Obavijesti

Kolumne

Komentari 25

Kako se može jednostavno i brzo naučiti programirati?

Recimo da svatko može naučiti programirati, no upitno je može li svatko naučiti programirati dovoljno dobro da bi rezultat njihova rada mogao biti koristan drugima

VIDEO

Odgovor na pitanje iz naslova je jednostavno dati i glasi: nikako. Svi koji vam pričaju da se programirati može naučiti za nekoliko sati, dana ili tjedana vas varaju. Namjerno ili iz neznanja. Mogu li svi naučiti programirati? Da nikoga ne diskriminiramo, recimo da mogu. Mogu li svi naučiti programirati dovoljno dobro da rezultat njihovog rada može biti koristan drugima? Baš i ne. Mogu li oni koji su potencijal za programera odustati od tog poziva zbog loše i pogrešne edukacije? Mogu i to se često događa.

Pola kile tečaja i upis u radnu knjižicu

U Hrvatskoj na skoro svakom ćošku postoji neka mala, privatna škola koja organizira tečajeve za programera i isto zvanje upisuje u radnu knjižicu. Te škole su zacijelo krive i za dojam da imamo hrpu programera  i informatičara kojima to zvanje piše u radnoj knjižici, ali isti nikako ne mogu naći posao pa na kraju završavaju kao konobari i kuhari. Programerom se ne postaje završetkom nekog tečaja, programer to postaje tek nakon redova i redova napisanog koda koji radi i rješava postavljeni problem.

Nezadovoljan takvim stanjem na tržištu, koja ima stalnu potrebu za dobrim programerima, predložio sam jednom našem veleučilištu program koji je imao za cilj da pokuša na kvalitetniji način educirati programere za izradu web aplikacija. Veleučilištu se taj program dopao i odlučili su ući u taj projekt. Kako bi motiv za prijavu na tu višemjesečnu edukaciju bio veći predložili su da se polaznicima omogući upis zvanja u radnu knjižicu. I dogodila se čudna situacija. Ministarstvo nije veleučilištu odobrilo taj program. 

U isto vrijeme ta procedura odobrava se privatnim školama koji za to ne moraju zadovoljiti nikakve uvjete. Te škole imaju neke nazovi programe, ali njihova kvaliteta je upitna. Angažiraju predavače bez iskustva. Obično se radi o studentima koji su slabo plaćeni ili ih nakon nekog vremena zaborave platiti. Jedinu korist od takve ‘edukacije’ imaju vlasnici tih škola. Ostali svi su na gubitku. 

Programeri nisu asocijalni

Želite li naučiti programirati bolje je da uštedite novac koje ste namjeravali potrošiti na tečaj i pridružite se nekoj udruzi programera koja organizira redovna druženja. U Hrvatskoj postoje i tvrtke koje organiziraju druženja programera i stručna predavanja. Nisu rijetka ni neformalna druženja čija organizacija počinje na nekoj od društvenih mreža.

Oni koji su vam možda pričali da su programeri asocijalne kreature koje se ne žele družiti niti znaju komunicirati s ljudima su vjerojatno isti oni lažovi koji su vam rekli da je moguće brzo i lako naučiti programirati. Programeri su društvena bića i sklonost pomaganja drugima je na natprosječnom nivou. Savjeti i upute iskusnih programera mogu vam uštedjeti puno vremena koje bi inače sami potrošili na ‘izmišljanje tople vode’. Jeftinije i efikasnije je potrošiti koju kunu za pivo na druženjima programera nego dati novac za zapis u radnoj knjižici na temelju kojeg vam nijedna normalna tvrtka (čitaj: koja isplaćuje normalnu plaću) neće dati posao.

Kako početi programirati?

Prvi korak u učenju programiranja je odabir programskog jezika. Neki zlobnici, koji vam te prve korake žele otežati, mogli bi vam predložiti da odaberete asembler jer je to materinji jezik svakog računala, a s njima treba razgovarati na njihovom jeziku. Ta logika ne drži vodu jer ne trebamo se mi prilagođavati računalima, njihova osnovna zadaća je da naš posao učini jednostavnijim i učinkovitijim.

Drugi na listi prijedloga zlobnika je programski jezik C. On je nešto malo bliži čovjeku, ali opet nije prikladan za početnike.

Neki dobronamjernik će vam predložiti da se okanite programskih jezika i da odaberete neku aplikaciju koja će vam omogućiti izradu aplikacije slaganjem slagalica i raznobojnih kućica. Problem s takvim rješenjima je što vas ograničavaju unutar definiranih okvira, a obično su tako neintuitivni da vam neće pomoći ni u savladavanju programerske logike.

Najbolje je odabrati onaj programski jezik koji će vam omogućiti da što brže dobijete vidljive rezultate, a da je opet dovoljno moćan. Za djecu je dobro da krenu s programskim jezikom LOGO jer će već prve naredbe rezultirati s vidljivim tragovima na  zaslonu računala.

Pojedine škole i tečajevi još uvijek, gonjeni inercijom, inzistiraju na Pascalu ili Basicu iako  postoji jednostavan i moćan programski jezik s kojim možete napraviti puno više na puno lakši način. Njegovo ime je Python. Ne postoji područje u programiranju u kojem ga ne možete primijeniti. Kod mu je čitljiv, što je vrlo važno jer se isti jednom piše, a bezbroj puta čita. Početnike će natjerati da kod uredno pišu jer inače neće raditi. 

Odabirom programskog jezika tek započinje dugi put do trenutka kada ćete moći reći da ste programer...


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana