Obavijesti

Kolumne

Naš pas se s hranom igra te ne želi jesti, kako to promijeniti?

U današnjoj Zoordinaciji saznajte kako uvesti zdrave prehrambene navike kod psa, koji se problemi sa žlijezdama javljaju te kako održavati higijenu kod hrčaka

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Analne žlijezde kod maltezera

Poštovani,
Moja kćerka dobila je na poklon prekrasnog maltezera, ženku, kojoj smo dali ime Luna. Sada Luna ima 10 mjeseci, malo je bucmasta, ima oko 5 kg, jer pored svoje suhe hrane (Royal Canin­ Mini Junior), uvijek kod stola traži i našu hranu pa joj pomalo to dajemo, ali vrlo malo. Inače je prekrasna, zaigrana, ujutro kada smo na poslu i u školi, sama je kod kuće i "čuva kuću". Nuždu većinom obavlja vani, ali je naučena da kada je u kući  nuždu obavlja na pelenu u kupaonici.
Ono što nas zabrinjava su analne žlijezde. Prijateljica koja isto ima maltezera, ali nešto starijeg, rekla mi je da oni redovito čiste te žlijezde kod veterinara, ali da kada se jednom na to krene, da se to mora redovito raditi, i da je to vrlo bolan postupak za psića. Kada je Luna bila manja i kada smo odlazili na redovita cijepljenja, veterinar nam je rekao da većina psića s tim nema problema, i da je to kod naše Lune u redu. U posljednje vrijeme učestalo si čupka repić, pa znam na tepihu naći smotuljak dlaka.  Ne bih ju željela izlagati tim bolnim postupcima čišćenja analnih žlijezda, ali se bojim da joj to ne smeta. Recite mi kako da prepoznam znakove na psiću ako joj neugodnosti stvaraju analne žlijezde? Puno hvala!

Bezrazložno pražnjenje je nepotrebno

Poštovana,

Znakovi punih perianalnih vrećica često se javljaju kod malih pasmina pasa. Simptomi su učestalo lizanje i griženje po anusu, "sanjkanje" sa stražnjicom, otežana defekacija, perianalno crvenilo, otok i gnojno traumatski dermatitis.

Često ručno, bezrazložno pražnjenje nije poželjno, no ako su vrećice pune potrebno ih je isprazniti, a ponekad i isprati ako je sadržaj upalne prirode. Situacija se može i zakomplicirati pa može doći do apscesa i fistule perianalne vrećice što je jako bolno i zahtijeva medikamentozno liječenje od jednog do dva tjedna. 

Savjet Vama je da obratite pažnju na nabrojane simptome te da se uvijek savjetujete sa svojim veterinarom.

Pas koji ne voli jesti

Poštovani,

Moje je ime Ivana i imam psića vrste Stafford, starog godinu dana. Naime Max nije bolestan, ali me zabrinjava jedan i jedini problem kod njega - što nikako nije zainteresiran za hranu. Razmazili smo ga od samog početka, ali kako odrasta njemu smo bitni samo mi. Ja sam nezaposlena pa smo zajedno 24 sata na dan. Nikada nije bio duže od sat vremena sam i to baš ako je nešto hitno.
Inače gdje idemo mi ide i on, baš kao član obitelji. Jako me brine što on ne želi jesti, što god mu damo on se s hranom igra, pa doslovce ne jede danima. Redovito mu dajemo sve potrebno protiv parazita, a cijepljen je uredno. Rekli su mi da mu ne dajem hranu cijeli dan pa kad ogladni da će se najesti. Mi mu damo tako, no on i dalje ne jede, totalno je nezainteresiran. Kad je bio mlađi davali smo mu Eukanubu s malo jogurta i to je nešto malo prošvrljao.
Dajemo mu raznoliku hranu, što god mu damo nema omiljenu. Konzerve i ne kupujem, radije mu skuham pileće meso (prsa). Vide mu se rebra  i konstrukcija tijela, mršav je. Molim vas za pomoć, kako da Max zavoli jesti?
Hvala od srca.

B kompleks i fizička aktivnost za apetit

Poštovana,

Budući da nisam pregledao Vašeg psa dati ću Vam male općenite smjernice. Svakako bi ga trebalo pregledati od strane veterinara. Po fotografiji koju ste poslali on meni ne izgleda mršavo, dapače vrlo dobro. Pokušajte mu ponuditi dva obroka, jedan ujutro radni te zatim ukloniti hranu.

Ako je ostalo hrane istu uklonite do večernjeg obroka koji je nešto manji od jutarnjeg. Hranu nikako nemojte ostavljati jer želite uspostaviti rutinu i jedan stalan ritam. Također, možete mu kao dodatak prehrani dodati vitamine B kompleksa, poslastice izbjegavajte. Takav pas treba svakodnevnu fizičku aktivnost i npr. šetnja po kvartu tri puta na dan nikako mu nije dovoljna (što može utjecati na apetit). 

Napomenuli ste kako ga nikad ne ostavljate samog, također mislim da bi ga trebali postupno naviknuti i na situaciju da može ostati sam.

Izraslina kod hrčka

Poštovani!

Prije otprilike četiri tjedna primijetila sam da na tabanu moje hrčkice raste neka izraslina ružičaste boje i unutra kao da ima neke sitne komadiće piljevine, ali tamnije boje. Vidim da je to ne boli, jer se ona i dalje penje po svome kavezu i izgleda isto kao što je izgledala i prije, ali sam primijetila da ju smeta jer više ne može vrtjeti svoj kolut.
Molim Vas recite mi što bi to moglo biti, postoji li mogućnost da je to samo neki trn koji joj je ušao pod taban ili je ipak nešto ozbiljnije?
Puno hvala!

Poštovana,

Kod Vaše hrčkice vjerojatno se radi o pododermatitisu i svakako se trebate što prije javiti veterinaru. Ono što možete odmah napraviti je ukloniti hoblovinu i piljevinu koju ste koristili za podnicu te je zamijenite čistim i dobro opeglanim ručnicima koje ćete redovito mijenjati više puta na dan

Higijena u ovakvom slučaju je imperativ. Redovito čišćenje stopala antiseptikom npr. Octeniseptom dva puta dnevno i obavezno kod veterinara kako bi se započelo s antibiotskom terapijom.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom