačelnik čija stranka u parlamentu postoji samo zahvaljujući prebjezima i nakon izbora gotovo sigurno neće biti ni nje ni "žetončića".

Oni ruše Vladu, vjerujući kako na tom pitanju grade sebi predizbornu platformu za politički opstanak, no zapravo javnim ucjenama i prijetnjama kopaju sebi grob u ovoj Vladi.

Obrazovanje spašavaju stranke koje su praktički na izdisaju. Najprije ga spašava HNS, sad ga spašava Bandić, a i jedni i drugi time jedva spašavaju sami sebe.

Nije onda ni čudo da obrazovanju nema spasa.

Borba za zasluge

U svakom slučaju, ni Bandić, kao ni HNS, ne šalju poruku Plenkoviću, koliko je šalju javnosti, prosvjetarima, odnosno biračima. Jer, ako sindikati izbore povišicu, ispast će da je to Bandićeva zasluga. Ako ne uspiju u svojim zahtjevima, imali su Bandića i HNS na svojoj strani.

S druge strane, ako Plenković popusti sindikatima, ispast će da je pokleknuo pred Bandićevom ucjenom. A možda i HNS-ovom, ovisi tko glasnije prisvoji zasluge.

Što bi moglo čak i pomoći premijeru pred njegovim biračima i strankom: ispast će da nije imao izbora već je u cilju stabilnosti i opstanka na vlasti izašao u susret koalicijskim partnerima.

Labuđi pjev

Međutim, tu se postavlja ključno pitanje: kome se više ostaje na vlasti, Andreju Plenkoviću ili HNS-u i Bandiću i njegovim "žetončićima"?

Jer HDZ će se s narednih - redovnih ili izvanrednih - izbora sigurno vratiti, što se ne može reći za Bandićeve zastupnike i HNS-ove ministre.

I kao što sindikati koriste predizborno vrijeme za pojačavanje svojih zahtjeva, tako se i Plenkovićevi partneri na izlaznim vratima hvataju zadnjih aduta za naredne izbore.

Nekad su spašavali Plenkijev "Titanik", sada govore da spašavaju obrazovanje i profesore, a čitavo vrijeme pokušavaju spasiti sebe.

Od anonimnosti, a neki čak i od sudova.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu