Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Kako priviknuti psa na auto i korigirati opasno ponašanje?

U novoj ZOOrdinaciji saznajte je li moguće dobiti štence boja različitih od majke i oca, kako smiriti psa koji se panično boji auta i što kad se pas zalijeće u druge?

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki tjedan. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Kako da korigiram psa koji se odjednom počeo zalijetati u ljude i druge pse?

Poštovani,  

Imam problem s njemačkim ovčarom starim godinu dana. Jednostavno ne znam kako ispraviti takvo ponašanje, a da ga pošteno ne premlatim. Naime, problem je što je ćudljiv i u zadnje vrijeme čudno reagira na sve oko sebe. Najveći mi je problem kada se zalijeće prema psima i ljudima. Ali i prema djeci. Ono što je posebno zanimljivo je da se ne zalijeće u svaku osobu ni na svako dijete. Ali je užasno velik i posebno mu pažnju privlači trčanje. Kada vidi neko dijete prema kojem se zaleti, dijete instinktivno počne vrištati i bježati, a tada on trči i skače za njima. 

Naravno, u tom trenutku se ne odazove na naredbu NE! Kao da ima neki okidač jer ne reagira tako svaki put. Što je najbolje, s nekom djecom iz kvarta se redovito igra. Nedavno smo bili šetnji i prišla je djevojčica koja se povremeno s njim zna igrati. Nije reagirao uopće, štoviše prišao je mašući repom. Pola sata poslije su prolazile još tri djevojčice i pitale je li pas grize i zaustavile se gledajući u njega. Pas se normalno igrao s prvom curicom, a kada su ove tri htjele prići zatrčao se prema njima. One su instinktivno počele vrištati i trčati na što je pas reagirao svojim trčanjem za njima.

 Viknula sam im neka stanu i ne trče jer tad neće ni on trčati za njima. Logično je da su se uplašile jer je on doista ogroman pas. Ima 42 kg! A nije ni meni svejedno jer nisam sigurna više u njegove reakcije i strah me uopće puštati ga na livadu na kojoj obično budemo. Osim toga zalijeće se najviše na štence i manje pse. Moram priznati da sam sretna kada se neki manji pas na njega obrecne ugrizom ili režanjem i najčešće mi se vlasnik ispričava na što ja ja kažem da neka ga je napao jer će možda ovaj moj shvatiti da nisu svi psi nemoćni i plahi. 

Doista me zabrinjava takvo pseće ponašanje. Kako ga trebam korigirati?

Unaprijed hvala! 

Lp, 
Ena

Batine nisu rješenje

Poštovani,

Nikako nemojte psa korigirati batinama, tako možete ga samo dodatno razdražiti. S obzirom na to da je pas velik, kod napada na drugog psa ili djeteta, može napraviti popriličnu štetu. Stoga Vam toplo savjetujem da ga upišete u neku školu pasa ili se obratite nekom centru za edukaciju vlasnika i ponašanje pasa. Vaš je pas mlad i vjerujem da će uz pomoć stručnjaka vrlo brzo ispraviti svoje ponašanje, a Vi ćete dobiti pravilne upute na koji način korigirati greške kod Vašeg psa.

Kujica se počela stalno češati i koža joj se prhuta. O čemu je riječ?

Pozdrav,
Kujica nam se okotila krajem veljače. To joj je prvi okot i sve je bilo ok. Nakon mjesec i pol naglo je počela gubiti dlaku pa sam to pripisala okotu. Dlaka se oporavila i lijepo izgleda, iako još uvijek nema puni sjaj. Već tri tjedna se poprilično češe, od korijena repa pa do trećine leđa. Mazala sam je kantarionom i bilo joj je bolje. Trebat ću ponoviti mazanje jer se nakon dan i pol ponovno počela češkati. Koža joj je bijela i bez krasta, ali se prhuta. 

Možete li mi pojasniti o čemu se radi na temelju podataka koje sam vam dala? 

P.S. Čak se i struže uza zid i lagano cvili. Pretpostavljam da pretjera u češanju pa je zaboli. 

Hvala na vašem odgovoru. 

Darja

Većina kožnih bolesti ima iste simptome, ali za pravu dijagnozu je potrebno otići veterinaru

Poštovani,

Nažalost većina kožnih bolesti manifestira se na sličan način te Vam na temelju priloženih podataka ne mogu reći o čemu se radi. Promjene na koži mogu biti zbog raznih ektoparazita, upala paraanalnih vrećica, alergija, bakterioloških i mikoloških uzroka itd. Također mogu se javiti promjene zbog loše prehrane (ako Vam kuja još doji, savjetujem Vam da je hranite s hranom za dojne kuje). Svakako bih Vam preporučio i tretiranje protiv ektoparazita (posebice buha). S obzirom na to da kuju to boli savjetujem Vam da posjetite veterinara kako se stanje ne bi pogoršalo.

I nakon godinu dana i dalje mokri u kući

Pozdrav,

Moj pasek je dobar ali problem je često mokrenje u kući. Ima godinu dana i još uvijek svaka dva sata ide na wc i barem jednom na dan se pomokri u kući. Što da radim?

Hvala.

Moguće je da ima prehlađen mjehur 

Poštovani,

Ukoliko Vaš ljubimac mora mokriti svaka dva sata možda je prehladio mjehur. Svakako Vam predlažem pregled kod veterinara i pregled urina (biokemijska analiza urina, urinokultura + antibiogram).

Pas je dobio krpelja na kapku s unutarnje strane. Kako ga skinuti?

Poštovanje,
moj pas je dobio krpelja u oku u samom kutu lijevog oka na kapku s unutarnje strane. Pokušala sam mu ga izvaditi ali je malen i teško ga je uhvatiti, a pas je nemiran. Što da napravim?

Hvala, lp 

Julija Žitković

Pokušajte uz "skidače krpelja" ili kod veterinara

Poštovani,

Imate malo mogućnosti. Možete sami pokušati smiriti i obuzdati psa ili ga odvesti veterinaru gdje će možda zbog druge okoline biti mirniji. Na tržištu postoje "skidači krpelja" (možete ih naći u pet shopu) raznih veličina koji Vam omogućuju da lakše primite krpelja i u konačnici da ga lakše skinete.

Čim osjeti da mora u auto, pas nekontrolirano počne sliniti, a od straha i povraćati

Pozdrav,
Imam dva četveromjesečna maltezera iz istog legla. Jedan je u cijelosti savladao strah od vožnje automobilom. Međutim drugi čim osjeti da postoji mogućnost da se vozi počinje nekontrolirano sliniti i prije ulaska u vozilo. U većini slučajeva od straha i povraća tijekom vožnje. Kako riješiti problem?

Pokušajte s Draminom i nekoliko kratkih ugodnih vožnji

Poštovana,

Ne morate se posebno zabrinjavati zbog toga i pokušajte s Draminom (tableta) pola sata prije vožnje automobilom. Također radite češće, kratke i ugodne vožnje automobilom kako bi psić dobio svoja prva pozitivna iskustva. Vjerojatno će se kasnije priviknuti i nećete imati većih problema.  

Maltezeru se odjednom promijenila boja dlake i proširilo crvenilo. Što mogu učiniti?

Pozdrav,
potreban mi je savjet. Imam maltezera, redovito ga kupam ali mu se ipak proširilo crvenilo po tijelu, dlaka na šapicama, ispod brade i na trbuščiću je smeđe-crvene boje, kao i ispod očiju. Što mogu napraviti i koje preparate ili antibiotike da koristim da se ovo povuče i oporavi dlaka.  

Hvala unaprijed!

Vjerojatno je riječ o gljivicama

Poštovana,

Nemojte često kupati psa u šamponima jer će te tako ukloniti potrebnu masnu zaštitu te će te mu još dodatno potaknuti žlijezde lojnice da luče svoj ekskret, što će nakon nekog vremena rezultirati seboreičnom kožom. Crveno smeđa boja vjerojatno potječe od gljivica po imenu Malasezija. Savjetujem Vam svakako posjet veterinaru kako bi potvrdili dijagnozu i započeli adekvatnu terapiju.  

Kako su bijela kuja smeđe-crni pas dobili crno-bijele štence?

Dobar dan,
imam dva pitanja. Kuja američkog staforda se jučer oštenila. Cijela je bijela, a mužjak, isto američki staford je svijetlosmeđe-bijeli. Ima tri šteneta koja su crno bijela. Je li to moguće?  

Drugo pitanje je da dva šteneta imaju normalne repiće, a ta tri, koja su crno-bijela, nemaju do kraja rep nego pola repa, tj. male repiće? Što se tu dogodilo?
Hvala. 

To je normalno jer vjerojatno nose gene te boje

Poštovani,

Na pitanje da li kuja bijele boje i pas bijelo smeđe boje mogu imati crno-bijele štence odgovor je da. Kuja i pas vjerojatno nose gene za tu boju i u određenoj kombinaciji se  takva karakteristika ispoljava.

Repiće bi trebalo pogledati pa Vam savjetujem pregled. 

Je li kuglica na preponama razlog za zabrinutost?

Poštovani,  

imam kujicu staru osam godina. Nedavno sam joj napipala na preponama nekakvu kuglicu koja je na dodir ne boli. Jedno vrijeme je bila malo veća, a sad je malo manja. Zanima me što bi to moglo biti. Valjda sam dobro objasnila problem, ne znam koje bi još detalje dodala. Jako sam zabrinuta. 

Nadam se brzom odgovoru! Unaprijed hvala. 
Čitateljica Anči

Svakako je pregledajte i što prije

Poštovana,

Svakako preporučujem pregled. Kvržica bi mogla biti npr. mastopatija, hernija ili čak tumorozna tvorevina. Jedino se pregledom može razlučiti jedno od drugog  stoga posjetite svoga veterinara.

Ispod kutnjaka labradora pronašla sam crne mrlje

Poštovani, 

imam labradora starog tri godine. Primijetila sam da s obje strane gornje čeljusti ispred kutnjaka ima crne mrlje. Mislim da nisu rupice, nego kao male udubine crne boje. Probala sam mu to malo dotaknuti onoliko koliko je mogao biti miran i mislim da ga ne boli, normalno jede i mislim da mu ne smeta niti u jednom pogledu. Samo me zanima što bi to moglo biti i da li je potrebna intervencija veterinara? Hvala.

Pozdrav.

Moguće je da se radi o kamencu ili karijesu

Poštovana,

U  Vašem slučaju moglo bi se raditi o nakupinama zubnog kamenca (obzirom da ne reagira i čini Vam se da ga ne boli)  ili npr. karijesu. Stoga preporučujem pregled kod veterinara i stomatološku obradu.

Nakon prvog kupanja protiv buha, nastale su nove ranice. Što učiniti?

Pozdrav, 

Imam psa zlatnog retrivera starog pet i pol mjeseci i prije nedjelju dana sam ga poveo na pregled zbog intenzivnog češanja i ranica po vratu (ispod ogrlice "Scalibor"). Veterinar mi je rekao da ima buhe, dao nam rastvor "sebacil" i odradili smo jedno od ukupno tri kupanja. Rekao nam je i da ne skidamo ogrlicu, međutim večeras sam primijetio da ima dvije tri nove ranice s gornje strane vrata.  

Molio bih za Vase mišljenje o tome da li treba nastaviti nositi ogrlicu i što bih mogao koristiti umjesto nje (protiv buha i krpelja). Napominjem da od kad smo dobili psa, on je pod zaštitom (advantix, frontline, scalibor) ali i pored svega ima buhe. 

Hvala i nadam se Vašem odgovoru!  

Skinite ogrlicu jer pas vjerojatno reagira na nju

Poštovani, 

Savjetujem Vam da skinete ogrlicu jer  vrlo je izgledno da Vaš pas reagira na nju. Buhe uspješno možete tretirati Fypryst spray-om (pas) i paralelno tretiranje prostora npr. Biokill spray-em. Postupak tretiranja ponovite nekoliko puta u razmacima od četiri tjedna. Ampulice su obično dobra preventivna sredstva no kad se buhe prošire rijetko kad su dovoljne za suzbijanje invazije buha.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin