Kolumne

Komentari 135

Jaca napada 'Željeznu lignju' i ignorira samozatajnog Zoku?

Jaca napada 'Željeznu lignju' i ignorira samozatajnog Zoku?

Prema jednoj teoriji, napade su osmislili Davor Stier i Davor Božinović, kako bi - gurajući Kosor u izgubljenu bitku s Josipovićem - uvjerljivo izgubila izbore

Dva je puta Ivo Josipović u zadnjih mjesec dana podržao Jadranku Kosor. Prvi puta, kad je otišla na Kosovo, i drugi puta, kada se zbog toga našla na udaru kritika Vuka Jeremića i Borisa Tadića. Jadranka Kosor uzvratila mu je optužbom na predvodi  "puzeći projekt crvene Hrvatske". Na tu ju je procjenu nagnala činjenica da je Ivo Josipović poslao SDP-ovca Igora Dragovana kao svog izaslanika na tamburaški festival u Požegu. Tanak je to motiv. Nategnut. Izmišljen. Jer Josipović je  kao izaslanicu slao i Kosoričinu saveznicu Đurđu Adlešič, a prije nekog vremena i HDZ-ova ministra Davora Božinovića. U Split je na Splitsko ljeto htio poslati Jasena Mesića, ali mu to premijerka nije odobrila.

Pokazalo se da Ivo nije janje... 

Njeno postupanje, dakle, posjeća na onog vuka iz basne, koji pod svaku cijenu želi isprovocirati sukob s janjetom, pa ga optužuje da mu muti vodu. Samo, Josipović nije janje - niti lignja; sad se pokazalo da je možda prije riječ o "željeznoj lignji" pa je, nakon neočekivano jake serije predsjednikovih kontraudarca ("kumrovečki đaci nas plaše crvenom Hrvatskom", "uhitili su generale, a sad ih pozdravljaju"; "tko ne vidi da smo u krizi ne treba se baviti politikom") premijerka zacvilila kako ih Predsjednik "želi poniziti" i kako se  pravi slijep na ekonomske dosege vlade, koja je zemlju izvukla iz krize. 

Taktika: Milanović je nedostojan spomena

Napadi Jadranke Kosor na Josipovića dio su predizborne platforme HDZ-a. Njima se šalje višestruka poruka. Prvo, Josipović vodi oporbu. Drugo, pobijedi li SDP, i Markov Trg i  Pantovčak bit će u rukama "crvenih". Treće, Milanović je neposobni autsajder, nedostojan spomena, a kamoli okršaja. Izostavljanjem ga valja minorizirati. Pitanje je li li to pametna strategija. 

Josipović je najpopularniji političar u zemlji, a uopće ne izlazi na izbore. Iz ovih okršaja izlazi kao pobjednik. Popularnost mu je zadnjih mjesec dana, prema Cro Demoscopu, porasla oko 4 posto. Koliko premijerka može dobiti napadajući ga? Kakve predizborne poene SDP-u može donijeti Igor Dragovan, koji otvara Zlatne žice Slavonije? Puno je suvislije pitanje, ako govorimo o izbornim zloporabama, ne čini li ih premijerka svaki dan vodajući sve ključne ministre sa sobom po cijeloj zemlji. Oni već danima nisu na svom radnom mjestu. Što radi Vlada? Što ćemo imati od svih tih kamena temeljaca? Kakvog to ima smisla?

Teorija: Smišljeno gube izbore da se riješe 'tereta'? 

Prema jednoj teoriji, napade na Josipovića osmislili su Davor Stier i Davor Božinović, kako bi - gurajući Kosorovu u unaprijed izgubljenu bitku s Josipovićem - uvjerljivo izgubila izbore. Nakon toga, pomeli bi je s vrha HDZ-a. Sve zemlje koje su ušle u EU imale su prvih godina snažan val jačanja desnice. Tako će biti i kod nas. Oni računaju da će Milanović, dobije li izbore, kratko trajati. A tada će Hrvatsku opet dobiti onaj tko ima HDZ. Je li to račun bez krčmara? Zasad, ne zvuči glupo.