Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Utorak, 25.09.2018. u 12:13
236 komentara

Kolinda se opet osramotila s Thompsonom. Na više načina

Kolinda je u New Yorku pjevala Thompsona. Ali je s mobitela čitala riječi pjesme "Lijepa li si". Pjevala je o Herceg-Bosni, a onda s glavnim tajnikom UNA-a zabrinuto raspravljala o budućnosti Bosne i Hercegovine

Foto: Facebook
236 komentara

Ne dajte se zavarati, nije to bila audicija za Prvi glas dijaspore.

Bila je to samo predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je s američkim Hrvatima u New Yorku zapjevala Marka Perkovića Thompsona.

Što je u tome šokantno? 

Pa zapravo ništa, predsjednica u pravilu pjeva po željama. Pa kad se u predizbornoj kampanji nađe među Hrvatima u dijaspori, pjeva ono što ta ista dijaspora želi čuti. 

Ono, pak, što bi moglo biti šokantno, naročito za Hrvate koji su predsjednicu dočekali transparentima i velikim očekivanjima, jest činjenica da Kolinda koja se hvalila da joj je Thompson (pored Celine Dion) omiljeni pjevač, nije znala riječi njegove neslužbene hrvatske himne "Lijepa li si".

Video snimka njezina karaoke nastupa otkriva da je predsjednica morala gotovo neprestano gledati u mobitel kako bi pratila riječi. Je li to moguće? To je pjesma koju svaki punokrvni Hrvat, pa i Hrvatica, moraju znati, još više predsjednica koja je uz tu pjesmu slavila pobjede nogometaša u Rusiji.

Kako je to samo izgledalo pred američkim Hrvatima? 

Mobitel je spas

"Ajmo svi, da se vidi da nas ima", zazivao je meštar ceremonije, a onda se vidjelo da Kolinda tijekom izvođenja Thompsonove himne ne može odvojiti pogled od mobitela. Možda je pratila CNN?

Ako je to bila predizborna kampanja, Grabar Kitarović je upravo izgubila glasove dijaspore. Ili možda nije?

Uglavnom, bila je to blamaža na više razina: predsjednica pjeva pjesmu koju zapravo ne bi trebala pjevati, a onda još i ne zna riječi te pjesme.

Međutim, to je samo jedna strana problema. Ima i onaj vanjskopolitički.

Kolinda Grabar Kitarović došla je u New York kako bi razgovarala i s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom. Prema onome što je izjavila novinarima nakon jučerašnjeg sastanka, predsjednica je s glavnim tajnikom "podijelila zabrinutost za stanje na jugoistoku Europe", te navela niz procesa koji se otvaraju u predstojeće vrijeme, "počevši od izbora u BiH i činjenice da nije izmijenjen izborni zakon, preko pregovora između Beograda i Prištine, do iščekivanja rezultata makedonskog referenduma".

Opjevana Herceg-Bosna

Dakle, Grabar Kitarović vrlo budno prati geopolitički i geostrateški razvoj događaja na Balkanu. Vrlo je upućena i nadasve zainteresirana. A onda entuzijastički pjeva pjesmu u kojoj se - a to je mogla pročitati na mobitelu - spominje ugašena tvorevina Herceg-Bosna, relikt vremena kad je hrvatski državni vrh pod Franjom Tuđmanom želio dijeliti Bosnu i Hercegovinu.

Dapače, čelnici Herceg-Bosne osuđeni su na Haaškom sudu, a u presudi se upravo spominju Franjo Tuđman i Gojko Šušak kao sponzori te tvorevine. Herceg-Bosna ukinuta je Washingtonskim sporazumom 1994. godine, ali još uvijek hrvatskim nacionalistima služi kao simbol podjele BiH i spajanja s Hrvatskom, dok Thompson o njoj pjeva kao o ravnopravnoj hrvatskoj regiji, zajedno sa Slavonijom, Zagorjem, Istrom, Likom...

Politički, Herceg-Bosna je ostala simbolom razbijanja Bosne i Hercegovine, zajedno s kriminalnim i zločinačkim nasljeđem. I hrvatska predsjednica, ona koja se zaklinje u Franju Tuđmana, zdušno pjeva o toj tvorevini, neposredno prije nego što će s glavnim tajnikom UN-a raspravljati o sudbini BiH.

Možda Kolinda nije znala o čemu pjeva? Ako je već s mobitela morala čitati riječi Thompsonove pjesme...

Trumpovsko bauljanje

Nekada davno, Kolinda Grabar Kitarović bila je karijerna diplomatkinja, danas je sukreatorica hrvatske vanjske politike i predstavlja Hrvatsku u svijetu. Ali nijanse, inače toliko karakteristične za diplomatske nastupe, očito su joj postale opterećenje u njezinu trumpovskom otaljavanju dužnosti.

Na jednoj strani, Kolinda pjeva o Herceg-Bosni kad treba animirati dijasporu i ogrebati se za glasove birača (ali ne onih zagrebačkih, jer se Zagreb kao glavni grad u Thompsonovoj pjesmi ne spominje), a na drugoj, s glavnim tajnikom UN-a "dijeli zabrinutost za stanje u jugoistočnoj Europi".

Stanje koje ona sama pogoršava.

Ne samo svojim pjevanjem Thompsona, već i nedavnim tajnim posjetom Bosni i Hercegovini koji je na Pantovčaku proglašen državnom tajnom i novinarima su uskraćene informacije o tome što je predsjednica tamo radila.

Odavno je jasno da Kolinda Grabar Kitarović vodi svoju privatnu kampanju za drugi mandat, ali i za naknadni karijerni iskorak. Ali za koga ona vodi vanjsku politiku? 

Mora li i njihove riječi pratiti s mobitela?

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message