Obavijesti

Kolumne

Komentari 1

Koji je uzrok stalnog češanja kod psa i kako ga treba liječiti?

U novoj Zoordinaciji saznajte što znači ako se pas neprestano češe, unatoč liječenju i cjepivima te što je potrebno napraviti kako bi mu se pomoglo

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Sve prijašnje kolumne i odgovore veterinara Azenića možete pročitati OVDJE.

Ne prestaje se češati, a analna žlijezda se puni svaka dva tjedna

Udomila sam psa iz šinteraja prije devet mjeseci. Od samog početka kujica ima problema jer se učestalo grize i češe. Čim joj veterinar očisti analnu žlijezdu ona se praktički napuni za dva tjedna. Sad su joj se počele javljati i rane na šapama. Prvo na jednoj, a nakon dva mjeseca ima rane na tri šape. 

Veterinar joj je davao u dva navrata tablete za infekciju, koje se uzimaju tri puta dnevno kroz 5 dana. Češanje praktički ne prestaje. Okupala sam je protiv buha, stavljala ampulu ali analna se stalno puni. Iskreno, meni je puno svaka 2 tjedna plaćati između 150 i 180 kuna za stiskanje analne žlijezde. Molim Vas da mi odgovorite postoji li kakvo drugo rješenje jer u kući još imamo dva psa i ni jedan nema s tim problem.

Unaprijed Vam hvala!

Natalija

Jedno od rješenja je i uklanjanje vrećica, a rane ne bi trebale imati veze s njima

Poštovana,

Ako ste sigurni da je problem u paraanalnim vrećicama i njihovim žlijezdama te se uz navedeni tretman problem nikako ne stišava (ako medikamentozna terapija ne pomaže) predlažem kirurško uklanjanje paraanalnih vrećica. Rane na šapama nikako ne bi trebale imati veze s paraanalnim vrećicama. Možda postoji još koji problem npr. atopija ili preosjetljivost na neki sastojak iz hrane što je u praksi vrlo česta pojava. 

Češe se već godinu dana, a katkad i izgrize do krvi

Dobar dan i poštovanje,

Zamolio bih vas za savjet za moju dragu životinjicu. Pas je star sedam godina koliko i njegov vjerni prijatelj mačak Luu. Psa redovito šišamo i njegujemo. Po noći spava u kući, a preko dana je slobodan jer imamo veliko dvorište i puno mjesta za igru. 

Prije godinu dana pas je dobio svrbež po koži. Odveli smo ga kod veterinara. Dobio je antibiotike, injekcije i redovita cjepiva, no kako pas više stari to se stari svrbež sve više pojačava. Čak se i izgrize po zadnjim nogama i potrbušnici do krvi. Jede 50 posto domaću hranu plus krekere kupujemo u istoj ordinaciji/shopu. 

Molim vas za savjet. Zadnja informacija od veterinara je da je možda problem u vrsti hrane. Je li možda ta bolest prenosiva na ljude? Pas je jako pametan i umiljat, a imamo i dijete od četiri godine. 

Hvala unaprijed. 
Pozdrav, 
Obitelj Sobol

Najprije zatražite pretrage kako biste znali uzrok i liječili ga

Poštovani,

Češanje koje ste primijetili su samo simptomi da nešto nije u redu. Potrebno je napraviti pregled kako bi se po mogućnosti otkrio uzrok ovih simptoma. Uzroci mogu biti raznovrsni: parazitarne invazije (npr. buhe), alergije, gljivične bolesti. Iz toga se može zaključiti da i tretman ovisi o samom uzroku. Stoga Vam savjetujem da posjetite veterinara te da se naprave još dodatne pretrage.


Poštovani, 
Molim vas za odgovore na par pitanja:

1. Zanima me ako mačka ima redovite fyprist ampule, da li ipak pokoja buha može na mački ostaviti jajašca koje mi možemo unijeti u kuću? Ili buha ne stigne ostaviti jaja? Koliko buhi treba da ostavi jaja? 

2. Ako špricam prostor Biokillom, u kojem smislu djeluje 4 tjedna? Znači li to da će svaka nova buha crknuti ili im smrdi pa uopće neće doći? Izgleda da djeluje kao i svi insekticidi samo trenutno.

Na boci Biokilla piše 4 tjedna zaštite, no do sada to nitko nije potvrdio i nema nigdje logičnog objašnjenja.  

3. Ima li nešto u prodaji u pet centrima što djeluje u prostoru na kukuljice? A ne samo na odrasle buhe? 

Hvala,
Dinka

Poštovana,

Ako Vaša mačka često boravi vani, šansa da Vam donese buhe je velika. Sredstva kao što su ampulice dobra su preventivna sredstva i uvelike smanjuju broj buha i krpelja. Fypryst zapravo nije ništa novo. On je generički preparat (isto što i frontline spot on). Na Vašu i moju veliku žalost ništa u životu nije savršeno pa tako ni preparati protiv buha. Moguće je da mačka ima buhe uz zaštitu i da ciklus buhe nesmetano teče. Dok se odrasle buhe hrane samo krvlju, njihove ličinke se hrane organskom materijom kao što je izmet odraslih jedinki. Postoji više vrsta buha i svaka vrsta ima svog vrsno specifičnog domaćina. Ali bez obzira na to parazitirat će na psima i mačkama.

Buha ima četiri razvojna stadija, tako će se iz jajeta razviti ličinka, iz ličinke kukuljica, a iz kukuljice odrasla buha. Cijeli razvojni ciklus traje oko 18-20 dana. No zbog nepovoljnih uvjeta razvojni ciklus može se produžiti i na godinu dana. Životni ciklus počinje kada ženka izbaci jaja nakon hranjenja. Jaja se liježu u grupicama do 20 komada, obično na domaćinu, nakon čega padaju na tlo. To se događa najčešće na mjestima gdje se domaćin odmara ili spava. Ličinke se razvijaju 1-2 tjedna nakon čega stvaraju oko sebe kukuljicu. Nakon 1-2 tjedna totalno se razviju i spremne su izaći iz kukuljice. Nakon izlaska iz kukuljice odrasle buhe imaju tjedan dana vremena da se nahrane, nakon čega bez hrane mogu preživjeti od dva mjeseca pa čak i do godinu dana.

Biokill je insekticid što znači da ubija insekte pa tako i buhe. Prema deklaraciji njegovo insekticidno djelovanje traje četiri tjedna na mjestu gdje je pošpricano i ako sredstvo nije isprano.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Sve prijašnje kolumne i odgovore veterinara Azenića možete pročitati OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Operacija od samo nekoliko minuta rješava problem od kojeg pate četiri milijarde ljudi
Jeste li među njima?

Operacija od samo nekoliko minuta rješava problem od kojeg pate četiri milijarde ljudi

Velik broj ljudi na svijetu ima probleme s vidom koji dovode do ovisnosti o različitim dioptrijskim pomagalima. Međutim, sve više njih danas odlučuje stati tom problemu na kraj i odlaze na lasersko skidanje dioptrije