Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Moj pas kolje kokoši, što da napravim? Upišite ga u školu!

Neki psi imaju jako izraženi lovni instinkt i nekada je jako teško životinju odučiti od takvog ponašanja. Pokušajte fizički odovjiti kokoši tako da pas ne može do njih

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Kujica često mokri

Imam kujicu njemačkog boksera staru 6 mjeseci. S nama je 3 mjeseca. Imamo problem da često mokri dok spava i kad dođem doma, kad joj se javim dok trči prema meni ona se pomokri. Što da napravimo?

Javite se veterinaru

Poštovani,

Trebali bi se javiti veterinaru kako bi se isključila eventualna upala mokraćnice ili mokraćnog mjehura. Nekada neki psi znaju se toliko uzbuditi (veselje što im je došao vlasnik i sl.) da im od silnog uzbuđenja malo "pobjegne". U tom slučaju trebate raditi na tome da smanjite nivo njezinog veselja, također morate pripaziti da takvo veselje ne potičete nekim svojim nesvjesnim radnjama (tepanje, veseljenje zajedno s kujicom radi vašeg dolaska…).

Mačak stalno plače kad je u kući

Poštovani, imam jedno pitanje, moj mačak će me izludit, ne znam mu pomoći. Kastriran je, ima oko godinu i par mjeseci, i godinu dana je kod nas, čak smo ga sklopom određenih okolnosti morali uzeti prerano od majke, s oko 3 mjeseca. Živimo u stanu, neki dan je pobjegao i cijeli dan ae nije vraćao. Navečer je došao očito tražeći hranu jer se valjda ne snalazi u lovu vani. Nakon toga ovih dana neprestano mijauče pred prozorima. Plače da hoće van. 

Žao mi ga je gledati, a strah me pustiti jer smo ga uzeli malenoga, ne zna sam vani u gradu. Velimo da je mačak s PTSP-om jer ima potrgan rep, neka ga je životinja ko bebu napala i sav je nabrijan. Je li stan za njega previše? Trebamo li mu omogućiti neku kuću s dvorištem (što smo u mogućnosti, dali bismo ga roditeljima gdje je već provodio vikende, ali nikad u dvorištu)? Ili mu je samo prevruće pa proradi dok se temperature spuste?

Kuća s dvorištem bila bolja opcija

Poštovani,

Vjerujem da je vaše mače iskusilo slobodu i da ga sada vanjski svijet jako zanima (puno je novih mirisa, drugih životinja, neistraženih prostora). Dakako ukoliko ga pustite vani biti će izložen opasnostima poput automobila, pasa, upadati će u tuče s drugim mačkama i sl. Odluku o tome dali ćete ga pustiti vani ili ne stoji samo na vama. Jedino mišljenja sam da bi mu kuća s dvorištem bila bolja opcija ukoliko bi postao vanjski mačak. 

Skače na ljude, najviše na djecu

Poštovani doktore, Imam nekih problema sa mojim psom. Mješanac je njemačkog i hrvatskog ovčara, ima 11 mjeseci te jako živahan, skače na ljude i najviše na djecu. Teško mi ga je držati jer je poprilično jake građe i djeca se jako uplaše pa mi je neugodno kad ga vodim u šetnju jako vuče i laje jako na kotače od auta i drugih vozila u pokretu, čim vidi drugog psa poludi i želi ga napasti.

Zna često ići kod susjeda u dvorište obavljati nuždu, kad ga zovem i kažem da to ne radi on me ne sluša i bježi mi. Ne mogu ga nigdje voditi radi takvih situacija pa sam prisiljena ga po cijele dane držati u boxu i povremeno u kući pod stalni nadzor. Molim vas dajte mi neki savjet; Unaprijed hvala.

Nemate nimalo kontrole nad vašim psom

Poštovani,

Koliko vidim iz navedenog  Vi gotovo da nemate nimalo kontrole nad vašim psom, kao što ste i sami rekli već je dostigao jaku građu što vam onemogućava manipulaciju s njim dok se šetate, stoga toplo vam preporučam da se obratite nekom centru za resocijalizaciju ili odgoj pasa i edukaciju vlasnika koji će vam zasigurno najbolje pomoći u tom djelu.  Također kastracija je također jedna od pomoćnih opcija.

Neće hodati i ništa ne pomaže 

Pozdrav, dobio sam psa na poklon odlično se ponaša u svim situacijama, u kući, sa drugim psima, nije agresivan, redovno cijepljen, sve je uredno. Samo ima jedan problem, ne želi hodati, pokušao sam sve, na ogrlicu, pokušao sam ga namamiti hranom, malo agresivnije, tj. udariti ga malo po guzici. Međutim ništa ne pomaže, jedino kada ga pustim sa uzice on me prati i nakon nekog vremena mi priđe i normalno hoda na toj uzici. Molim vas pomozite, želim normalno šetatisa psom.

Situaciju iskorištava kako bi trčkarao bez povodnika

Poštovani,

Morate biti samo uporniji, očigledno da vaš pas zna hodati na povodcu, no puno mu je draže slobodno trčkarati. On već zna da ukoliko se ne pomakne da će te mu vi skinuti povodac tako da tu situaciju iskorištava kako bi trčkarao bez povodnika.

Okupala sam ga šamponom za kosu, za ljude

Udomila sam psa starog 4 i po godine i bio je jako jako prljav i okupala sam ga šamponom za kosu, za ljude. Češkao se prije a sada nakon 2 mjeseca toliko se češe da je počeo sebi ranice stvarat. Kupila sam u međuvremenu šampon za pse al se ne prestaje češati. Nema buhe, ali ne znam što je u pitanju. Ako odem veterinaru kakav pregled treba, jesam li iziritirala kožu psu? Ili ima nešto, ne znam više šta da radim bas mi treba savjet. Hvala unaprijed

Posijetite veterinara pa će veterinar pomno pregledati kožu

Poštovana,

Moguće je da je uzrok iritacije šampon, no moguć je da su i buhe  koje niste primijetili. Najbolje da posijetite veterinara pa će veterinar pomno pregledati kožu i dlačni prekrivač, eventualno će uzeti i strugotine kože ukoliko bude potrebno za danju analizu.

Oslabio je, čak mu se osjeti i kralježnica

Poštovani, jako sam uplašena. U subotu, 26.6. smo primijetili kako je mačku (8 godina-muško) natekao desni obraz, ta upala se proširila i na uši. S obzirom da su ga usta boljela nije mogao jesti, i oslabio je, čak mu se osjeti i kralježnica, postao je miran, gdje god da ga ostavim on zna legnuti i spavati, šapice su mu oslabile. Jako sam tužna, a veterinarka je rekla da je jako teško i jedino s čim možemo probati su antibiotici. 

No, u nedjelju je bio kod veterinara, tada je dobio injekcije protiv bolova, infuzije, i antibiotik! Nakon toga je normalno pio dosta vode i jeo. Jučer smo ga ponovno vodili veterinaru na antibiotik i jeo je tako i pio, ali manje, zapravo više je jeo nego pio. Ja mu naslonim vodu na usta pa se on poliže (drugačije neće). Danas opet ista priča, nit jede nit pije. Samo spava. 

Sutra opet idemo po antibiotik, ali jako je teško, jedno 10-ak dana treba primati antibiotike, molim vas, pomozite kako da počne piti i jesti? Imunitet mu je oslabio, čak da jedva dođe do kutijice sa pijeskom i počne jesti pijesak. Molim vas, kako da ga nahranim? Plačem već 3 dana otkako je tako, žao mi ga je... Kad će antibiotici početi djelovati? Molim vas pomozite.

P.S. Čak je imao nekakav gnoj/sluz iz usta neugodnog mirisa, mislim da je toga sada manje. Mene brine što lezi i ne jede ni ne pije. :/ Cijeli dan sam uz njega.

Potrebna mu je intenzivna skrb

Poštovana,

Mačku trebate redovito voditi na terapiju, ukoliko mačka ne jede potrebno ju je hraniti npr.na brizgalicu i/ili hranjenje putem  infuzije, odnosno potrebna mu je intenzivna skrb. Niste naveli na što veterinar sumnja i dali su rađeni neki testovi (npr. da li je punktirana tvorba, da li je rađena hematologija i biokemija i sl.)  stoga vam ne mogu dati neku prognozu ili mišljenje o samoj bolesti.

Počeo cviliti i nije mogao stati na zadnju lijevu novu

Pošao sam sa psom ušetnju. Kada sam izašao na ulicu u pas je legao na pod i počeo cviliti i nije mogao stati na zadnju lijevu novu. Vratio sam se doma i sada stalno laži, a kada ga podignem počne cviliti.

Prema potrebi će se odraditi i RTG snimak bolne noge

Poštovani,

Očigledno da je vaš pas u bolovima stoga jedino što možete je odvesti ga kod veterinara gdje će se obaviti ortopedski pregled, te prema potrebi će se odraditi i RTG snimak bolne noge. Prema nalazu veterinar će vas uputiti u danje postupke i terapiju.

Moj pas ima bradavice

Poštovanje, imam sedmogodisnjeg američkog buldoga i zadnje vrijeme je počela dobivati crne bradavice na predjelu glave, zanima me kako se mogu ukloniti i čega bi mogle biti posljedica? Inače uvijek tokom godine ima par bradavica ali zadnje vrijeme ih je sve više. Na upit našeg veterinara rečeno nam je da je to sve normalno, pa bih molila mišljenje. Šaljem i sliku, desno od oka ima 3. Unaprijed hvala. :)

Najčešće su virusnog podrijetla i mogu i samostalno otpasti

Poštovana,

Nažalost na fotografiji ne vidim bradavice, jedino crno što se vidi je pigmentacija kože (crne točkice) koje su normalna pojava pogotovo u ljeti (njihova koža također pocrni od sunca).

Bradavice (ispupčeni dijelovi na koži) su najčešće virusnog podrijetla i mogu i samostalno otpasti, također mogu se javljati i tzv "staračke bradavice" , u svakom slučaju ukoliko fizički ne smetaju, ne mijenjaju oblik ili dok nema intenzivnog rasta  promatramo ih kao estetski problem. Ukoliko primijetite neke promjene na njima  preporuka je kirurško odstranjivanje.

Moj pas kolje kokoši

Moj pas kolje kokoši i što da radim radim, pas je mješanac cane corsa (mama), a otac je nepoznat. Dobili smo ga na poklon i sad ima pet mjeseci pa me zanima kako da ga spriječim da kolje kokoši

Predlažem da psa upišete u školu 

Poštovani,

Neki psi imaju jako izraženi lovni instinkt i nekada je jako teško životinju odučiti od takvog ponašanja. Predlažem da psa upišete u školu za pse gdje će naučiti slušati određene komande, te vam takav trening sa psom pomogne u tom djelu. Pokušajte fizički (ograda) odovojiti kokoši tako da pas ne može do njih.

Na vratu su mu se pojavile ranice iz kojih je curio gnoj

Poštovani, pišem Vam u vezi trogodišnjeg zlatnog retrivera koji već tjedan dana ima problema sa gnojnim ranama po vratu. Naime, unazad tjedan dana na vratu su mu se pojavile ranice iz kojih je curio gnoj.  Nakon što je primio antibiotike i terapiju jodom po zahvaćenom području vrata, rane su počele zacjeljivati.  No, rane su ponovno počele krvariti zbog učestalog češanja. 

Primijetila sam kako već par dana i otežano diše, pije jako puno vode, te se brzo umori.  Kako veterinar nije mogao točno odrediti uzrok nastanka rana, ovim putem se obraćam Vama. Zanima me je li ovdje riječ o ugriznoj rani ili pak alergiji na hranu?  Pas je inače kućni ljubimac, ali i veliki dio dana provodi vani u igri sa ostalim psima (uglavnom bez nadzora). Također je važno napomenuti kako smo mu prije 3 ili 4 tjedna promijenili hranu  te smo primijetili da se učestalije češa. Unaprijed hvala, Eva

Upalna promjena na koži psa izazvana autotraumom

Poštovana,

Kod vašeg psa vjerojatno se pojavio tzv. Hot spot ili akutni vlažni dermatitis. To je upalna promjena na koži psa izazvana autotraumom. Pas se češe, grize ili trlja o pod jer si na taj način pokušava ublažiti svrbež ili bol koji su zapravo pravi razlog nastanka hot spota. Jaki svrbež ili bol su reakcija organizma na različite štetne agense koji izazovu iritaciju kože.

Hot spot najčešće viđamo kod pasa sa dužom dlakom i to posebno onih sa gustom podlakom-labradori i zlatni retriveri, rotwaileri, njemački ovčari te škotski ovčari, new faundlandi, bernski planinski pas, bernardinac. Problem se češće javlja kada je vrijeme toplo i vlažno pa je pretpostavka da nastanku hot spota pogoduje i slaba ventilacija krzna.

Dlaku na tom djelu je najbolje obrijati kako bi se omogućila bolja ventilacija, ranu treba čistiti dezinficijensima i po potrebi uključiti antibiotsku terapiju (trajanje terapije je 3-4 tjedna). Najbitnija stavka je da treba spriječiti češanje i lizanje psa jer je to razlog nastanka hot spota.

Ukoliko ste primijetili da se vaš ljubimac intenzivnije češe nakon promjene hrane preporučam da se vratite na staru hranu.

Moji živci su pri kraju, stalno se grebe

Dobar dan! Imam kuju engleskog buldoga,stara je 2 godine. Nije se ni jednom parila, niti hoće. Prošle godine je imala rane po tijelu od grebanja, na kraju je to bilo krvavo i izderano, crveno, gdje god i bez kože. Vodili smo je kod veterinara u Vk, međutim i oni nisu znali jeli od toga te su joj krkali injekcije i jedva smo mi to maknuli. 

Sada,mislim da je period isti smo kupili jednu hranu, i nedugo zatim opet je počelo grebanje. Užas! Hranu smo promijenili, mažem ju rivanolom i puderom da joj se malo osuši, ali učinka nema. Molim vas da mi kažete što da kupim jer moji živci su pri kraju. Hvala! Evo i jedna slikica jer to je mjesto najgore.

Dijelite isti problem kao i prethodni čitatelj

Poštovani,

Dijelite isti problem kao i prethodni čitatelj.

Trebam li macu odvesti veterinaru?  

Poštovanje, imamo malu macu 2 mj. staru, dečko. Jutros je počeo šepati na desnu šapicu, koliko mi je dao da vidim kandža mu je vani nije uvučena, boli ga. Trebam li ga odvest veterinaru ili mu mogu sama pomoći?

Preporučam da odvedete mačku na veterinarski pregled 

Poštovani,

Preporučam da odvedete mačku na veterinarski pregled jer u većini slučajeva potrebna je medikamentozna terapija.

Mješanac se pet puta dnevno počeše i grize rep 

Imam problem sa mješancem starim 2,5 mjeseca. Dakle...on se barem 5 puta dnevno počeše (najčešće po vratu) i grize rep. Mi smo njega udomili i on po glavi ima kao neke rupice u dlaci, kao da mu fali dlaka. Nama su iz udruge rekli da te rupice po glavi ima još iz legla. Imao je 2 buhice, ali smo ga već 2 puta očistili protiv buha i toga sa sprejem Fypryst i cijeli stan sa Biokill sprejem.

Brine me to češanje iako nema buhe i sl. i na repu su mu se isto pojavile takve "ranice" kao na glavi. Bili smo kod veterinara i pod onom nekom lampom. (zaboravila sam naziv). I ispalo je da nema ništa. MOLIM VAS POMOZITE!

I mi se tokom dana barem pet puta počešemo po glavi ili tijelu

Poštovani,

Ukoliko češanje nije intenzivno odnosno konstantno ne trebate se brinuti i mi se tokom dana barem pet puta počešemo po glavi ili tijelu. Obratio bi pozornost samo na ove rupice koje spominjete (alopecije) te ukoliko se budu širile preporučio bih vam da se napravi strugotina kože i pregleda na eventualne intrakutane parazite (demodikoza).

Kad bi moj psić trebao da primi prvu injekciju?

Pozdrav! Zanima me kada bi moj psić trebao da primi prvu injekciju protiv štenećaka?

Započinje sa dobi psa od 7 ili 8 tjedana

Poštovani,

Cijepljenje protiv zaraznih bolesti pasa ujedno i štenećaka započinje sa dobi psa od 7 ili 8 tjedana. Cijepljenje se provodi tri puta sa razmakom od tri do četiri tjedna ovisno o deklaraciji proizvođača .

Moj francuski buldog na nekim mjestima gubi dlaku

Pozdrav, ima jedno pitanje u vezi svog ljubimca. Imam francuskog buldoga starog 5 godina, inače nismo imali nikakvih zdravstvenih problema s njim, ali unazad dvije godine mu oko 6 ili 7 mjesecu na tijelu izbijaju kvrgice te se peruta i dlaka mu otpada, znači ne da se samo linja nego na nekim mjestima gubi dlaku. 

Vodili smo ga kod veterinara i ne znaju točno šta je osim da je neka vrsta ili alergije ili dermatitisa koji se javlja u određeni dio godine, preporučena nam je hipoalergena hrana, medicinski šampon i pije tablete koje mu pomognu, ali me zanima da li postoji trajnije rješenje, a da nisu tablete ili injekcije. Unaprijed hvala i lijep pozdrav!

Trajno rješenje bilo bi pronaći točan uzrok nastanka alergije 

Poštovani,

Na žalost trajno rješenje bilo bi pronaći točan uzrok nastanka alergije i jednostavno taj dio izbjegavati, odnosno ukloniti što je u praksi izuzetno teško. Npr. ukoliko je alergičan na određenu vrstu trave tada možete izbjegavati travnate površine u to doba godine, no ukoliko se radi o alergiji na pelud odnosno cvjetanje određene biljke onda da bi uklonili uzrok trebali biste se u to doba preseliti na mjesta gdje nema te biljke. 

Ono što možete je provesti alergološko testiranje da pokušate ustanoviti što je uzrok pa eventualno krenuti u njegovu eliminaciju ukoliko je to moguće.

Kako da obavlja nuždu na travi?  

Kako da naučim psa da obavlja nuždu na travi, ima dva mjeseca?

Obavljanju nužde u stanu na pelenu 

Poštovani,

Vaše štene je još beba i trebati će još kojih mjesec do dva da se nauči obavljati nuždu na određenom mjestu. Također on bi se sada trebao početi cijepiti protiv zaraznih bolesti što znači da mu je imunitet slab i da nije zaštićen te bih vam preporučio da još ne izlazi van već da ga još neko vrijeme učite obavljanju nužde u stanu na pelenu.

Kuji je izrasla kvrga na vratu

Poštovani, imam kuju bullmastifa, stara je 2 godine. Preko noći joj je izašla golema izraslina na desnoj strani vrata, skroz je tvrdo i izgleda kao lopta, njoj to ne smeta, normalno jede,vesela je i ponaša se kao i inače. Ne boli je na dodir. Vodili smo je veterinaru, dobila je injekciju i tablete, ali do apsolutno nikakve promjene nije došlo, čak je i veće nego prije. Na tom dijelu vrata se ne vidi ni rana niti ubod. Šaljem vam i slike, s obje strane da vidite to u odnosu na lijevu stranu. Unaprijed hvala

Potrebno je napraviti dijagnostičku punkciju 

Poštovani,

Vjerojatno se radi o nakupljanju sline u obliku ciste (cervikalna mukocela). Potrebno je napraviti dijagnostičku punkciju (tekućina je jantaraste boje poput meda)  kako bi se dijagnoza potvrdila ili isključila. U slučaju da se radi o cervikalnoj mukoceli potrebno je napravit kirurški zahvat (uklanjanje problematične slinske  žlijezde i marsupializacije nastale ciste). Bez odlaganja javite se veterinaru.

Počela je strašno kašljati svakih 15 do 30 minuta

Poštovani, imam kuju staru 3 godine. Do neki dan je bila savršeno zdrava. Normalno je jela, bila druželjubiva... No, jučer je počela strašno kašljati svakih 15-30 min. To kašljanje, doslovce, zvuči kao da će se ugušiti, no ona samo iskašlja bijelu sluz. I tako svaki put. Jednostavno ne znam što da radim. To je grozno za slušati. 

Odvela bih je kod veterinara, ali, jednostavno, nemam novaca za to. Pokušavam joj pomoći svojim metodama, ali i sama sam svjesna da kuji treba pomoć stručne osobe. Očajna sam. Molim Vas, bilo kakav savjet! Hvala. S poštovanjem, Maja.

Bez veterinarskog pregleda ne može utvrditi o čemu se radi

Poštovana,

Nažalost i sami ste svjesni da se bez veterinarskog pregleda ne može utvrditi o čemu se radi. Po opisanom moglo bi se raditi o adenovirozi koja obično spontano prođe, no česte su komplikacije u vidu bronhopneumonije pa razmislite da ipak posijetite veterinara.

 Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode