Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Ivan Pandžić Subota, 23.12.2017. u 11:02
43 komentara

'Krivi su bivši': To je zlatni i besmisleni izgovor političara

Opravdanje svih današnjih čelnika je isto: Nismo mi krivi, krivi su bivši! Bivši direktori, ministri, pomoćnici, državni tajnici, ravnatelji, oni su krivi što su milijuni kuna isparili...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
43 komentara

Narodne novine, državna tvrtka koja praktički ne može propasti, imaju gubitak od 80 milijuna kuna zbog niza besmislenih poteza. Ministarstvo branitelja nije ni pokušalo utjerati novac za kredite koje su korisnici dobili i nisu ni s čim opravdali da su ih utrošili za krov nad glavom. Ministarstvo obrane nije naplatilo 137 milijuna kuna za ionako mizerne najamnine. Da pobrojimo samo tri ovotjedna primjera koji imaju jedan zajednički nazivnik.

Opravdanje svih današnjih čelnika je isto: Nismo mi krivi, krivi su bivši! Bivši direktori, ministri, pomoćnici, državni tajnici, ravnatelji, oni su krivi što su milijuni kuna isparili. A sad će nova garnitura uvesti nova pravila, sasvim drugačija od onih koji su izgubili vlast. Problem s tim opravdanjem je da treba proći jedna ili dvije godine dok se ne otkriju afere upravo onih koji su tvrdili da će uvesti kontrole. Ali ponajčešće, oni su tad već bivši. Vrtimo se u krug.

Očita je činjenica da nema dovoljno ustaljenih oblika kontrole po tvrtkama i javnim ustanovama.

Kontrole koja neće samo kažnjavati službenike koji su ukrali olovku, nego imati svoju nezavisnost i za politički postavljene direktore, ministre, pomoćnike, predsjednike uprava, čelnike lokalnih komunalnih poduzeća, općinske načelnike.... Da postoje te kontrole, ne bi trebali mediji otkriti da si je direktor lokalnog smetlišta isplatio milijun kuna bonusa.

Ne bi mu nikad ni palo na pamet da to uradi. Isto vrijedi i za spomenute tvrtke, ministarstva, agencije... Ne treba ni novca ni truda uvesti sustav kontrola koji bi sprečavao malverzacije, ali mi gledamo vladu za vladom kako se mijenja, a koruptivni obrasci ostaju isti. Zato i nismo čuli što će ovi novi konkretno uraditi da isprave nepravilnosti, nego samo da su krivi bivši. Lakše je tako. Pronađen je žrtveni jarac, za koji mjesec nitko se neće ničega sjećati, a sadašnja garnitura će iskoristiti svoju priliku. Zašto bi se i brinuli? Ne troše svoje, nego naše novce.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message