Obavijesti

Kolumne

Komentari 68

Krizni stožer izlazi iz ormara. Sad su svi postali hadezeovci

Krizni stožer izlazi iz ormara. Sad su svi postali hadezeovci
1

Krunoslav Capak ne isključuje mogućnost da se nađe na listi HDZ-a, Alemka Markotić u spotu je podržala Kolindu Grabar Kitarović. Struka je tako dobila političku podlogu, a stručnjaci su postali HDZ-ovi manekeni.

VIDEO

Krunoslav Capak, utorak ujutro, N1 televizija: "Nemam političkih ambicija, ne očekujte me na listi HDZ-a".

Krunoslav Capak, utorak navečer, Dnevnik.hr: "Sve ponude koje ikada stignu u životu, svatko o njima razmisli, ali znate kako je to rekao pokojni predsjednik Tuđman: Ki bi da bi. Ne znamo što nam život nosi".

Eto kakvu razliku čini nekoliko sati: od rezolutnog odbijanja mjesta na listi HDZ-a do toga da bi, onako tuđmanovski, razmislio ako bi mu stigla ponuda za listu HDZ-a.  Na pitanje novinarke Dnevnika je li član HDZ-a Capak nije htio odgovoriti jer je to "njegova privatna stvar". Tu naprosto nema točnog odgovora. 

"O svim situacijama koje se potencijalno mogu dogoditi razmislit ću ako se one dogode", dodao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji je kao član Nacionalnog stožera civilne zaštite postao nacionalna medijska ličnost. Pa i zvijezda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I kao zvijezda, izložen je sve jačem zovu politike. Koji njemu, kao zvijezdi, postaje sve teže odbiti.

Sad su političari

Taman kad se počelo pisati o politizaciji kriznog stožera, odnosno guranja političkih dekreta kroz stručne odluke, stručnjaci su zagazili u političku domenu. Dosta smo slušali o stručnjacima. Sad slušamo o političarima.

Tu se uspjela ugurati i Alemka Markotić. Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i članica kriznog stožera snimila je video spot podrške kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima. Spot je nakratko nestao s weba pa se vratio, a na njemu profesorica Markotić čita sa šalabahtera uspjehe bivše predsjednice, čak i iz resora za koje ona nije stručna. 

Neki bi rekli, izgledala je kao talac.

Izlaze iz ormara

I dok mnogi brane njezino pravo da podržava koga hoće, ostaje činjenica da će se nakon ovakvog poteza profesorice Markotić, kad se kao stručnjak politički legitimirala, njezin stručni rad promatrati kroz političku prizmu. Recimo, kroz pogodovanje Katoličkoj crkvi ili provođenje diktata HDZ-a.

Uglavnom, krizni stožer polako izlazi iz ormara. 

Alemka Markotić objavila se javno, Krunoslav Capak izlazi potajno i nevoljko, ali sve ide prema tome da se stručnjaci angažiraju politički, deklariraju politički ili se promoviraju u političare.

To je, naravno, njihovo demokratsko pravo. 

Jedna stranka

Međutim, u tom slučaju struka ustupa mjesto politici, stručnjaci koji su iznijeli pandemiju promoviraju se kao politički manekeni jedne političke opcije (možemo li zamisliti da se deklariraju kao SDP-ovci?), a sve odluke koje donose u ime struke i donose ih za sve građane promatraju se kroz prizmu interesa jedne stranke i jednog dijela društva.

Nacionalna pandemija postaje njihova politička promocija. Nacionalna kriza pretvara se u stranačku kampanju. A HDZ koristi stručnjake kao svoje manekene.

Teško im je reći "ne"

Capaku je očito teško držati se jedne verzije priče, o tome da neće na izbornu listu HDZ-a. Jer mu imponira mogućnost da se nađe na njoj. Ili mu je naprosto teško HDZ-u reći "ne".

Markotić nije mogla samo glasati za Kolindu, već je svoj profesionalni kredibilitet uložila u nabrajanje uspjeha bivše predsjednice, uključujući i sustav domovinske i nacionalne sigurnosti. Rade li to iz uvjerenja ili interesa, nema smisla nagađati.

No ako se guraju u politiku, onda će se i njihove stručne odluke doživljavati kao političke. I ako su Capak i Markotić dosad bili stručna protuteža ministrima Viliju Berošu i Davoru Božinoviću, sad je, u osvit predizborne kampanje, uspostavljena ravnoteža.

Politika upravlja kriznim stožerom u kojem djeluju političari i osobe koje se guraju u politiku. Jednu politiku.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang