Obavijesti

Kolumne

Komentari 3

Kako naučiti štene da obavlja nuždu i treba li ga kažnjavati?

U današnjoj ZOOrdinaciji saznajte kako brže i jednostavnije naviknuti štene da obavlja nuždu u domu te zašto je izraslina na ljubimcima razlog posjetu veterinaru

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Na sve "naskakuje"

Poštovani,

Imam problem sa svojim ljubimcem, aljaškim malamutom. On "skače" po svima, osim po meni. Ne znam kako da ga odviknem od toga. Možete li mi nekako pomoći?     

Puno hvala!

Problem će riješiti kastracija

Poštovani,

Vaš pas je "zaljubljive naravi" kao i svi mladi mužjaci. Spriječiti "skakanje" (masturbaciju) možete spriječiti jedino da ga kastrirate. Kastracijom se ubrzo (4-6 tjedana) muški spolni hormoni spuste na bazni nivo te se takvo ponašanje gubi.

Kako štene naučiti da obavlja nuždu tamo gdje odredimo?

Dobila sam mini maltezera na poklon. Oštenjen je u drugoj polovici kolovoza ove godine. Od svojeg legla je odvojen 10. studenog, a  mene zanima što je potrebno znati, a  ponajprije me zanima kako ga naučiti na wc. Nabavili smo pelenu i sprej koji se šprica na pelenu, no naprosto se sve to čini kao nemoguća misija...

Hvala vam na odgovoru,
Nikolina 

Nemojte ga kažnjavati, već budite uporni

Poštovana, 

Vaše štene je još premalo i prekratko vremena kod Vas da bi već znalo samo gdje bi trebao obavljati nuždu. Mislim da ste dobro započeli no trebat će još strpljenja i upornosti. Kada uočite da će Vaš ljubimac obaviti  nuždu probajte ga što prije prenijeti na mjesto koje ste Vi predvidjeli kao njegov toalet. 

Ako obavi nuždu tamo gdje Vi ne želite, nemojte ga kažnjavati jer dovoljno je svega nekoliko sekundi i on Vašu kaznu više neće moći povezati s radnjom koju je obavio. Kako neće znati zbog čega je kažnjen to kod njega može izazvati zbunjenost i nesigurnost. Mjesta koja je već obilježio svojim urinom dobro očistite i zamaskirajte drugim mirisom (postoje gotovi preparati za tu svrhu). Nakon nekog vremena vidjet ćete da je nemoguća misija bila samo njegova jedna mala kratka životna faza.

Pas ima izraslinu, o čemu je riječ?

Poštovani, 

Imam mješanca škotskog ovčara starog 12 godina. U veoma kratkom roku (15 dana) pojavila mu se velika tvrda izraslina na trbuhu promjera oko 10 cm, između stražnjih nogu. Izraslina je nepomična. Pas ne pokazuje na dodir da je bolno. Molim Vas za pomoć, što bi to moglo biti?
Prije mjesec dana udomili smo jednu malu kujicu. Da li je to moglo utjecati na pojavljivanje izrasline? 

Unaprijed hvala,
Blaženka 

Svaka izraslina zahtijeva pregled veterinara

Poštovana,

Teško je bez pregleda reći točno o čemu bi se radilo. Može se raditi o više stvari, stoga preporučujem pregled kod veterinara (što prije s obzirom na to da Vam se čini da tvorba brzo raste).

S obzirom na njegovu starost više stvari bi dolazilo u obzir tako npr. moglo bi se raditi o tumoru koji ima tendenciju brzog rasta, lokaliziranom upalnom procesu ili ukliještenoj herniji. Stoga ne oklijevajte nego posjetite veterinara što prije.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!
PROCURILE BROJKE

Otkrivamo: Livaja najplaćeniji nogometaš HNL-a, ali jedan je trener zaradio više i od njega!

Plus+ Više od milijun eura prošle su godine zaradili Petković, ali i jedan pomalo zaboravljeni dinamovac, a blizu milijuna su Nikola Kalinić, Josip Mišić, kao i Livaković, koji je otišao na ljeto. I treneri su se fino obogatili...
'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'
VIDEO: PROŠLE SU 34 GODINE

'Pištolj je bio napunjen, rekli su mi da pucam Bobanu u leđa...'

Dinamo protiv Zvezde, 13. svibnja 1990. Zločinac Arkan paradirao je s pištoljem uz teren, milicija je tukla samo hrvatske navijače, a golobradi kapetan plavih ušao u povijest