Obavijesti

Kolumne

Komentari 8

Nakon prometne nesreće psu je potpuno nestao jedan testis

U današnjoj kolumni saznajte što učiniti ako pas ima problema s nestankom zuba ali i testisa te nakon koliko vremena se kujica može ponovno pariti poslije trudnoće

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Nakon prometne nesreće naš pas ima problema s testisima

Poštovani, 

moj pas je imao jednu nezgodu nakon koje mu ne mogu napipati drugi testis. Naime, automobil ga je prignječio dok se kretao niskom brzinom, ali poslije te nesreće testis je jednostavno nestao. Što da učinim? 

Hvala unaprijed.

Ako testis nije u mošnji treba ga kirurški odstraniti

Poštovani,

kod vašeg psa se vjerojatno radi o povlačenju testisa u ingvinalni kanal ili čak u trbuh uslijed straha ili boli koja je uslijedila tijekom nezgode. Moj je savjet posjet veterinaru kako bi se utvrdila pozicija testisa. Ako testis nije u mošnji preporučujem vam kirurško odstranjivanje kako kasnije ne bi nastao dodatni problem kao npr. tumor testisa. 

Moja kujica šepa već tri mjeseca, ali nema vidljivih ozljeda

Poštovani dr. Azenić, 

Imam kujicu staru oko sedam godina. Usvojena je kao štene, a u posljednja tri do četiri mjeseca dok hoda šepa na lijevu stražnju nogu. Dok trči je sve u redu. Na gaznoj površini šape nema vidljivih oštećenja, pa me zanima vaše mišljenje o tome. 

Hvala.  

Obavezno posjetite veterinara

Poštovana,

Nažalost na vaše pitanje ne mogu odgovoriti na ovakav način, jer je premalo podataka da bi se posumnjalo na nešto određeno. Savjetovao bih vam pregled kod veterinara kako bi se otkrio uzrok šepanja kod vaše kujice. 

Mojem psu je ispao zub, no nikako da mu naraste novi

Poštovani, 

zanima me koliko dugo treba da psu naraste novi zub? Mom psu je ispao prednji zub prije mjesec i pol dana i nikako da mu naraste novi, a on ima dvije godine.  

Mliječne zube već u prvoj godini života zamijene stalni

Poštovani,

Vaš pas bi do sada već trebao imati sve stalne zube. Znači, ako je izgubio stalni zub novi mu neće izrasti jer psi isto kao i mi ljudi imaju mliječne i stalne zube. Mliječni zubi u prvoj godini života budu zamijenjeni stalnim zubima koji bi trebali poslužiti do kraja života.

Naša kuja je okotila devet štenaca, ali nisu preživjeli. Nakon koliko vremena se opet može pariti?

Poštovani, imam ženku rottweilera staru 17 mjeseci. Prije nekoliko dana je carskim rezom dobila devet štenaca, ali nažalost svi su bili avitalni i nisu preživjeli. Nakon pregleda kod veterinara potvrđeno nam je da je otvorena i dali su joj injekciju sintocinona. Međutim ni nakon 24 sata nije krenuo okot te su se odlučili za carski rez. Veterinar je napravio carski rez jer je prošao termin za okot, a ona nije imala trudove. Sluzavi čep je izbacila već tri dana prije toga. Molim Vas da mi odgovorite nakon koliko vremena se može ponovo pariti?

Unaprijed zahvalna.

Nakon trudnoće treba preskočiti naredno tjeranje

Poštovana,

Nakon svakog graviditeta (trudnoće) dobro je preskočiti naredno tjeranje te se pariti nakon toga. Što se tiče carskog reza ne trebate se brinuti jer maternica je već odavno zarasla (jedino ako je bilo nekakvih posebnih komplikacija prilikom operacije, za  što vjerujem da bi znali) i sam carski rez kao zahvat ne utječe na sljedeći graviditet.  

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović
Lijepo ponašanje - 25 stvari koje se ne rade u finim restoranima
OVO SVI TREBAJU ZNATI

Lijepo ponašanje - 25 stvari koje se ne rade u finim restoranima

Bonton je kodeks ponašanja, skup (vrlo varijabilnih) pravila koja određuju kako se trebamo ponašati, barem teoretski, kako ne bismo svojim ponašanjem uvrijedili druge ljude