Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Kako pomoći maci koja teško diše i oči joj neprestano suze?

Kako pomoći maci koja teško diše i oči joj neprestano suze?
1

Ovoga utorka, u novoj ZOOrdinaciji pročitajte što se krije iza iza pretjeranog linjanja kod pasa te kako pomoći maci koja teško diše i psu da se prilagodi životu u gradu

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Mačka teško diše i bolest joj napada oči, kako joj pomoći?

Pozdrav,
imam žuto-bijelu mačku staru godinu dana i jako je bolesna. Ne može disati, ne želi jesti najvjerojatnije zbog začepljenog nosa i toliko je mršava da joj na dodir mogu osjetiti sve kosti. Bila sam kod veterinara i dao joj je neke lijekove odnosno injekcije za sljedećih šest dana. Rekao je da ima bolest koja napada oči i organizam. 

Oči su joj inače stalno pune suza i crvene. Iako je dobila lijekove, ona se i dalje ne oporavlja. Također, stalno samo sjedi. Što da radim? Kako da joj odčepim nos? Ima li neku ozbiljnu bolest? Stalno mislim da će umrijeti, molim vas pomozite mi ili ću je morati uspavati jer drugi izbor nemam. 

Ispiranje nosa fiziološkom otopinom i inhalacije pomažu, ali potrebne su daljnje pretrage

Poštovani, 

Teško mi je na osnovi fotografije i Vašeg opisa reći točno o kojoj se bolesti radi. Ako Vaš veterinar ima radnu dijagnozu možda bi trebali popričati s njim o njegovim očekivanjima u vezi liječenja Vaše mace. Ne znam da li je Vaš veterinar radio što od dijagnostičkih pretraga. Ako nije mislim da ne bi bilo na odmet da i napravite, npr. kompletnu krvna slika, obrisak nosnice s izolacijom uzročnika+antibiogram, test na panleukopeniju, FIV+FeLV (možda sve od jednom nisu potrebne-treba procijeniti). 

Nos možete probati učiniti prohodnim ispiranjem fiziološkom otopinom u što češćim intervalima tako da glavu podignete prema gore (maca gleda u strop) i u svaku nosnicu uštrcate nekoliko mililitara fiziološke otopine. Inhalacije bi također pomogle (pitajte svog veterinara, sumnjam da ćete to moći sami). Maca želi biti u sjedećem  položaju jer si tako olakšava disanje. Dehidraciju o kojoj govorite treba riješiti infuzijama ili hipodermama ako maca nedovoljno pije. O eutanaziji nemojte još razmišljati jer zasada nije još utemeljena.

Moj pas se pretjerano linja, koji je uzrok tome?

Poštovani,
moj mješanac zlatnog retrivera Miško se prije dva tjedna počeo linjati i to izgleda kao linjanje poslije zime kad mu otpada gusta dlaka. Zanima me koji je uzrok i kako mu mogu pomoći? Miško ima sedam godina, a kad je imao samo tri mjeseca prebolio je piroplazmozu. Hranimo ga konzervama i suhom hranom. 

Unaprijed hvala i lijep pozdrav. 

Uzrok pretjeranog linjanja skriva se u grijanju i siromašnoj prehrani

Poštovana,

Odvedete svog psa veterinaru kako bi se vidjelo koja dlaka i kako otpada, a možda i otkrio sam uzrok pojačanog linjanja. Uzroka ima mnogo. Najčešći u ovo doba godine su grijanje u našim domovima pa ako pas živ s Vama u grijanom prostoru može mu pojačano ispadati zimska dlaka. Isto tako može se raditi o siromašnoj i ne izbalansiranoj prehrani, endoparazitozama, kroničnim bolestima itd. Preboljena piroplazmoza u ovom slučaju nema nikakvog utjecaja.

Doveli smo psa sa sela u stan i sad ima problema sa stolicom. Je li to normalno?

Poštovani,
imamo zlatnog retrivera starog pet godina koji je do sada živio na selu i zbog inzistiranja djece doveli smo ga u grad i u stan. Dobro se snašao, barem što se tiče obavljanja nužde vani, ali nakon tri dana ne želi jesti i dva dana nije imao stolicu. Prilikom jučerašnje šetnje obavio je nuždu vani, najprije tvrdu, a potom rjeđu. Je li to normalno? 

Znamo da je sve ovo novo za njega i da je pod stresom, ali jako se brinemo. U parku ga ne možemo pustiti bez povodca pa se ne istrči dovoljno. Hvala na odgovoru. 

To je stresna situacija i za ljubimce, ali postupno će se prilagoditi

Poštovani,

Mislim da za sada nema potrebe za zabrinutost. Potpuno je normalno da Vašem novom ljubimcu treba vremena da se privikne na nove uvjete življenja. Promjena hrane može se smatrati stresnom situacijom za životinje, stoga nije ništa čudno da je stolica koji dan izostala. Šetnje ćete isto tako polako prilagođavati kako bi on imao vremena postepeno naviknuti se na novi život. Izlazite u šetnje što češće, budite uporni oko svojih pravila, a kada prilike dopuštaju dajte mu "oduška". 

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

HDZ-ovci će biti jako sretni jer se ministri DP-a 'roštiljaju': Služit će im kao dimna zavjesa
KLAUŠKI O TRI AMIGOSA

HDZ-ovci će biti jako sretni jer se ministri DP-a 'roštiljaju': Služit će im kao dimna zavjesa

Plus+ NOVI EXPRESS SDP može biti sretan što nije s njima koalirao, kao što HDZ-ovci mogu biti sretni što su ih primili u Vladu, piše Tomislav Klauški

Mjesečni horoskop za lipanj: Vage bi mogle otići na put, a Blizanci će biti glavni u društvu
PROGNOZE ZA TEKUĆI MJESEC

Mjesečni horoskop za lipanj: Vage bi mogle otići na put, a Blizanci će biti glavni u društvu

Djevicama puno stvari dolazi u naletima, pa će se morati bolje organizirati kako bi sve stigle obaviti na vrijeme. Možda ćete naići na neke poteškoće u komunikaciji s ljudima
Donosimo detalje svadbe sina Roda Stewarta: Pili hrvatska vina, a onda ostali bez glasa!
SLAVLJE DO DUGO U NOĆ

Donosimo detalje svadbe sina Roda Stewarta: Pili hrvatska vina, a onda ostali bez glasa!

Plus+ Organizatorice su za 24sata podijelile detalje vjenčanja godine. Rod Stewart uživao je u hrvatskim delicijama zajedno s mnogobrojnim gostima koji su ovih dana uživali u Dubrovniku, a finale je bilo uz Petra Grašu