Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Petak, 19.10.2018. u 10:46
113 komentara

Nekad je lupala šakom o stol. Danas bi zataškavala sve afere

Sinoćnji intervju Kolinde Grabar Kitarović na Novoj TV pretvorio se u predsjedničin napad na medije. Prvo zato što ne pišu o zlostavljanjima i bullyingu, a onda zato što pišu o aferama i tako tjeraju ljude iz države

Foto: Nova TV
113 komentara

"Znate li koliko se dnevno događa slučajeva zlostavljanja o ovoj državi? Koliko je djece žrtava bullyinga u školama? Zašto se ne usredotočite na to? Zašto ne pokušate i vi promijeniti i unaprijediti društvo?".

Sva ova pitanja nije postavila novinarka Nove TV, već je Kolinda Grabar Kitarović to sasula u lice samoj novinarki.

Napad je, kažu, najbolja obrana.

Osoba koja je uspjela odšutjeti svaki slučaj obiteljskog nasilja, zlostavljanja i kršenja prava žena, odšutjela je kiretažu i prešutjela Istanbulsku konvenciju, sada kritizira medije i novinare koji svakodnevno i naveliko pišu i govore o takvim slučajevima. Dok predsjednica prodaje priču o optimizmu i pozitivi.

Kad bi se, međutim, sve stavilo na papir i napravila analiza tko se više trudi promijeniti i unaprijediti društvo, mediji bi odnijeli uvjerljivu pobjedu nad predsjednicom države.

Optužila medije

Međutim, a možda baš zato, Kolinda je optužila medije da su krivi za ovakvo stanje u društvu. Ne samo da navodno izbjegavaju pisati o zlostavljanjima i bullyingu, već i previše pišu o aferama.

"Afera do afere trese državu. Vi šutite, ne javljate se baš. Kako to? Zašto?", pitala je novinarka Nove TV, a Kolinda odgovorila: "Mislim da se od afera ne može živjeti". 

"Mi živimo u ovoj zemlji od afere do afere. Ova zemlja je puno više od toga", kaže predsjednica. "Mislim da ova koncentracija na afere, koliko god one bile važne kao predmet istrage pravosudnih tijela, u javnom prostoru nije dobra i da dalje utječe na iseljavanje stanovništva iz Hrvatske".

O aferama, dakle, nije dobro pisati, naročito o onoj u koju je umiješan Milijan Brkić. To je loše za moral, optimizam, društvenu klimu, a vjerojatno i za samog gospodina Brkića. "Njega i sve ostale građane treba štititi sustav koji treba omogućiti jednaka prava svima", kaže Kolinda.

Nisu krivi akteri 

Nisu, znači, krivi akteri afera, ljudi koji koriste funkcije za probijanje sustava, oni koji zlorabe institucije i narušavaju povjerenje u ovu državu, pa time tjeraju ljude iz države, već su krivi mediji koji o tim aferama izvještavaju. "Vi mediji možete isto tako pozitivne priče iznositi van", kaže predsjednica.

Ostavimo se problema i okrenimo se uspjesima. To je slogan za drugi mandat.

Kolinda Grabar Kitarović pritom je toliko puta skočila sama sebi u usta da bi se to slobodno moglo proglasiti olimpijskom disciplinom.
Pa je tako sinoć rekla da "ne smije i ne radi nikakav pritisak niti bi joj palo na pamet uopće zvati Državno odvjetništvo ili državnog odvjetnika i tražiti informacije o slučaju Milijana Brkića dok istraga još traje".

A prije godinu dana izjavila je ovo: "Ja osobno znam za nekoliko predmeta koje bi DORH mogao malo pažljivije pogledati, ali neću se miješati u rad pravosuđa".

Lani je povodom afere Dnevnice govorila ovako: "Nažalost, ovo neprestano vađenje nekakvih kostura iz ormara i dalje vodi k eroziji povjerenja građana u političare i institucije. Ovo je slučaj koji pokazuje da bi se DORH trebao baviti istragama o onome što se događa danas, a ne se neprestano vraćati godinama i godinama u prošlost".

Ali je zato sinoć poručila: "A što je s nesretnim obiteljima vatrogasaca s Kornata koje 11 godina čekaju odgovore na ono što se doista dogodilo na Kornatu?".

Predsjednica je, uglavnom, odlučila ignorirati stvarnost i uživjeti se u utopiju. 

O kiretažama ni zuc

Istina, muči je zlostavljanje i bullying i druga zla (ali ne i kiretaže), no o tome ne želi sama progovoriti i na taj način probuditi svijest društva, već taj zadatak povjerava medijima. Da bi istim medijima onda zamjerila što pišu o aferama. O kojima ona sama ne želi govoriti.

Pisanje o aferama, po Kolindinu mišljenju, ne spada u kategoriju "mijenjanja i unaprjeđivanja društva", već naprotiv pridonosi iseljavanju iz Hrvatske.

Nije kriv Milijan Brkić, niti Zdravko Mamić, a ni Milan Bandić, pa ni njihova prijateljica predsjednica, što građani gube povjerenje u ovu državu, već su krivi novinari koji o takvoj državi pišu.

Okretanje teza

Umjesto toga, najbolje bi bilo da novinari dignu ruke od takvih priča, od afera i pronevjera, pa bi se Kolinda, Brkića, Mamić i ostali osjećali mnogo bolje. A narod bi pomislio da živi u uređenoj državi.

Ovo okretanje teza Kolindi odgovara dokle god je na meti njezino društvo. Drugačiji stav je imala za vrijeme Milanovićeve vlasti. Tada je sazivala sjednice Vlade, lupala šakom po stolu i tražila ostavku premijera.

Tada je predsjednica mijenjala vlast, danas optužuje medije da uništavaju društvo koje ona ni ne pokušava unaprijediti.

"Moje su ovlasti ograničene Ustavom", kaže Kolinda, "ali to me ne sprječava".

Da zataškava afere.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message