Obavijesti

Kolumne

Kako postati uspješan i jedini savjet koji morate zapamtiti

Kako postati uspješan i  jedini savjet koji morate zapamtiti
1

Prije otprilike mjesec dana, počelo se događati nešto čemu sam se veselila od samog početka TeaTimea. U inbox su mi počela stizati pitanja. Prava pitanja od pravih ljudi!

VIDEO

Ja stvarno uživam u pomaganju drugima. Ali da ne bi zvučala kao kandidatkinja na izboru za miss svijeta, formulirat ću to malo drugačije – ja stvarno uživam u strukturiranju i prenošenju informacija, koje onda pomažu drugima. Ha!

Kada ne znaš čime bi se htio baviti u životu, prva stvar koju te pitaju je – što si htio raditi kao mali?

Ja sam dugo htjela biti veterinarka, jer sam mislila da je to jedini način da imam psa. 20 godina nagovaranja roditelja nije urodilo plodom, zbog čega je moja prva odluka koju sam donijela kao zrela odrasla osoba bila – udomiti Zoe. Roditelji su bili ponosni.

Osim veterine, prva stvar koje se sjećam i u kojoj sam uživala bilo je objašnjavanje matematike prijateljici iz razreda u osnovnoj školi. Na faksu sam bila demonstrator iz svega iz čega su me htjeli primiti. Onda je došao trenutni posao u sklopu kojeg držim treninge. Pa treninzi za neprofitne organizacije. Želja da pokrenem online MBA program za poduzetnike. Želja da jednog dana otvorim privatnu školu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Do nedavno mi je sve to izgledalo kao jedan veliki kaos zbog kojeg sam bila ljubomorna na ljude koji od vrtića znaju da žele biti doktori. Danas mi sve te želje imaju puno više smisla. Volim istraživanje i učenje. Volim strukturiranje informacija i prenošenje naučenog. I apsolutno uživam na taj način pomagati drugima.

E sad, vratimo se mi na pitanja iz inboxa. Većina pitanja ima jednu zajedničku crtu – kako biti uspješan?

  • Ti puno pišeš o komunikaciji sa šefom, kako svog šefa mogu suptilno pitati za povišicu?
  • Izgleda kao da ti dobro ide s TeaTimeom, možeš li podijeliti savjete kako pokrenuti uspješan blog?
  • Nemam pojma što želim raditi u životu, kako onda mogu biti uspješan?

Ako googleaš how to be successful pronaći ćeš na Googleu nepregledne količine sadržaja i savjeta. I niti jedan nije pogrešan. Važno je vjerovati u sebe. Važno je biti dosljedan. Važno je zapisivati ciljeve.

Međutim, postoji samo jedan savjet koji je apsolutno uvijek “pravi”. Samo jedan savjet će promijeniti tvoj stav u sekundi. Samo jedan savjet ti 100% garantira uspjeh. Još ću te malo držati u neizvjesnosti i ispričat ću ti dva primjera u kojima nisam slijedila to zlatno pravilo i koji su zbog toga (skoro) neslavno propali.

U Njemačkoj sam se učlanila u studentsku udrugu AEGEE s ciljem da steknem “korisne kontakte” i da iz mog životopisa bude vidljivo da sam i “tijekom razmjene bila proaktivna”. Prešla sam u “pasivne” članove nakon samo mjesec dana. Izbacili su me nakon dva.

Na zadnjoj godini faksa pristala sam organizirati TEDxUniversityofZagreb jer obožavam TED i htjela sam jedan takav projekt imati u svom životopisu. Istovremeno sam bila kreativno iscrpljena. A i počela sam raditi na puno radno vrijeme. Srećom, na vrijeme sam prepoznala da moja motivacija dolazi iz krivih izvora. Prepustila sam svoju ulogu genijalnoj curi koja je organizirala genijalan event.

Bez obzira na sretan završetak, ovaj me zadnji projekt naučio veliku lekciju. Ako tvoja motivacija ne dolazi iz pravih izvora, sasvim sigurno ćeš doživjeti neuspjeh.

Danas sam malo odrasla, malo se opametila i odlučila malo više slušati sebe. I naučila sam pravilo kojeg se pokušavam držati uvijek, bez obzira na to o čemu se radi. Neki ljudi ga zovu i zlatnim pravilom uspjeha.

U svemu što radiš, fokus stavi na pitanje “što mogu dati?”, umjesto na pitanje “što mogu dobiti?”.

Da ne bi bilo zabune, nisam ga ja izmislila. Izmislili su ga neki pametni ljudi. Ja sam ga samo testirala i zaključila da “radi” na 100% uzoraka. Svaki projekt u kojem sam se vodila pitanjem “Kako mogu doprinijeti?” je bio uspješan. Baš svaki.

 

Kada dan ovako započne, ne može biti loš. Dobro jutro svima! 🌞😊⚘

A post shared by Tea Zavacki (@teatime.com.hr) on

Živimo u ja, ja, ja svijetu. I zato je prirodno da se bavimo pitanjima Kako JA mogu uspjeti?; Kako JA mogu pokrenuti uspješnu firmu?; Kako JA mogu zaraditi više novaca?; Kako JA mogu proputovati svijet?. Ironija u cijeloj toj priči je da bismo puno brže došli do svih tih stvari, kada bismo postavljali drugačija pitanja.

  • Najbrži put do povišice je u poslu dati dodanu vrijednost. Kako mogu olakšati posao svom šefu?
  • Najbrži put do uspješnog bloga je kreiranje korisnog sadržaja. Što moji čitatelji žele čitati?
  • Najbrži put do odgovora na pitanje Kako biti uspješan? je pitati se Što imam za dati? Kome mogu pomoći?

Pomaganje drugima se često tumači vrlo usko, u kontekstu volontiranja ili doniranja. Ali “pomaganje”, odnosno pitanje Što mogu dati? čini razliku između uspjeha i neuspjeha i u poslovnom svijetu. Ako svojim radom, odnosno proizvodom ili uslugom, rješavaš barem jedan problem ili stvaraš vrijednost barem jednoj osobi, vrlo vjerojatno si na pravom putu prema uspjehu.

Zato ako pred sobom imaš problem ili pitanje i osjećaš da si “zapeo”, promijeni perspektivu. Umjesto fokusa na sebe, stavi fokus na druge. A ako to ne pomogne, tipkaj mi i dalje u inbox. Veselim se čitanju!

Izvorni tekst pročitajte ovdje.

O autorici:


Bok, ja sam Tea, poduzetnica u nastajanju, inženjerka sa smislom za biznis, kreativka zaljubljena u ljude. I autorica bloga TeaTime. Inspirira me ideja da sami kreiramo život i karijeru kakvu želimo. Moj put prema tome možeš pratiti na bloguFacebooku i Instagramu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang