Obavijesti

Kolumne

Komentari 26

Most na "Gazdi": Kakvu je to poruku Petrov poslao? I kome?

Most na "Gazdi": Kakvu je to poruku Petrov poslao? I kome?
1

Božo Petrov je ranije završio petu rundu pregovora s HDZ-om kako bi stigao na premijeru filma "Gazda", gdje je novinarima dao više izjava nego nakon pregovora s HDZ-om. Što je čelnik Mosta time htio postići?

VIDEO

Božo Petrov ranije je završio jučerašnju petu rundu pregovora s HDZ-om kako bi s frendovima stigao u kino.

Mislio je da će odlazak na filmsku predstavu biti "relaksirajuća aktivnost s obzirom kako je proveo dan", ali je na koncu zaglavio na premijeri dokumentarnog filma "Gazda" - "filma koji nije o Ivici Todoriću".

Nakon premijere novinarima je izjavio kako "film otkriva puno toga i preporučio bi svima da ga pogledaju".

Nažalost, nije pozvao nikoga iz pregovaračke ekipe HDZ-a da mu se pridruži u kinu Europa. Možda im nije uspio nabaviti kartu. A možda je iskoristio premijeru ovog filma kako bi HDZ-u u ključnoj fazi pregovora poslao poruku.

"Most nema problem s ovim filmom, a za HDZ ne znam", rekao je Petrov.

Odred otpisanih

I dok su neki već komentirali kako je odlazak Petrova na premijeru filma koji "nije o Ivici Todoriću" bio "neprimjeren", u kontekstu pregovora o formiranju Vlade i naročito onoga što se moglo vidjeti u filmu nazočnost delegacije Mosta svakako ima stanovitu političku težinu i značaj.

Da se Petrov htio relaksirati nakon razgovora u Središnjici, bilo bi mu bolje da je otišao pogledati "Suicide Squad", film o antiherojima koji spašavaju svijet. Premda bi se, kad bolje razmislimo, i u tome mogla pronaći politička konotacija.

Ovako, gledajući film koji nije o Todoriću, već dobrim dijelom i o političkoj stranci s kojom je Most koalirao i opet će (uključujući i scenu Bože Petrova na sjednici Vlade uz bočicu vode s etiketom), Petrov je napokon mogao vidjeti s kime to ima posla.

Ako to već nije ranije znao.

HDZ zna o čemu se radi u filmu

Mogao je vidjeti kako funkcioniraju vlast, politika i društvo na primjeru najvećeg poduzetnika u zemlji. Ako to već ranije nije vidio. HDZ je očito sve to već otprije znao, i zaplet i vrhunac i rasplet, pa se zbog toga nije trudio pojaviti na sinoćnjoj premijeri. Ili ih je bio strah da će ih netko vidjeti?

Božo Petrov je, dakle, od ovog odlaska u kino napravio predstavu kako bi poslao poruku: samo kakvu? Da više neće biti ovakvog Ivice Todorića? Da politika pod utjecajem Mosta više neće biti povezana s "gazdama"? Da se više neće dogoditi da ovakvi filmovi nailaze na prepreke u kino distribuciji?

Ili je možda Petrov htio svojim koalicijskim partnerima, kao i široj javnosti, poslati podsvjesnu poruku kako je danas on "Gazda" koji diktira tko će doći na vlast i kako će se ta vlast ponašati?

Most se proteklih godinu dana trudi predstaviti kao reformistička snaga koja mijenja stare navike, političke uzuse, ustaljene obrasce, ispravlja "krive Drine". Na primjeru Ine pokazao je da se ne ustručava raskrinkati sumnjive veze političara i lobista velikih kompanija u ime zaštite nacionalnih interesa. Pa makar mu to poslužilo za vlastiti politički probitak i spašavanje rejtinga.

Tko je sad Gazda?

Sada je pitanje koje je pouke Petrov izvukao iz ovog filma. Na koji način se misli sada postaviti prema HDZ-u? Prema vođenju države? Prema odnosu te države naspram najvećeg poduzetnika u zemlji? I još važnije, što će Most koji sada već drugi puta participira u vlasti poduzeti da se ne ponavljaju slučajevi poput onih opisanih u dokumentarcu "koji nije o Ivici Todoriću"?

Ili je pojavljivanje Bože Petrova, Nikole Grmoje i Ivana Kovačića na premijeri "Gazde" bilo samo propagandno? U pratnji svog PR-ovca odlučili su iskoristiti buku koja se stvorila oko (navodno) kontroverznog dokumentarca, pa se nanovo uslikati u tradicionalnoj pozi čuvara političkog morala.

Nisu se pregovori s HDZ-om još ni ohladili, a Petrov je već požurio podsjetiti ljude kako će Most i dalje biti "vladajuća opozicija" HDZ-u. Ako je slučajno netko pomislio drugačije.

Bilo bi stoga zanimljivo čuti hoće li Petrov na novoj rundi pregovora s HDZ-om prepričati Andreju Plenkoviću najbolje scene iz dokumentarnog filma ("E jesi vidio ovo, e jesi znao ono, e ima mene u filmu..."). 

Naravno, uz neskrivenu poruku. Čak i bez flašice vode.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 26

VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović
Lijepo ponašanje - 25 stvari koje se ne rade u finim restoranima
OVO SVI TREBAJU ZNATI

Lijepo ponašanje - 25 stvari koje se ne rade u finim restoranima

Bonton je kodeks ponašanja, skup (vrlo varijabilnih) pravila koja određuju kako se trebamo ponašati, barem teoretski, kako ne bismo svojim ponašanjem uvrijedili druge ljude