Obavijesti

Kolumne

Komentari 95

Nije htjela biti 'barbika', pa je onda postala 'drvena Marija'

Nije htjela biti 'barbika', pa je onda postala 'drvena Marija'
1

Kolinda Grabar Kitarović toliko vremena provodi po crkvama, u svetištima i u biskupskim dvorima, da bi vrijedilo provjeriti nije li se u međuvremenu zaredila.

VIDEO

Kolinda Grabar Kitarović toliko vremena u svojoj predsjedničkoj kampanji provodi po crkvama, na hodočašćima, u svetištima i u biskupskim dvorima, da bi vrijedilo provjeriti nije li se u međuvremenu zaredila.

Bila je u Međugorju, a nedavno i na vojnom hodočašću u Mariji Bistrici, obilazila je razne procesije i misna slavlja, čak je čitala Bibliju pred oltarom, obavila je audijenciju kod kardinala Josipa Bozanića, a potom i kod sisačkog biskupa Vlade Košića.

Toliko se posvetila vjerskim aktivnostima da bi netko neupućen - ili zlonamjeran - pomislio da ima puno grijeha za okajati.

No to je zapravo predizborna kampanja onakva kakvom su je zamislili suradnici Kolinde Grabar Kitarović, bivše šefice diplomacije, veleposlanice u Washingtonu, međunarodne tajnice u NATO savezu. 

Kao da se kandidira za biskupa, a ne za predsjednika.

Profil klerikalne kandidatkinje

Nije to neka senzacija, sve je to normalno i posve očekivano od kandidatkinje Karamarkova HDZ-a. Drugo se nije ni moglo očekivati. Tako se, naime, gradi profil prave kandidatkinje klerikalne desnice. Nema tu više nijansi, nema zadrške, igranja na međunarodni ugled, na znanje i političko iskustvo. 

Sve se baca na jednu kartu. Crkva je glavni adut.

Znalo se da će Crkva igrati važnu ulogu u predsjedničkoj kampanji, igrala ju je i na prošlim izborima kad je odlučila podržati čak i bivšeg esdepeovca Milana Bandića, ali svejedno nismo očekivali da će to biti tako brzo i tako naglašeno.

Teško se više sjetiti što je Kolinda uopće radila u kampanji, osim što se slikala po misama, hodočašćima, procesijama, na sastancima s biskupima, pred oltarom, za oltarom, oko oltara. 

Ako je htjela poslati jasnu poruku da Crkva stoji iza njezine kandidature, onda neka zna da smo shvatili poruku. Ne mora nam je svakodnevno gurati u grlo.

Sada je pak došlo vrijeme da se primi nečeg drugog. Valjda ima još nekog sadržaja u toj njezinoj zatupljujućoj kampanji.

Redovnička kampanja

No, svejedno, ova "redovnička" kampanja Kolinde Grabar Kitarović savršeno se poklapa sa simultanim udarom HDZ-a na Ivu Josipovića zbog njegova savjetnika Dejana Jovića. Koristi se prilika za stvaranje još većeg svjetonazorskog razdora između dva kandidata, za još snažnije distanciranje od aktualnog šefa države.

Jedna glumi klerikalnu heroinu, drugi je onaj koji "ne želi Hrvatsku".

Kolinda se druži s biskupima i svećenicima, a Josipović s onima koji, kako reče Karamarko, "opravdavaju politiku Slobodana Miloševića, negiraju genocid u Srebrenici, ljube se s onima koji su komadali Hrvatsku i guraju nas prema nekakvom regionu".

Pa ako se netko još pita po čemu se zapravo razlikuju Ivo i Kolinda, hadezeovci imaju spreman odgovor. Mora da su dugo i naporno razmišljali.

Drugo je, međutim, pitanje koliko ova kampanja zapravo odgovara samoj Kolindi Grabar koja u najnovijim anketama čak gubi podršku. 

Biskupi je primili pod svoje

Možda je biskupi otvoreno podržavaju, ali podržavali su i Bandića, onog koji je teturao po hodočašćima s golemom svijećom i padao po zasnježenim grobovima, pa znamo kako je to prošlo.

Ne baš pretjerano dostojanstveno. 

Kolinda Grabar je osvajala glasove u anketama dok još nije ni postala službena kandidatkinja HDZ-a. Otada, čim su je biskupi primili pod svoje, stagnira ili čak gubi na popularnosti. Ako se želi dodvoriti desnim, konzervativnim, klerikalnim biračima, onda mora biti spremna na to da će se zgaditi liberalnim, umjerenim biračima centra.

Kojima dosad možda nije bila jako draga, ali im makar nije bila mrska. 

Sada bi im mogla postati, s tim prekomjernim naslikavanjem među svećenicima, časnim sestrama, biskupima i župnicima.

I što je biskupi više drže za ruku, to je očitije da je ona lutka u njihovim rukama. Ako već nije "barbika", mogla bi postati "drvena Marija". Osoba koju se dosad viđalo među diplomatima, veleposlanicima, vojnicima, generalima, a sad gotovo isključivo među svećenicima.

Prava kampanja nije još ni počela. Tko zna kakva nas iznenađenja još čekaju.

Ako zatreba, ni čudotvorna izlječenja nisu isključena. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti