Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Jesu li crvi opasni za psa? Zašto pas jede vlastiti izmet?

U novoj Zoordinaciji veterinar Goran Azenić odgovara na pitanja što činiti ako psa ubode krpelj, kako riješiti problem pretjeranog linjanja, što znače kvrge na tijelu...

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Jesu li crvi opasni za psa?

Pozdrav, dakle, moj haski star tri mjeseca je danas našao nekakvu lešinu i, naravno, uzeo u usta, ja sam mu je odmah izvukao i izbacio na pod pri čemu je iz leša izašlo puno onih crva što se hrane mesom. Zanima me, ako je progutao kojeg, ima li opasnosti da mu naprave neku štetu? Hvala,

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nema opasnosti

Poštovani,

od samih crva nema opasnosti, no pokvareno meso može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme (simptomi su: povraćanje, proljev, povišena tjelesna temperatura...)

Mrlje na tijelu psa

Poštovani,

imam psa staforda starog 2 mjeseca i treba primiti još jednu injekciju, međutim, počele su mu se pojavljivati mrlje po tijelu, kao da mu nedostaje dlaka, i češka se, ali ne vidim da ima buhe jer ga držim u stanu. Sve ostalo je normalno, ishrana, mokrenje, stolica... Molim Vas da mi pomognete i kažete sto bi to moglo biti i što da radim. U prilogu Vam dostavljam slike.

Srdačno

Potreban je dermatološki pregled

Poštovana,

Svakako posjetite svog veterinara jer Vaš pas treba detaljan dermatološki pregled. Treba isključiti ektoparazite (npr. demodikozu) i gljivice. U Vašem slučaju moglo bi se raditi (na osnovi fotografija) o  npr. reakciji preosjetljivosti na hranu ili alergene iz okoliša.

Pretjerano linjanje psa

Imam psa mješanca pinča starog 6 godina, vesela je, jede normalno, spava, igra se... U 5 godina koliko je imam nikad se nije tako jako linjala. Svaki dan moram usisavati koliko joj ispada dlaka. Znam da se uvijek linja dva puta godišnje, ali ne ovako jako. Cijeli stan i njen krevetić puni su dlaka. Molim Vas da mi pomognete :(

Rješenje je temeljito češljanje

Poštovana,

ukoliko nema alopecija po tijelu Vaše ljubimice, vjerojatno je sve u redu. Temeljito i redovito iščešljavanje trebalo bi pomoći. Ukoliko su prisutna prorjeđenja ili alopecije, svakako posjetite veterinara.

Psu rastu kvrge na tijelu

Poštovani,

imam psa mješanca starog 8 godina. Već neko vrijeme konstantno dobiva kvrge po tijelu. Kvrge su potkožne, ne bole ga na dodir, rastu neko vrijeme pa puknu. Kvrge nisu tvrde, ali nisu ni potpuno mekane i pomične, ne bole ga na dodir. Rana nakon puknuća normalno zaraste. Nema nikakvih promjena na koži (osipa i sl.), a sadržaj kvrge nije gnoj nego bezbojna tekućina i većinom krv.

Prvu kvrgu je dobio prije više od godinu dana, ona je pukla, zarasla pa se pojavila druga i tako isto s njom, sada mu je pukla treća kvrga i raste mu nova. Pas nema nikakve druge simptome, normalno jede i ponaša se normalno, jedino što je malo mirniji kad mu pukne kvrga, ali kada rana zaraste ponovno je aktivan kao i prije.

Do sada nije imao nikakvih bolesti, normalno je cijepljen. Jedino što je imao buhe i to isto prije nekih godinu dana (vratile su se još jednom nakon toga, ali ih sada nema). Ne znam jesu li kvrge možda povezane s buhama?

Čitala sam da se često pojavljuju kvrge na starijim i malo debljim mješancima kao nakupine masnog tkiva, ali nisam našla je li normalno da se te kvrge tako često pojavljuju i kako se to može liječiti (a i meni se čini da sadržaj kvrge nije bio mastan, već da većinom sadrži samo krv).

Pretpostavljam da bi najbolji način da se otkrije zbog čega nastaju te kvrge bila biopsija pa me zanima gdje se to može napraviti u Zagrebu i kolika je cijena? I pretpostavljam da ne možete iz danih informacija točno znati što je uzrok tih kvrga, ali zanima me koliko takve kvrge mogu biti opasne?

Koliko je vremena potrebno da se počinju pojavljivati simptomi npr. raka, ili nekih drugih bolesti koji mogu uzrokovati nastanak kvrga? (on ima te kvrge više od godinu dana, a nema nikakvih drugih simptoma)

Unaprijed hvala. Lijep pozdrav, Katarina

Predlaže se patohistološka pretraga

Poštovana,

Kvrge bi trebalo pogledati za bolju procjenu, no ukoliko ste u mogućnosti, predložio bih uklanjanje jedne od kvrga te patohistološku pretragu (rezultat će biti najobjektivniji). U skladu s rezultatom patohistološke pretrage nastaviti daljnji tretman.

Pas ne može mokriti

Poštovani dr. Goran Azenić! 

Ovo su fotografije perinealne hernije moga psa maltezera. Je li neophodna operacija jer sada ne može urinirati ni defecirati?Dobiva infuziju s Lendacin-antibiotikom zbog infekcije. Pas Ogi ima 9 godina, divertikuloza na debelom crijevu je dijagnosticirana prije 2 god, sada se pojavila ova komplikacija :(  Što mi savjetujete, mi smo u Skopju, pod nadzorom veterinara i spomenute dg. Kakav je ishod nakon operacije?

Hvala i pozdrav iz Makedonije  :)

Rješenje je operacija

Poštovana,

operaciju bih svakako preporučio jer ona će najvjerojatnije dati očekivani rezultat (razlog više što ne može mokriti). Prije operacije treba ga pripremiti na način da se povišene vrijednosti nalaza, o kojima govorite, pokušaju spustiti i približiti normalnim vrijednostima (jetreni enzimi, leukociti). Rezultat nakon operacije obično je odličan.

Pas se neprestano češe

Poštovani,

imam bišona koji je star 3 godine. On se doslovno cijeli dan češe, npr. od 10 sati on se češe 8. Također non-stop nešto gricka, ili šapice ili rep ili svoju dekicu. Sa svakom vrstom hrane sam ga hranio da bih vidio poslije koje se neće češati, ali uvijek isto. Kad se češe, obično to radi po desnoj strani tijela i češe uho (gdje je par puta napravio ranice). 

Bili smo kod veterinara i kažu da nema ni šugarac niti bilo kakve infekcije na koži. Probali smo sa nekim antialergijskim tabletama koje nam je dao veterinar, ali i dalje ne pomaže. Poslat ću Vam video što moj pas uvijek radi poslije obroka i njegovu sliku. Nadam se da ćete mi uskoro odgovoriti na ovaj mail ili na radulovski51@gmail.com. Pozdrav

Očito je riječ o alergiji

Poštovani,

pitajte veterinara na što sumnja (očito na alergiju) i što još možete poduzeti. Video i fotografije mi možete poslati kako bih Vam mogao dati što bolji odgovor.

Kujici sam kod kuće odstranila velikog krpelja

Poštovani, imam mješanku njemačkog ovčara staru 2 godine. Unazad mjesec dana počela je kašljati kao da želi izbaciti zapelu kost iz grla. Prije 6 dana završile smo 7-dnevnu terapiju antibioticima, nakon čega se samo malo prorijedila učestalost nadražaja na kašalj. Jučer u ponedjeljak 6. 7. 2015. bila sam s njom ponovno kod veterinara. Pregledana je, poslušana i konstatirano je dobro zdravstveno stanje usprkos kašlju. 

Dobila je Pratel 2,5 kom koje sam joj odmah jučer dala. Međutim, danas sam slučajno pronašla na vratu, taman tamo gdje inače apliciramo Frontline, krpelja toliko debelog i punog krvi da mi je eksplodirao među prstima, a moja Dina je bolno cviljela. Naravno da je ostala glava u vratu koju sam joj pincetom izvadila. 

Zvala sam veterinarsku ambulantu, gdje mi je savjetovano da ju samo pozorno pratim: urin, izmet (proljev), promjene na sluzokoži... Uz ovu vrućinu ionako je malo letargična, kao uostalom i ja, ali nadam se da će ipak biti dobro. Svejedno Vas molim da me poučite koje opasnosti vrebaju, kako ih prepoznati i kako reagirati. Hvala Vam unaprijed. Đurđica Vrđuka

P.S. Živimo na Kalniku, imamo veliko dvorište, slobodni smo, kastrirani, ali s jednim neodstranjenim jajnikom.

Ako se pojave simptomi, psa odvedite na pregled

Poštovana,

bolesti koje se najčešće prenose krpeljima su: babezioza, erlihioza, anaplazmoza, borelioza.

Kao što Vam  je rekla kolegica, ukoliko se Vaš pas smiri, prestane jesti, povisi se tjelesna temperatura, promijeni boja urina, počne plitko i ubrzano disati, sluznice počnu mijenjati boju u ameničnu ili ikteričnu (žutu), pojavi se šepanje, svakako potražite pomoć veterinara. Neuklonjeni jajnik svakako uklonite zbog mogućih i čestih komplikacija.

Pas jede vlastiti izmet

Poštovani,

moja pekinezerica stara 3 i pol mjeseca svaki put nakon velike nužde uzme komad izmeta i jede ga ili spremi u svoju košaru, nekada čak i po skrivenim mjestima u kući. Je li to normalno i kako je odviknuti od toga? Uz to živim na selu i držimo koke pa kad je izvedem, zna i njihov izmet jesti ili uzeti i donijeti u kuću. Pomozite. Unaprijed hvala, Dragana

Vjerojatno mu nedostaje vitamina i minerala

Poštovana,

pojava koju opsujete naziva se koprofagija. Može se raditi o navici koja se razvije još u leglu, no isto tako može se raditi i o nedostatku nekih vitamina i minerala. Preporučio bih Vam korištenje vitaminsko mineralnih preparata i super premium hrane za pse.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.