Obavijesti

Kolumne

Komentari 601

'Kakav zakon, pa to su ustaše'. Zašto HOS-ovci nisu kažnjeni?

'Kakav zakon, pa to su ustaše'. Zašto HOS-ovci nisu kažnjeni?
1

Policija je odbila prijaviti HOS-ovce koji su u Kninu skandirali "Za dom spremni", a politika je za to je pronašla sva moguća obrazloženja. "Stvar nije crno-bijela", kaže ministar Bošnjaković Ona je više crna, nego bijela.

VIDEO

Kaže ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković o HOS-ovcima u Kninu: "Nije uvijek stvar crno-bijela kako se želi prezentirati".

Znači, crnokošuljaši i radikalni desničari s visoko podignutom desnicom i ustaškim povikom "Za dom spremni" na ulicama Knina za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, pred spomenikom poginulima u Domovinskom ratu, za hrvatsku policiju i za vladajuću politiku nisu dovoljno crni.

Pa ih se stoga treba učiniti "bijelim".

Policija je to uspjela učiniti. Odbila je prijaviti Marka Skeju i njegove HOS-ovce koji su po Kninu izvikivali "Za dom spremni", pod obrazloženjem da su to činili "pored spomenika, iz pijeteta prema žrtvama i kroz odavanje počasti". Odbila je prijaviti i Marka Perkovića Thompsona koji je na Rivi, zajedno sa svojom publikom, skandirao "Za dom spremni".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I Plenkovićeva Vlada to je uspjela učiniti. Bošnjaković ustašku ikonografiju naziva legalnom u grbu HOS-a i naglašava da se ona "ne može osuditi ni procesuirati ako je u komemorativnom prostoru koji se odnosi i na pripadnike HOS-a".

Ustaška komemoracija

"To nije", kaže ministar pravosuđa, "bilo na nekakvom javnom prostoru gdje se poziva na mržnju i nasilje, nego se to treba podvesti pod komemoriranje".

Komemoriranje ustaštva na javnom mjestu, pod pokroviteljstvom policije i politike.

I tako, ne samo da je ustaštvo dozvoljeno ako ste HOS-ovac, već je ono postalo legitimni dio baštine Domovinskog rata. 

Nije sve to od jučer, ali ministar i policija potvrdili su nakon kninskih manifestacija da se ona Plenkovićeva poruka o "dvostrukim konotacijama" u vezi ustaških pozdrava i obilježja udomaćila u praksi.

Policija i ministar pravosuđa preuzeli su ulogu sudova.

Tolerira ustaše

A premijer koji je sve to zakuhao još od Jasenovca danas pitijski poručuje: "Kada policija smatra da je došlo do prekršaja, mora reagirati". Ali kada ne smatra, kao što nije smatrala šibensko-kninska policija, onda valjda ne mora.

Zakoni postoje, ali nisu isti za sve. Odluke sudova, pa i Ustavnog suda, postoje, ali ne primjenjuju se na sve. Policija procjenjuje koga prijaviti, kao i ima li to uopće smisla. Politika konstantno traži izlike za neprocesuiranje. Osuđuje ustaštvo, ali tolerira ustaše.

Situacija doista, kako reče Bošnjaković, nije crno-bijela. Više je crna, nego bijela.

'Kršenje pravnog poretka'

Lora Vidović, pučka pravobraniteljica, danima upozorava na "de facto legalizaciju ustaške simbolike i pokreta", poručujući kako je neprocesuiranje HOS-ovaca u Kninu "kršenje pravnog poretka".

To su teške riječi. Ali koje prolaze bez odjeka.

U Kninu je, dakle, kao i na splitskoj Rivi, prošlog vikenda bio ustaški dernek pod pokroviteljstvom Vlade, HDZ-a i policije. Dok se predsjednica države u Izraelu zaklinje u antifašizam, dotle Hrvatskom marširaju crnokošuljaši promovirajući ustašku ideologiju.

I nikome ne pada na pamet promijeniti zakon i izbrisati ustašku ikonografiju iz HOS-ovih oznaka i s njihovih spomenika.

Pa neka netko još kaže da je bolje bez Tomislava Karamarka. "Kakav zakon, pa to su ustaše".

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 601
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....