Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Kako pomoći maci koja već mjesecima ne jede normalno?

Kako pomoći maci koja već mjesecima ne jede normalno?
1

Počela je sezona krpelja i sve je više pasa zaraženo babeziozom, no vlada i panleukopenija kod mačaka zbog čega je potrebno svoje mace na vrijeme cijepiti

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009. 

Što bi mogle biti izrasline na ušima mačke?

Poštovani, 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

moja stara mačka, a imam ih pet, ima neke izrasline na ušima slične bradavicama. Molim Vas savjetujte! Hvala, uz pozdrav, Saša.

Moguće su tumorozne tvorevine, što prije posjetite veterinara

Poštovani,

Svakako odvedite mačku na pregled. S obzirom na to da je maca starija moglo bi se raditi o manjim tumoroznim tvorevinama. Nemojte čekati da se tvorbe povećaju jer tada će ih biti teže ukloniti.

Već mjesecima ne može jesti normalno i svako malo povraća

Poštovani dr. Azenić, 

Molim Vas lijepo za pomoć. Naime, udomila sam krajem kolovoza macu staru 2,5 mjeseca. Pronađena je u kutiji pored puta s leglom od četiri mačića. Sestra joj je imala infekciju oka i unatoč veterinarskoj terapiji ostala je bez njega. Dolaskom mace u moj dom počeli su odmah problemi, proljevaste stolice, nije htjela svu hranu za mace jesti ili ih počne jesti pa prekine. Na kraju se sve stabiliziralo ali nije društvena. Ne voli se maziti, odbija društvo, a ženka je. U studenom je počela šepati, imala je bolove u donjem dijelu trbuha, s tim da je bila čuvana u kući, a vani uglavnom pod nadzorom. 

Odvela sam je veterinaru. Imala je apsces na nozi koji je veterinarski saniran, oporavila se, a za tri tjedna ponovo je počela odbijati hranu. Samo spava, ne šmrče, ne kiše, ponovno sam je vodila kod veterinara i dobila je antibiotike. Na silu sam je počela hraniti i ponovno se oporavila. Na kraju siječnja počela je ostajati sama na tavanu kuće. Obilazili smo je, ali nakon kratkog vremena opet je počela odbijati hranu i stalno spavati. Dolazi do posude kao da bi jela i ostavi...

Sve sam pokušala i ništa. U predjelu trbuha dosta brzo se uvlači i izvlači taj dio trbuha. Opet sam je vodila veterinaru, vadila je krv, a nalaz je bio u redu. Ultrazvuk abdomena pokazao je malo zadebljanje sluznice i ništa više. Temperaturu nema, ne kiše, ascites nema i ponovno je dobila injekcije i antibiotike. Počela je povraćati, ali ne uvijek već dva do tri puta tjedno i to kad hoće povratiti raširi noge i iz dubine joj se tijelo valovito giba dok ne povrati. Kad je vani jede travu i onda povraća. Ne jede, vodu pije, uredno mokri, ali stolica joj je oskudna.  

Malo sam joj davala sirove hrane po savjetu, malo je jela pa opet ništa. Čini mi se da kad jede kao da joj nešto škljoca u ustima. Gladna je, pa počne jesti pa opet prekine. Zubno meso joj je blijedo, imala je treći kapak, a sad su joj oba oka blago zamućena. Kupovala sam joj purina pašteta kao nadomjestak za bjelančevine i ostalo, ali  jednostavno nije htjela jesti. Sad joj dajem malo za želudac ranixa, i to svaki 2-3 dan. Kad povraća to je neprobavljena ili probavljena hrana. Sad je prestala povraćati, kad je pipnem ne mogu odrediti da li je negdje boli. Ovo predugo traje i ne znam ima li svrhe voditi je veterinaru jer ne znam što bih. Liječenje je širokog spektra pa mi se čini ako pomogne, pomogne. 

Molim vas za pomoć i savjet.   

Pozdrav!

Moguća je panleukopenija

Poštovana,

Na žalost bez nalaza i pregleda ne mogu Vam dati neki precizniji odgovor. Ako želite možete nalaze poslati na e-mail moje veterinarske ambulante pa ću Vam možda moći dati nekakav konkretniji odgovor. No ovdje ću se osvrnuti na problem koji se u zadnje vrijeme počeo masovno javljati barem tu u Zagrebu (ne znam iz kojeg ste grada ili dijela grada). Radi se o panleukopeniji mačaka (drugi naziv je zarazni enteritis mačaka). 

Uzročnik je parvovirus koji je izrazito zarazan. Inkubacija traje 4-10 dana. Bolest se širi direktnim ili indirektnim kontaktom. Karakterizira je početna visoka temperatura (kasnije padne), povraćanjem te pad bijelih krvnih zrnaca (leukopenija). Brzo se razvija dehidracija te je prisutna bolnost u predjelu trbuha (tada bolno mijauču). U subakutnim slučajevima razvije se proljev (obično krvav). Liječenje je usmjereno u saniranje težih simptoma i sekundarnih infekcija koje su u ovom slučaju česte. Ovim putem apeliram na vlasnike maca da cijepe svoje mace kako bi bile sigurne (mortalitet kod ove bolesti je izrazito visok te može dosegnuti i 100%). Savjetujem i vama da cijepite svoju macu ako već niste. 

Počela je non-stop lajati

Poštovani, 

Imamo mješanca starog osam godina. To je naša mezimica Dona (mješanac maltezera i pekinezera) koja od kad je došla kod nas laje na svaki zvuk. Kad je vani u šetnji nemamo tih problema. Sad je počela lajati i kad je ostavimo samu kod kuće. Kad smo mi doma uglavnom nas posluša (jako je razmažena) kad joj kažemo da prestane lajati. Do sad nam to i nije bio jako veliki problem ali sad čuvamo malenog unuka, a i kćer nam uskoro treba roditi (živjet će s nama) a smo u panici kako riješiti to bespotrebno lajanje.

Sad će nas biti puna kuća i ako ne riješimo ovaj problem ne znam što učiniti. Jako smo vezani uz nju kao i ona uz nas. Vjerojatno je postala i ljubomorna jer sad ona nije u prvom planu. Lijepo Vas molim kakav savjet jer ne stanemo li ovome na kraj izludit ćemo svi skupa. Obožavamo je ali unuci su nam ipak na prvom mjestu... 

Unaprijed zahvaljujem. 

Lijep pozdrav,
Stela  

Nagradice će pomoći više od kažnjavanja

Poštovana,

Neki psi jednostavno više laju od drugih. Obično se radi o manjim pasminama pasa koji su uz to još i izrazito inteligentni. Recimo pekinezeri su poznati po tome što vole lajati. Ona jednostavno tako komunicira s Vama, a uz to ima i svoje zahtjeve na kojima inzistira. Moj Vam je savjet da probate postaviti jasna pravila koja će ona nakon nekog vremena povezati i početi se u skladu s njima ponašati (npr. postepeno navikavanje na to da sama ostane doma). Lajanje ćete morati nažalost izignorirati iako ono može vrlo uzrujati same vlasnike. Kažnjavanje također nema baš velikog smisla i može biti kontraproduktivno. Radije pokušajte s nagradicama.

Od hiperaktivnog do utučenog boksera

Poštovanje! Imam kuju boksera staru 11 mjeseci i od jučer se hiperaktivni pas iz čistog mira pretvorio u psa koji jedva hoda, tupog pogleda, jako slabo jede, a prije točno mjesec dana je isti slučaj sa psom bio, te je pas nakon 10-ak injekcija veterinara i 2-3 dana bio kao nov! Veterinar sumnja na krpelja. Unaprijed hvala!

Vaš pas vjerojatno je imao babeziozu

Poštovani,

Po opisanom Vaš pas imao je babeziozu (piroplazmozu). To je jedna od najučestalijih bolesti koje prenose krpelji šikare. Najčešće se bolest očituje tako što životinja odbija hranu (pije normalno), općom slabošću, bljedilom sluznica, depresijom, tamnom mokraćom (hemoglobinurija), povišenom temperaturom, a ponekad su povećani limfni čvorovi i slezena te probavnim smetnjama i ubrzanim i plitkim disanjem. Dijagnoza se postavlja na osnovu krvnog razmaza (vide se paraziti u crvenim krvnim stanicama). U krvnoj slici prisutna je još anemija, smanjen broj trombocita, posvećena razina bilirubina u krvi. Liječenju se treba pristupiti što prije! 

Što još možemo učiniti nakon pronalaska krpelja?

Poštovanje doktore!

Imam psa tornjaka, star je sedam mjeseci. Prije dva dana sam uvidio da je malaksao i da nije uopće veseo. Jučer sam zapazio krpelja kod njegovog desnog oka. Izvadio sam ga i kupio mu ogrlicu protiv krpelja te su još tri krpelja izašla na vidjelo. Veterinar je dolazio danas i dao mu je injekcije za temperaturu, apetit i protiv krpelja. Izgleda da slabo djeluju. 

Zanima me doktore, ima li još neki način da mu pomognem?

Hvala Vam puno!

Potrebno je liječenje protiv babezioze

Poštovani,

Vaš pas vjerojatno ima babeziozu (piroplazmozu). Otiđite svom veterinaru što prije.

Kada treba malog maltezera cijepiti i čipirati?

Poštovani!I 

Imam mješanku labradora Bellu, staru devet godina i ovih dana ću dobiti mješanku maltezera staru mjesec i pol. Kada je treba cijepiti i čipirati? 

Cijepljenja treba početi obavljati što prije

Poštovani, 

Savjetovao bih Vam da cijepite svoju novu ljubimicu prvo protiv zaraznih bolesti (štenećak, parvoviroza, hepatitis, leptospiroza, parainfluenca) te da je očistite od crijevnih parazita.

Idealno vrijeme za cijepljenje je sedmi do osmi tjedan starosti životinje. Čišćenje protiv crijevnih parazita poželjno je napraviti prije. To će ujedno biti i dobra prilika da je veterinar pregleda i da dobijete još puno korisnih savjeta te da se dogovorite s veterinarom o rasporedu daljnjeg cijepljenja (ovisno koje cjepivo kolege u toj ambulanti koriste). 

Cijepljenje protiv bjesnoće je ujedno i zadnje cijepljenje te se tada može i aplicirati mikročip. Po zakonu, vlasnici pasa dužni su cijepiti svog psa protiv bjesnoće i mikročipirati ga do tri mjeseca starosti, odnosno, ako su nabavili psa starijeg od tri mjeseca dužni su ga cijepiti i mikročipirati u roku od 14 dana od njegove nabave. 

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang