Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Naš mačak vjerojatno ima leukemiju, što možemo učiniti?

U novoj ZOOrdinaciji saznajte što učiniti ako ampulice i ogrlice protiv buha i krpelja ne djeluju te što se može učiniti još u slučaju teško bolesnog mačka

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Stavio sam psu ogrlicu protiv buha i potom našao jednu

Poštovani Gorane, 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

kupio sam u Pet centru BAYER Foresto ogrlica protiv buha i krpelja, stavio je svom psu oko vrata, ali na moje iznanađenje na trbuhu psa sam našao buhu. Osim te ogrlice, moram li psa tretirati i s nekim drugim preparatima protiv buha?

Hvala na odgovoru.   

S poštovanjem,
Ivica

Tretirajte psa i prostor sprejem

Poštovani,

Akko Vaš pas ima buhe preporučio bih Vam višekratno prskanje Frontline ili Fypryst sprejom te paralelno tretiranje prostora preparatima namjenjenim za tu svrhu u intervalima od 4 tjedna. Ogrlice i ampulice više su preventivna sredstva kako Vaš ljubimac ne bi dobio buhe. Osobno baš ne preferiram navedenu ogrlicu zbog loših povratnih informacija o njoj. 

Nakon cijepljenja se pojavila kvržica

Imam maltezera starog godinu i devet mjeseci i prije petnaestak dana je primio cijepivo protiv bjesnila. Na tom mjestu se pojavila krvržica veličine graška. Na dodir psić ne reagira. Je li to normalna posljedica cijepljenja ili moramo potražit pomoć veterinara? Mjesto gdje je kvržica nije ni crveno, nema ni traga ubodu, a pas ne pokazuje promjene u ponašanju.

Unaprijed hvala i pozdrav iz Splita,
Maja

Kvržica bi se trebala sama povući

Poštovana,

Takva kvržica je nešto što se može očekivati kod osjetljivijih pasa. Kvržica će se vjerojatno ubrzo spontano povući, a ako se to ne dogodi kroz nekoliko dana zamolite svog veterinara neka je pogleda.

Mislili smo da je krpelj, a na kraju je bila bradavica. Treba li je uklanjati?

Poštovani, 

Nedavno sam na gornjem dijelu vrata svog psa otkrila krpelja. Bilo mi je neobično zato što sam mu početkom mjeseca stavila za vrat Frontline ampulu. 

Pokušala sam ga sama ukloniti na način da sam krpelja posipala 70-postotnim alkoholom, malo pričekala i u suprotnom smjeru od kazaljki na satu pokušala izvući krpelja. Kako nisam uspjela, odmah sam otišla veterinaru koji je rekao kako to nije krpelj već bradavica. Ipak nije bio 100% siguran (jer doista je izgledalo kao krpelj) pa je i on pokušao izvući "krpelja". Kako ni on nije uspio to mu je bila potvrda da se ipak radi o bradavici. 

Zanima me preporuča li se psu ukloniti bradavicu, jer sada sam zabrinuta zato što smo bradavicu uopće dirali i okretali pa se malo nakrivila? 

Napominjem da bradavicu nisam prije osjetila na tom mjestu i vjerojatno nije bila te veličine. 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Maja 

Bradavice se mogu lako ukloniti

Poštovana,

Ako Vas bradavica brine savjetujem Vam da je u dogovoru sa svojim veterinarom uklonite. Veterinar će je brzo i s lakoćom ukloniti, a Vi i Vaš ljubimac biti ćete bezbrižni. 

Naš mačak je ozbiljno bolestan. Što možemo učiniti?

Poštovani,

Imam mačka starog pet godina i u posljednje vrijeme jako slabo jede, gotovo ništa, pije pune vode i stalno je miran te leži. Primijetili smo u zadnje vrijeme da ima narančasto-žutu stolicu. Išli smo veterinaru i sumnjao je na problem s jetrom, no nalazom krvi ustanovljeno je da ipak nije jetra. Mačak ima blijede desni i veterinar sumnja na leukemiju. Prima redovito svaki dan infuziju, vitaminsku injekciju (koja sadrži vitamin B 12). Budući da ništa neće jesti, savjetovali su nas da mu dajemo sirovo meso. To je prihvatio i s vremena na vrijeme pojede par komadića. Problem je u tome što zadnjih par dana ima napuhnut trbuščić i teže diše. Rečeno nam je da ima vode u trbuhu ali da se ne može ništa učiniti po tom pitanju budući da je on jako slab. 

Zanima me može li se išta još učiniti? Ne možemo samo čekati i ništa ne poduzeti u vezi toga. Molim vas za savjet!

Puno hvala na odgovoru i lijep pozdrav!

Potrebno je što prije napraviti testove

Poštovani,

Iz Vašeg opisa čini mi se da je Vaš mačak ozbiljno bolestan, a sumnju na leukemiju trebalo bi potvrditi testovima, kako bi točno znali na čemu ste. Postoji više bolesti koje bi tu mogle doći u obzir te bi ih trebalo pokušati isključiti npr. moglo bi se sumnjati, obzirom na napuhnuti trbuščić, na mačji virusni peritonitis. Ovisno o tome do koje dijagnoze se dođe ovisit će liječenje i prognoza. Stoga ne treba gubiti vrijeme nego ga treba testirati što prije, jer to danas nije nikakav problem. Postoje tzv. SNAP testovi s kojima se jednostavno i brzo dolazi do rezultata, a mogu se napraviti u svakoj ambulanti.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu