Obavijesti

Kolumne

Komentari 18

Moj pas voli jesti rajčicu i kiwi, šteti li takva prehrana psima?

Moj pas voli jesti rajčicu i kiwi, šteti li takva prehrana psima?
1

Od voća psi ne bi smjeli jesti grožđe, smokve i banane, općenito se treba izbjegavati slatka i pržena hrana, luk i češnjak, a ostalo povrće i voće u umjerenim količinama

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Što psi smiju, a što ne bi trebali jesti

Poštovani!

Imam roticu staru 1g. i 4. mj. voli jesti neobične stvari npr. kiwi od voća i paradajz tj. rajčicu od povrća. Pa me zanima dali je to dobro za nju ili ipak nije?

Srdačan pozdrav!

Poštovani,

Psi su semi karnivori što znači da osim mesa jedu povrće i voće. Njihove potrebe za ugljikohidratima su manje od 50%, za proteinima 20 – 30%, a za lipidima 10 – 65%. Od voća ne bi smjeli jesti grožđe i grožđice jer posjeduju nepoznati toksin koji može oštetiti bubrege, zatim treba pripaziti na škrobasto voće kao što su smokve i banane. Općenito bi trebalo izbjegavati slatku hranu koja može izazvati pretilost, probleme sa zubima, te šećernu bolest. Ostale namirnice koje psi ne bi trebali konzumirati jesu kava, čaj, čokolada koji sadrže kofein, teofilin, teobromin koji mogu uzrokovati toksičnost i utjecati na srce i središnji živčani sustav. Zatim luk i češnjak koji sadrže sulfokside i disulfide koji mogu oštetiti eritrocite i uzrokovati anemiju, te velike količine jetrica koje mogu uzrokovati intoksikaciju vitaminom A.

Ukoliko se daju ostaci sa stola koji nisu izbalansirana hrana ne bi trebali predstavljati više od 10% obroka, te izbjegavati prženu, pohanu i pečenu hranu. Dakle Vaš ljubimac smije jesti rajčicu i kiwi samo trebate pripaziti na količinu, ukoliko nakon takvog obroka dobije kašastu ili proljevastu stolicu smanjite količinu.

Poštovani,

Našli smo malo mače na moru koje smo donijeli doma. Nedugo nakon toga na ruci naše kćeri pojavilo se crvenilo koje je naša liječnica povezla sa mačkom. Kćer nam se sada liječi sa Canesten kremom pa me zanima da li treba isto poduzimati i sa mačkom obzirom da ona dobro izgleda i ne vidimo ništa neobično na njoj.

Hvala, Nataša

Mikrosporoza kod ljubimaca

Poštovana,

Postoji mogućnost da je Vaša mačka zaražena gljivicom pod imenom Microsporum canis. Od ove gljivice mogu oboljeti i ljudi, a bolest najviše prenose napuštene mačke i psi . Bolest se naziva mikrosporoza. Bolest se prenosi kontaktom odnosno zaraženom dlakom. Uzročnik je izuzetno otporan i može dugo preživjeti u okolini. Životinja i čovjek zaraze se putem spora iz kojih kasnije izrastu hife. Klinička slika ovisi o imunološkom statusu oboljele životinje. Tako na primjer životinje boljeg fizičkog stanja imaju jedva ili uopće ne primjetnu kliničku sliku dok one iscrpljene osim lokalnih promjena mogu imati promjene po čitavom tijelu. Simptomi su ispadanje dlake obično kružno, no može biti i generalno te prhutanje i crvenilo.

Dijagnoza se postavlja nakon pozitivne mikološke pretrage odnosno izolacije uzročnika, a temeljita sumnja može se postaviti već nakon pretrage tzv: Wood-ovom lampom. Ukoliko je životinja pozitivna dobro ju je fizički odvojiti od ostalih ukućana odnosno koristiti zaštitne rukavice, a fizički kontakt smanjiti. Liječenje može trajati tjednima, koriste se antimikotici, a odabir prepustite veterinaru koji će procijeniti Vašu situaciju i odabrati najbolji lijek za vašu macu.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera