Obavijesti

Kolumne

Komentari 430

Kitarović je ipak predsjednica, a ne nekakav trgovački putnik

Kitarović je ipak predsjednica, a ne nekakav trgovački putnik
1

Pet dana nitko nije znao gdje je Kolinda Grabar Kitarović. Da bi se onda otkrilo da je u Americi, gdje u tajnosti, samo sa šeficom svog ureda, obija pragove američkih ureda i institucija. Poput trgovačkog putnika.

VIDEO

Danima nitko nije znao gdje nam je predsjednica Republike.

To bi bilo normalno, pa i očekivano, u zemlji parlamentarne demokracije gdje je predsjednica države tek figura bez konkretnog utjecaja i ustavnih ovlasti. Postoji, naime, ustavno opravdanje za anonimnost te institucije.

Pa ipak, nestanak hrvatske predsjednice na nekoliko dana preko Nove godine bio je prilično neobičan s obzirom na činjenicu da Kolinda Grabar Kitarović pravi pompu od odlaska u svako selo i grad, na svaku brodicu i u svaku štalicu. 

Da ne kažemo koliko samo reklamira seljakanje svog ureda od nemila do nedraga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A onda, već drugi puta odlazi preko Nove godine u Ameriku i nikome ništa ne kaže.

I tek nakon pet dana i tri prijave Povjerenstvu za spriječavanje sukoba interesa u javnosti je napokon osvanula informacija o tome da je hrvatska predsjednica otišla u SAD kako bi održala tajne i povjerljive razgovore s dužnosnicima američke administracije, pa i one koja još nije prisegnula.

Lobistica u Washingtonu

U 24 sata je jučer osvanula fotografija predsjednice u Washingtonu kako uz tjelohranitelja koji drži kišobran iznad njezine glave odlazi u zgradu Senata. S torbom u ruci. Kao trgovački putnik. 

Ili ajde, možda bolje lobist.

Lobist koji obija vrata američkih institucija kako bi lobirao za interese svoje zemlje.

Lijepo je od predsjednice države što ne radi pompu od svojih putovanja u Ameriku, što vodi samo svoju predstojnicu Ureda predsjednice i što leti komercijalnom linijom. 

Ali bilo bi još ljepše kad bi obavijestila hrvatsku javnost što točno radi u Americi. 

A najljepše bi bilo kad bi svoje privatne, poluslužbene, inkognito, lobističke posjete Sjedinjenim Država barem nekad pretvorila u službeni bilateralni posjet SAD-u. To joj, pored višetjednih boravaka u Americi, još nije pošlo za rukom. 

Ovako, ona samo, kako reče bivši diplomat Ivica Maštruko, zemlju izlaže podsmijehu.

Koji je povod i razlog?

"Dužnost je predsjednice Republike da građane detaljno obavijesti o tome gdje se nalazi, kojim povodom i s kojim razlogom", kazao je Maštruko za tportal. "Ovako je to i nepristojno i politički neprihvatljivo". 

Pet dana s Pantovčaka nisu davali nikakve informacije o predsjedničinu odlasku u SAD jer je to navodno bio privatni posjet.

Tek kad se oko toga digla buka, s Pantovčaka ublažavaju štetu i poručuju kako je predsjednica obavljala službene razgovore s ekipom izabranog predsjednika Donalda Trumpa koji tek treba obaviti službenu prisegu.

Navodno u društvu još nekoliko predsjednika država, ali nismo saznali kojih. Bilo bi zgodno čuti u kakvim se društvu našla Kolinda.

A najbolje je zvučalo obrazloženje s Pantovčaka kako Grabar Kitarović nije smjela o svojim razgovorima obavještavati hrvatsku javnost jer je to, poručuju preko Jutarnjeg lista, "rezultat američke odluke da se ne objavljuju detalji o razgovorima mogućih budućih dužnosnika američke vlade sa stranim državnicima".

Službeno kao privatno

Hrvatska predsjednica, dakle, poštuje američku odluku da svojim građanima zataji informaciju o tome što u ime svoje države radi u drugoj državi: s kim razgovora, s kim se dogovara, o čemu, uz čije znanje... Vrlo pohvalno, nema što.

Samo, nas svejedno zanima što je u svemu tome bilo službeno? Kad je izgledalo tako privatno. 

Zapravo, kad se bolje pogleda, nevjerojatan je bio prizor predsjednice Republike kako s torbom u ruci obija vrata ureda američkih ureda. To ne bi radila ni kao ministrica, možda tek kao veleposlanica, ali nikako ne bi trebala raditi kao predsjednica.

Barem ne ona koja se toliko poziva na dostojanstvo nacije, na dignitet funkcije, na Franju Tuđmana.

Mogu li Kolindini birači zamisliti Tuđmana na stražnjem ulazu Senata? I što bi Kolindini birači rekli da je to isto napravio predsjednik Ivo Josipović?

I napokon, kakva je to vrsta tajne diplomacije o kojoj hrvatska javnost ne smije ništa znati?

"Ovo ispada parada, svojevrsno paradno ponašanje bez svrhe, smisla, potrebe i razloga", kritičan je Maštruko, inače bivši savjetnik predsjednika Stipe Mesića.

Nestanci u Americi

Inače, ovakvi novogodišnji odlasci hrvatske predsjednice u Sjedinjene Države postali su tradicija. I lani je Grabar Kitarović nestala na pet dana u SAD-u, navodno opet u službenom posjetu, koji je zabilježen tek peti dan njezina boravka u toj zemlji. 

Što je radila ostala četiri dana? Što je ovom prilikom radila četiri dana do objave prve informacije o sastancima u Senatu?

Predsjednica odlazi u privatne posjete SAD-u koji se onda tumače kao službeni, a službeni sastanci izgledaju poput privatnih.

Uglavnom, sve ovo što se sada plasira s Pantovčaka kao kontrola štete i obrana od prijava Povjerenstvu za spriječavanje sukoba interesa, moglo se i trebalo objaviti uoči Kolinda odlaska u SAD. 

Ovako, ispada da smo predsjednicu poslali u tajnu misiju u Ameriku. O našem trošku, naravno.

Pa ako je to pravilo, očekujemo da nas predsjednica ubuduće poštedi informacija o svojim odlascima na razne brodice i u štalice. To nas ipak mrvicu manje zanima od toga što je u naše ime razgovarala u Washingtonu. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 430
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu