Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Srijeda, 19.08.2015. u 14:00
411 komentara

Lijepa naša haubica: Satira ne ruši državu, nego jača društvo

Tjednik Novosti našao se pod kaznenom prijavom zbog pjesme "Lijepa naša haubica". Ubrzo se postavilo pitanje smiju li se hrvatski Srbi rugati hrvatskoj himni.

Grgur Žučko/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Svi su spremni do zadnje kapi krvi braniti slobodu govora i izražavanja, slobodu medija i komentiranja, marširat će za "Charlie Hebdo", zaklinjati se u Ustav i demokratske tekovine.

I lijevi i desni, i SDP i HDZ.

Sve dok se ne dirne u nacionalne vrijednosti.

Prije pet godina tjednik Novosti na naslovnici je objavio fotografiju dvaju hrvatskih MiG-ova koji su se nekoliko dana ranije srušili zbog kvara, uz provokativni naslov "Oba su pala". 

Izazvalo je to grozomornu hajku u javnosti, digle su se braniteljske udruge, uzbunili domoljubni noćobdije...

Zalijevali vatru benzinom 

Ali dok su u redakciju tjednika Srpskog narodnog vijeća stizale prijeteće poruke u stilu "Poklat ćemo vas, stoko srpska", ni budući premijer Zoran Milanović ni friško izabrani predsjednik Republike Ivo Josipović nisu ustali u zaštitu slobode medija i izražavanja, niti se usprotivili lavini mržnje i atmosferi huškanja.

Milanović je rekao samo da je naslovnica "neukusna", a Josipović dolio benzina na vatru: "Izdavač bi trebao razmisliti treba li nastaviti takvu politiku".

I izdavač je smijenio glavnog urednika.

SDP tada nije govorio o slobodi medija, o satiri, o komentiranju, izražavanju, Ustavu i demokraciji. Jer, ipak se tjednik srpske manjine usudio rugati hrvatskim nacionalnim svetinjama, kakve god one bile. 

Lijepa naša haubica

Par godina kasnije Milanović je marširao u Parizu u spomen žrtvama terorističkog napada na francuski satirički tjednik "Charlie Hebdo", šaljući time poruku kako će ujedinjena Europa čuvati demokratske tekovine do zadnje kapi krvi, da bi se Novosti ovih dana ponovno našle na udaru zapjenjene javnosti.

Povodom pjesmice/komentara "Lijepa naša haubica" predsjednik Hrvatske stranke prava Danijel Srb podnio je kaznenu prijavu protiv redakcije novina zbog "neprihvatljivog vrijeđanja državnih i nacionalnih simbola". Uz njega su stali udruga Vigilare, branitelji, Hvidra i ostali dežurni domoljubi, podržao ga je i HDZ-ov Gordan Jandroković, ali i SDP-ova Ingrid Antičević Marinović.

"Ne radi se o satiri", izjavila je za tportal, "jer se ne izražavaju ruglu i podsmijehu neki ljudi ili neke skupine, nego u cjelini svi i na štetu drugih".

Nezakonito je, kaže ona, rugati se hrvatskoj himni, spominjati u pjesmi stih "dok mu Srbe grobak krije", a s druge strane Hrvate prikazivati kao "ljuto topništvo".

No, ako je ova pjesma bila ruganje, onda je ruglu izložila sve one koji su spremni žrtvovati ustavne i demokratske slobode u svrhu obrane nacionalnih simbola, vrijednosti i mitova.

Lako je braniti slobodu u Francuskoj i krasiti se bedževima "Svi smo mi Charlie Hebdo", ali puno je teže braniti slobodu da se u Hrvatskoj netko poigra nacionalnim simbolima i mitovima.

Od MiG-ova, preko Domovinskog rata i Oluje, pa sve do himne.

Srpski novci iz hrvatskog proračuna

HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću nije puno trebalo da u izjavi za tportal spomene kako se Novosti "financiraju iz hrvatskog proračuna", pa onda valjda ne smjele izražavati stav o hrvatskim stvarima (premda se taj proračun puni i iz džepova građana srpske nacionalnosti), da upozori kako ovime Srbi opet izazivaju Hrvate (odnosno "ne doprinose sveukupnoj kvaliteti odnosa između većinskog hrvatskog naroda i srpske manjine"), pa i da naglasi kako se manjina ne bi smjela obrušavati na većinu kad se ona "šali i daje neprimjerene komentare na račun manjina".

Već ima šutjeti i trpjeti.

I ako već to nije bilo dovoljno, u oko je upala još jedna Jandrokovićeva izjava: "Zanimljivo da oni koji sad to brane, iznimno su osjetljivi kad se dira u njihove vrijednosti. Ako su dosljedni, poštovat će i vrijednosti druge strane".

Zar je himna Lijepa naša vrijednost "druge strane"? Je li to hrvatska himna ili himna Hrvata? Zar to nije himna i hrvatskih građana srpske nacionalnosti? 

Zar to nije himna novinara i urednika Novosti? 

I nije li, kad smo već kod toga, hrvatsku himnu skladao Josif Runjanin, pravoslavac rođen u Vinkovcima, poznat i po skladbi "Rado ide Srbin u vojnike"?  

Satira nas jača

"Lijepa naša haubica" bila je satira, i kao svaka satira ima zadatak probijati granice, razbijati mitove, provocirati reakcije. Satira ne slabi društvo, nego ga jača.

Slabe ga upravo ovakvi napadi na slobodu govora i izražavanja kao ustavne i demokratske vrijednosti, a sve sa ciljem zaštite nacionalnih simbola. I to, posve prigodno u ovakvoj situaciju, opet od Srba.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message