Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Naučite prepoznati atopijski dermatitis kod psa na vrijeme

Ovoga utorka veterinar Goran Azenić objašnjava kako izgleda dermatitis kod pasa i kod kojih pasmina se pojavljuje te savjetuje čitateljici što hitniji odlazak veterinaru

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Prepoznajte na vrijeme atopijski dermatitis kod svog psa

Pod pojmom atopije podrazumijevamo genetski uvjetovanu inhalacijsku ili kontaktnu preosjetljivost na antigene koji kod ne-atopičnih životinja ne izazivaju nikakvu reakciju. Za razliku od ljudi, kod kojih se atopija očituje kao astma, uz povišenu temperaturu i dermatitis, kod pasa je dermatitis najčešći, a često puta i jedini klinički znak atopije. Simptomi bolesti počinju nakon što životinja inhalira, pojede ili putem kože absorbira alergen (pelud trava, drugih biljaka, prašina…) što potiče stvaranje antigen specifičnih imunoglobulina. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Smatra se da od atopije boluje oko 10 posto ukupne populacije pasa te da postoji pasminska predispozicija. Predisponirane pasmine su: terijeri, dalmatinski pas, shar pei, lhasa apso, shih tzu, njemački bokser, labrador retriver, zlatni retriver, engleski i irski seter. 

U 75 posto slučajeva atopije u pasa bolest se prvi puta javlja između prve i treće godine života. Pojava atopije nakon šeste godine života izrazito je rijetka kao i ona prije šestog mjeseca starosti. Tijekom prve godine trajanja bolesti simptomi su obično blagi i javljaju se periodički (npr. u vrijeme cvjetanja) iako mogu trajati i čitavu godinu. 

Najvažniji simptom atopijskog dermatitisa je izraziti svrbež koji se kod pasa javlja na tipičnim područjima tijela kao što su lice, ispod pazuha, prepone, noge i unutarnja strana uške. Ovisno o tome koliko dugo bolest traje u područjima svrbeža nalazimo različite kožne promjene od crvenila sa prištićima do zadebljanja kože sa hiperpigmentacijom.

Dijagnozu atopijskog dermatitisa postavljamo na temelju anamnestičkih podataka, kliničke slike, rezultata interkutanog alergotesta, ili serološke pretrage na anti-IgE-antitijela.

Nakon okršaja s mačkom, našem psu je iskočio mjehurić na oku. Je li opasan?

Dobar dan,

Imamo pekinezera starog 3,5 godine. Jučer je imao okršaj sa susjedovom mačkom. Nakon toga smo primijetili nekakav mjehurić na desnom oku, baš negdje po sredini. Čini se nekako potišten, kao da ga boli. Zanima nas je li to nešto opasno, hoće li samo proći ili treba potražiti pomoć veterinara.

Unaprijed hvala,
Dubravka

Moguća je duboka ozljeda režnice i što hitnije zaštitite oko psa

Poštovana,

kod Vašeg psa se vjerojatno radi o dubokoj ozljedi rožnice, a sama patolgija se naziva još i descemetocoele. Javlja se ako je oštećenje duboko i kada se zadnji sloj rožnice ispupči poput mjehurića. Ovo stanje je izuzetno opasno jer postoji mogućnost pucanja mjehurića te istjecanja očne vodice i posljedično gubitka oka. Savjetujem Vam da oko što hitnije zaštitite od daljnjeg mogućeg ozljeđivanja (češanja) npr. ovratnikom te se uputite veterinaru što prije.

Liječenje se sastoji u izvođenju operativnog zahvata kojim se nastali defekt prekriva i na taj način spriječi pucanje zadnjeg sloja rožnice.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje