Obavijesti

Kolumne

Komentari 162

Nije Lošo kriv. Kriva je Kolinda zato što ga je uopće imenovala

Nije Lošo kriv. Kriva je Kolinda zato što ga je uopće imenovala
1

Predsjednica države najavila je da će izbaciti admirala Domazeta Lošu iz Vijeća za domovinsku sigurnost zbog njegove izjave da "hrvatska pješadija može biti u Ljubljani za 48 sati". Iako ga nije trebala ni postaviti.

VIDEO

Siroti Davor Domazet Lošo: već je drugi puta pao žrtvom odluke šefa države zbog svojih javnih istupa.

Nakon što ga je Stipe Mesić umirovio zajedno s još šestoricom generala zbog famoznog generalskog pisma 2000. godine, sada ga je Kolinda Grabar Kitarović izbacila iz Vijeća za domovinsku sigurnost.

"Poštujem njegov ratni put, no njegove su posljednje izjave potpuno su neprihvatljive, neodgovorne i raspiruju stanje među državama koje zahtijeva racionalno i odgovorno ponašanje, a ne izazivanje incidenata", komentirala je Grabar Kitarović jučerašnje Lošine izjave u tome da "hrvatska pješadija za 48 sati može biti u Ljubljani".

Reklo bi se, Lošo je opet dobio što je zaslužio.

I dok bi predsjednica mogla dobiti pohvale za svoju odluku, istodobno bi se moglo postaviti pitanje zbog čega je uopće Lošu imenovala u to svoje vijeće. Odnosno, zbog čega ga nije već ranije smijenila.

Kolinda je, naravno, ispunila svoje obećanje iz predizborne kampanje da će na Pantovčaku angažirati generale koji su napisali pučističko pismo i zbog toga bili umirovljeni.

Bitno je znanje

"To što su umirovljeni generali radili tada", objašnjavala je Grabar Kitarović, "bila je obrana časti i dostojanstva, ali učinili su pogrešan korak – nisu trebali pisati pismo. Međutim, mislim da se kao država ne možemo odreći njihova znanja".

Znači, ne samo da je pogazila odluku bivšeg predsjednika Mesića, već se izložila riziku da angažira admirala Lošu, koji je godinama nakon toga plijenio pažnju javnosti svojim nesuvislim i često ridikuloznim teorijama zavjere, prožetima paranojom i govorom mržnje.

Pa je tako, samo ukratko, Lošo bio optužio Ivu Josipovića, Zorana Milanovića i Vesnu Pusić da su radili za srpsku stranu u Haagu, prije dvije godine poručio je da bi Jadranku Kosor trebalo "odmah uhititi i optužiti zbog veleizdaje", a u kolovozu ove godine odluku Arbitražnog suda o granici sa Slovenijom nazvao "preudo-pravnom agresijom na Hrvatsku", u kojoj je kao agresore naveo Sloveniju i Europsku komisiju.

"Zamislite da idete agresoru u njegov glavni grad", komentirao je Lošo najavu premijera Plenkovića da će ići u Ljubljanu na razgovore sa slovenskom stranom o arbitraži.

Još štofa za smjenu

Bilo je tu, dakle, još štofa za Lošinu smjenu. Odnosno, bilo je puno više štofa da se Lošo uopće ne nađe u Vijeću za domovinsku sigurnost.

U krajnjoj liniji, ali ne u admiralovu obranu, valja spomenuti da je ovom prilikom, govoreći o pješadiji u Ljubljani, Lošo iznio isto ono "znanje" zbog kojeg ga je Kolinda i angažirala u Vijeću. I eto, zbog tog je "znanja" izbačen iz njega.

A kad je već ovom prilikom apostrofirala "racionalno i odgovorno ponašanje", onda je po istom principu Lošu trebala odavno izbaciti s Pantovčaka. Zbog prozivanja agresora, zbog pozivanja na hapšenja, zbog optužbi za veleizdaju.

Jer, od Loše se moglo očekivati sve samo ne "racionalnost".

I sada, Kolindina se odluka o smjenjivanju admirala Domazeta Loše neminovno može upotrijebiti i protiv nje.

Kako joj je uopće palo na pamet postaviti takvu osobu u Vijeće za domovinsku sigurnost? Zašto takvu osobu nije već ranije izbacila iz Vijeća? 

A kad smo već kod "racionalnosti i odgovornosti", ni ona se nije nametnula Loši i drugima kao dobar primjer.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 162
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu