Obavijesti

Kolumne

Komentari 195

Kolinda upala u svlačionicu i ogrebala se za komadić slave

Kolinda upala u svlačionicu i ogrebala se za komadić slave
1

Hrvatska predsjednica uletjela je sinoć u svlačionicu hrvatske reprezentacije kako bi izgrlila igrače nakon pobjede nad Danskom. I bilo bi to možda spontano, da nije bilo namješteno i snimano s tri mobitela.

VIDEO

Baš je pohvalno što Kolinda Grabar Kitarović voli hrvatski sport, a još više hrvatske sportaše. 

I sva je sreća da joj funkcija predsjednice Republike omogućava da se s njima često intimno druži, naročito u trenucima velikih pobjeda.

Sve dok se to ne pretvori u namješteno, orkestrirano, pa i degutantno poziranje pred kamerama čije snimke se onda promptno plasiraju na predsjedničine društvene mreže gdje Kolinda Grabar Kitarović prikuplja izraze oduševljenja, pa i idolopoklonstva svojih štovatelja.

Tako je bilo sinoć kad je Kolinda Grabar Kitarović uletjela u svlačionicu hrvatskih reprezentativaca i u njihove znojne zagrljaje, uz pratnju barem tri upaljena mobitela. Trebalo je biti spontano, a zapravo je bilo namješteno. Jer, da je zaista bilo spontano, onda ne bi bilo tako pomno snimljeno i brzometno objavljeno.

Njihova pobjeda je njezina pobjeda

Nogometaši nisu više bili u prvom planu. Više nisu samo oni bili pobjednici nakon 120 minuta grčevite borbe s Danskom. Prolaz na penale nije više bio samo njihov trenutak slave, već se za komadić tog uspjeha uspjela ogrebati i predsjednica države.

I to ne bilo kako, već je sa sada već karakterističnim izostankom bilo kakve suptilnosti uletjela u svlačionicu gdje je krenula grliti igrače kojima su, srećom, na vrijeme javili da se barem malo upristoje za dolazak predsjednice Republike.

Kolinda Grabar Kitarović od prvoga dana ima zapravo samo jedan važan zadatak, a to je da vodi računa o dignitetu funkcije predsjednice Republike. Ali i to je bacila niz vodu u operaciji kompletiranja materijala za predizbornu kampanju. 

Pa je stoga zbog svoje sinoćnje akrobacije dobila ovakvu poruku jedne obožavateljice: "Bravo i svaka Vam čast naša cijenjena, draga, voljena i lijepa gospođo Predsjednice Kolinda!!!! Vi ste naš ponos, naša sreća, naše zlato, naša kraljica, naše sunce i naša svjetlost!!!!".

Nije još propao onaj tko je podcijenio ukus hrvatskih birača.

Sanader u svlačionici

I dok smo proteklih godina, pa i desetljeća, navikli da se hrvatski sportaši, a naročito nogometaši, instrumentaliziraju u političke, pogotovo HDZ-ove svrhe (Ivo Sanader upao je nogometašima u svlačionicu na SP u Njemačkoj, a onda mu sportaši odradili izbornu kampanju), ipak se dosad pazilo da političari zadrže barem nekakav privid pristojnosti.

Franjo Tuđman je odabrane postrojavao na Pantovčaku nakon pobjeda, Ivo Sanader ih je primao na domjencima prije nego što ih je namještao u predizbornim spotovima. 

Međutim, Kolinda je otišla korak dalje. Ili stepenicu niže.

Ulazak jedne predsjednice u svlačionicu gdje je grlila svakog ponaosob (da vidimo tko se usudi odbiti predsjedničin zagrljaj pred kamerama) srušio je još neke zaostale kriterije političke, pa i ljudske pristojnosti.

I Jadranka Kosor imala je nešto za reći o tome na Twitteru: "U politici sam naučila da upadanje dužnosnica u svlačionice i grljenje s igračima koji to nevoljko prihvaćaju pa odmah nakon ljubljenja sjedaju ili odlaze, ne pomaže jačanju percepcije o nužnosti veće participacije žena u politici. Dapače.".

Zagazila u palanku

Kolinda je u politiku trebala donijeti dašak modernog diplomatskog pristupa. Umjesto toga, od početka je zagazila još dublje u palanački model u kojem si ona, samo zato što je šefica države, uzima za pravo krčiti put do svih onih koji bi joj svojim uspjesima mogli osigurati barem mali poguranac za drugi mandat.

I opet, bilo bi možda oprostivo da je bilo spontano. Ali tri kamere svjedoče da to sigurno nije bilo tako. I možda bi bilo simpatično da nije bilo tako prokleto predvidivo.

Zahvaljujući takvoj ekshibiciji svi oni koji su sinoćnju pobjedu pratili suzdržano i bez predsjedničine histerije izlažu se riziku da ih se proglasi nedovoljno entuzijastičnim Hrvatima. Zašto Plenki nije sinoć doletio u Rusiju i uletio u zagrljaj znojnom Lovrenu? Možda bi i on bio "kralj, sunce, svjetlost, ponos".

Ovako, Kolinda naprosto udara tempo koji nitko ne može pratiti.

Niti bi to itko trebao činiti. 

Ali ako je Kolinda ovakvu vratolomiju izvela nakon tijesne pobjede u osmini finala, što nam tek priprema za eventualnu pobjedu u četvrt-finalu, polufinalu, a o finalu da i ne govorimo?

Samo da se ne ugleda u Zdravka Mamića...

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 195
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode