Obavijesti

Kolumne

Komentari 83

Kolinda i Pernar: Epohalni sraz divova novokomponirane scene

Kolinda i Pernar: Epohalni sraz divova novokomponirane scene
1

Tajnim sastankom na Pantovčaku,predsjednica Republike promovirala je Ivana Pernara u relevantnog čimbenika. Nakon sraza divova novokomponirane političke scene čak je i Ivan Pernar ostao bez riječi.

VIDEO

Bio je to sraz divova. 

Tektonski sudar političkih teškaša. 

U jednom uglu, Ivan Pernar, novopečena hiperaktivna zvijezda političke, parlamentarne i geopolitičke scene od Dunava do Urala. U drugom, Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike i neprikosnovena kraljica novokomponirane političke elite.

Ali i više od toga...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bio je to susret proruskog entuzijasta, zagriženog teoretičara zavjere i neustrašivog kritičara američke i NATO politike, te bivše NATO tajnice, hrvatske veleposlanice u SAD-u, zagovornice euroatlantskih integracija i sudionice svekolikih geopolitičkih prožimanja.

Pa stoga, kako i priliči ovom političkom summitu, cijeli sastanak bio je obavijen velom tajne. 

Crna limuzina

Pernar je na Pantovčak stigao crnom limuzinom, kako mu i priliči, sastanak na Pantovčaku bio je zatvoren za novinare, iz Ureda predsjednika nije stigla nikakva obavijest, a čak je i inače beskompromisni Pernar nakon polusatnog sastanka ostao zakopčan do grla.

Tko je gledao Spielbergov "Most špijuna", može se uživjeti u atmosferu kojom je bio obavijen taj gotovo hladnoratovski susret. A pomogli bi i dokumentarci o teorijama urote na YouTubeu.

Antiestablišment protiv establišmenta. Rusija protiv NATO-a. Antimason protiv Trilaterale. Jedan bivši član HDZ-a protiv druge bivše članice HDZ-a.

Kako god okrenuli, bio je to spektakl. 

Čemu je to služilo, kome je to uopće palo na pamet, u ovom trenutku nije i vjerojatno još neko vrijeme neće biti jasno.

Ivan Pernar nije skrivao svoju fascinaciju sastankom s Kitarović, kao što je nije skrivao ni nakon onih sastanaka s masonima u Pragu i Rusima u Zagrebu i hadezeovcima po hotelima. On je impresibilna osoba za koju se bez rezerve može reći da ide kroz svijet otvorenih očiju. (Što ponekad doista izgleda zastrašujuće).

Prsti u nosu

"Bila je to razmjena mišljenja na akademskoj razini. Pola sata smo razgovarali jedan na jedan i mogu samo pohvaliti njezin pristup", izjavio je Pernar za Index. "Smatram je profesionalnom i kompetentnom osobom. Za sada nismo dogovarali ništa dalje, ali vjerojatno ćemo se prije ili kasnije opet sresti, pošto sam član saborskog Odbora za vanjsku politiku".

Nadamo se da pred predsjednicom nije gurao prste u nos.

Uglavnom, ako je netko dosad sumnjao u Pernarov politički kredibilitet, pa čak i u titulu samoproglašenog vođe oporbe, odlazak na audijenciju kod predsjednice Republike (čovječe, kod predsjednice!) razbio je sve sumnje. Pernar je jučer postao punokrvni politički faktor.

Dovoljno relevantan da Grabar Kitarović odvoji dio svog dragocjenog vremena od krize s optužnicama u BiH i doktorskog studija i pola sata razgovara s Ivanom Pernarom.

Što je točno bila tema, može se samo nagađati.

Rusi dolaze

Neki misle da se tragično nepopularna Kolinda htjela ogrebati za dio Pernarove popularnosti. Drugi smatraju da ga je privela na discipliniranje povodom parlamentarnih ispada protiv HDZ-a. Treći vjeruju da je posrijedi ipak bio njegov odnos s Rusima, kao i njegove optužbe da je Hrvatska slala oružje u Siriju (što je nedavno ostavilo bez riječi čak i Vesnu Pusić). Četvrti kalkuliraju i s njegovim problemima oko krivotvorenja dokumenata u Živom zidu.

A peti se drže verzije s Pantovčaka kako je predsjednica dugovala Pernaru kavu još od konzultacija, pa je, eto, osjetila potrebu to mu prvom prilikom nadoknaditi.

Što god da se zbilo na tom neuobičajenom sastanku Pernara i Kolinde za kojeg su neki zlobnici rekli da sumira sav jad hrvatske političke zbilje, najagilniji saborski zastupnik diplomatski je to primio na znanje.

Slomila neslomljivog

Čovjek kojemu nitko ne može zatvoriti usta u Saboru, ostao je bez riječi nakon silaska s Pantovčaka. Onaj koji raskrinkava bjelosvjetske zavjere, od Krima preko Sirije do Afganistana, nije želio otkriti čak ni teme razgovora s predsjednicom Republike.

Ili je on perfektan džentlmen ili se prilagodio establišmentu ili je Kolinda uspjela slomiti neslomljivog.

Barem od Pernara, samozvanog hrvatskog Edwarda Snowdena, nismo očekivali takvu razinu tajnovitosti. Mora da je bilo preduboko, a stoga i preopasno, za razinu svijesti hrvatske publike. Ili je pak bilo preplitko, pa hrvatskoj publici nije trebalo tu sasvim očekivanu činjenicu nabijati na nos.

U svakom slučaju, bio je to epohalan događaj na hrvatskoj političkoj sceni. Privatni sastanak Kolinde Grabar Kitarović i Ivana Pernara. 

Boljemu se doista ne možemo nadati.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu