Obavijesti

Kolumne

Komentari 85

MOST uzurpira ulogu lidera oporbe. Za koga je to dobro?

MOST uzurpira ulogu lidera oporbe. Za koga je to dobro?
1

Da ga Plenković nije najurio iz Vlade, Most bi vjerojatno i dalje sjedio s HDZ-om na vlasti i promovirao desno-konzervativnu politiku. Sada se Most stavlja na čelo oporbe u rušenju Martine Dalić. Neki mu ne vjeruju.

VIDEO

Zanimljivo je to.

Da ga Andrej Plenković nije najurio iz Vlade, Most bi vjerojatno još uvijek sjedio s HDZ-om na vlasti, dizao ruku za kontroverzne zakone poput lexa Agrokor, podržavao konzervativnu politiku HDZ-a, odbijao ratificirati Istanbulsku konvenciju, uz njega u Vladi ne bi bilo ni Blaženke Divjak ni kurikularne reforme...

A sad, Most se postavlja u ulogu predvodnika oporbe.

"Mi smo za početak pokušali okupiti oporbu", objasnio je jučer Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta, najavljujući sastanak saborske opozicije oko prijedloga za izglasavanje nepovjerenja Martini Dalić.

Ali nepovjerenje vlada i među oporbenim strankama koje nemaju baš previše vjere u stranku koja je dvaput dovela HDZ na vlast i mnogi su se spremni kladiti da bi to učinila i treći put.

Neka budu oporba

Pa je tako predsjednik IDS-a Boris Miletić jučer javno poručio Mostu da će se odazvati na njihov sastanak o smjenjivanju Dalić pod uvjetom da ta stranka potpiše suglasnost za ratifikaciju Istanbulske konvencije.  

"Ako žele biti oporba, onda neka se ponašaju kao oporba", poručio je Miletić u jučerašnjem priopćenju. "Danas imaju priliku pokazati žele li stvarno rušiti HDZ".

Tom stavu priključio je i GLAS na čelu s Ankom Mrak Taritaš, a sve to nadovezalo se na medijske informacije kako ni SDP ne vjeruje previše Mostu da je iskreno na strani oporbe vladajućem HDZ-u.

Spremni su surađivati oko udara na Vladu, ali i dalje gaje skepsu je li Most doista oporbena stranka koja dijeli slične ciljeve kao liberalna opozicija ili se osvećuje HDZ-u kako bi podigli vlastiti rejting.

I pritom nisu daleko od istine.

Tajne lokacije

Tim više što Most sada pribjegava taktikama koje su viđene i prije tri godine kad je ta stranka u postizbornim pregovorima manevrirala između dviju velikih rivala, samo da bi na koncu HDZ dovela na vlast. Primjerice, jučer su poručili ostalim oporbenjacima da će ih naknadno obavijestiti o sastanku "na tajnoj lokaciji".

To je Most kojeg se sjećamo iz vremena kad su održavali sjednice na tajnim lokacijama, po slastičarnicama i uredima gdje ih nitko nije mogao vidjeti i naći. Kako se to već očekuje od jedne sekte, a ne od političke stranke.

Jednako tako, SDP, IDS i ostali imaju pravo biti nepovjerljivi prema Mostu zbog ideoloških i svjetonazorskih razlika koje se očituju i u Istanbulskoj konvenciji, kao i kurikularnoj reformi, pa i odluci povjerenstva o ustaškim simbolima koje su SDP i liberali osudili, a Most postojano odšutio.

Hendikepirani SDP

Međutim, pozicioniranje Mosta kao lidera oporbe može dodatno hendikepirati već ionako kilavi Bernardićev SDP i dugoročno učvrstiti dominantnu poziciju HDZ-a i konzervativne desnice.

U trenutku kad Davor Bernardić ima problema s vjerodostojnošću, a SDP pod njegovim liderstvom tetura u anketama, Mostovo uzurpiranje uloge lidera oporbe otima nominalno najjačoj oporbenoj stranci i ono malo inicijative. Hrvatska se tako dovodi u situaciju da ne postoji lijevo-liberalna, već desno-konzervativna oporba koja je ustvari tek pričuvna varijanta HDZ-a.

Pa ako Plenković može, kako bi to rekla Martina Dalić, zapaliti svijeću na Kamenitim vratima što ima Bernardića za suparnika, tako može i zahvaliti Mostu što se dodatno ispriječio SDP-u, IDS-u, GLAS-u i ostalim liberalnim opcijama u izgradnji prave oporbene pozicije vladajućem HDZ-u.

Most je čuvar čistoga HDZ-a

Most je sebe uvijek doživljavao kao nadzornika HDZ-u, kao čuvara moralne čistoće i podobnosti najveće stranke te kao stranku koja će asistirati HDZ-u u naporima da Hrvatsku zadrže pod vlašću desnih konzervativnih stranaka. Most ne bi imao što raditi sa SDP-om, osim udarati sada po HDZ-u.

Ali ne udarati po ideološkim ili svjetonazorskim, pa ni političkim osnovama, već na populističkim, kadrovskim pitanjima kao što su Zdravko Marić i Martina Dalić.

U tome je Mostu bliži saveznik desna struja HDZ-a, nego SDP s partnerima.

Paradoksalno, SDP mora surađivati s Mostom, dok njegov prirodni saveznik djeci u Vladi i preko Blaženke Divjak pokušava provoditi reformu obrazovanja kakvu bi potpisala i lijevo-liberalna oporba. Ispada da svatko ima svog agenta iza neprijateljskih linija: HDZ ima Most u oporbi, a SDP ima HNS na vlasti.

Pa tako, kad Most udara po HDZ-u čini to s ideoloških pozicija koje su suprotne HNS-u, dok SDP udara po Vladi koja je u ovom trenutku, barem naizgled liberalnija nego što je bila u vrijeme kad je u njoj sjedio Most. Novi vođa oporbe i SDP-ov partner.

Davor Bernardić, Boris Miletić i ostali partneri s liberalne ljevice imaju razloga sumnjati u novopronađeno oporbeno liderstvo Mosta.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu