Obavijesti

Kolumne

Njeno veličanstvo, tjestenina: Sedam laganih ljetnih recepata

Njeno veličanstvo, tjestenina: Sedam laganih ljetnih recepata
1

Danas vam pričam o tjestenini, toj veličanstvenoj namirnici koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

VIDEO

Moja očaranost tjesteninama započela je u ranom djetinjstvu dok sam se kao malo smetalo gurala baki pod noge kad je radila domaće rezance, onako žarko žute, od domaćih jaja. Cijeli proces od miješanja brašna i jaja, temeljitog valjanja valjkom, stanjivanja mašinicom za tjesteninu i sušenja za mene je predstavljao najdražu avanturu unutar kuhinje. Od tada sam nadugo i naširoko počela učiti o svim oblicima, veličinama i bojama u kojima tjestenina dolazi.

Jeste li znali da u Italiji postoji preko 600 različitih vrsta tjestenine? Raj za jednog pastafila.

Gdje god bila i za koga god kuhala, tjestenina uvijek sjaji na mom meniju kao jedno od omiljenih jela. Znati pripremiti dobru tjesteninu garantira uspjeh među gostima, posebice kad se dobro spari s ne pretjerano spektakularnim namirnicama. Sjetite se samo dobrih ragua ili bolonjeza koje su vam mame kuhale dok ste bili mali, ili jednostavnih a neodoljivih rezanaca s orasima ili makom. Čisti dokaz da se od tjestenine vrlo lako kreiraju fantastično ukusna, brza i budget friendly jela od kojih čovjeku krene slina na usta. To vam ja zovem fast food!

Iako mi je najdraže valjati svoju svježu tjesteninu kad se nađe domaćih jaja i brašna, u nedostatku vremena posežem za sušenom varijantom. Neosporivi favorit mi je Marodi tjestenina od koje uvijek imam 2-3 vrećice različitih vrsta u ormariću. Bilo da nakon posla brzinski nešto smuljam u 15 minuta ili vikendom kuham nešto srčanije, Marodi je uvijek tu da zaokruži priču. Napravljena od kvalitetne durum krupice i svježih jaja, tjestenina se uvijek savršeno skuha, bez onog ekstra škroba koje tjestenine loše kvalitete često imaju. Kako bih vam prikazala različite vrste tjestenine i njihovu uporabu, u suradnji s Marodi tjesteninama sam kreirala recepte inspirirane ljetom.


Ljeti najčešće guštam u hladnim salatama na bazi lososa i povrća te često eksperimentiram s različitim okusima. Donosim dva recepta puna boja i okusa za one vruće večeri kada nas hlade jedino salate i kokteli. Recepti su pisani za 4-6 osoba.

Šurlice s lososom i rajčicom

Sastojci:

  • 400 g Marodi šurlica
  • 500 g svježeg lososa
  • 500 g cherry rajčica
  • Pušlek svježeg bosiljka
  • 100 g crnih maslina
  • Maslinovo ulje
  • Aceto balsamico
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Zakuhajte 4 l vode sa žlicom soli pa dodajte šurlice i kuhajte 10 minuta.
  2. U međuvremenu na 2 žlice maslinova ulja pecite losos na srednje jakoj vatri. Otprilike 5 minuta po strani.
  3. Rajčice prepolovite, masline nasjeckajte na kolutiće pa dodajte u tavu s malo soli i papra na dvije minute.
  4. Lososu skinite kožicu ako prije niste pa vilicom natrgajte na manje komadiće. Dodajte ocijeđene šurlice, 2 žlice aceta i nasjeckani bosiljak te sve dobro promiješajte
  5. Stavite u hladnjak na par sati pa servirajte hladno.

Veliki pužići s rajčicom, krastavcem i maslinama

Sastojci:

  • 400 g Marodi velikih pužića
  • 3 češnja češnjaka
  • 500 g mix cherry rajčica (žute, crvene, ljubičaste)
  • 1 srednji krastavac
  • 50 g otkoštenih crnih maslina
  • 2 žlice svježeg vlasca
  • Šaka svježeg bosiljka
  • 3 grančice svježe mente
  • 1 limun
  • Sol, papar
  • Maslinovo ulje

Priprema:

  1. Zakuhajte 4 l vode sa žlicom soli pa ubacite pužiće i neoguljene češnje češnjaka i kuhajte 7 minuta.
  2. Dok se pužići kuhaju, nasjeckajte rajčice, krastavce i masline na komadiće veličine pola pužića.
  3. Nasjeckajte sve bilje i pomiješajte s povrćem.
  4. Tjesteninu procijedite pa dodajte u povrće.
  5. Češnjak ogulite pa u mužaru zajedno s 5 žlica maslinova ulja i sokom jednog limuna istucite u dresing. Polijte po tjestenini, dodajte sol i papar po ukusu pa dobro promiješajte.
  6. Servirajte hladno.

Ljeto je sezona tikvica i kako ih ne bi samo ribali na salate, pohali ili grilali, kreirala sam super jednostavan, osvježavajući recept sa svega par sastojaka. Izvrsno kao predjelo ili lagana večera.

Valoviti rezanci s mladim tikvicama, limunom i pestom

Sastojci:

  • 400 g Marodi valovitih rezanaca
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 4 veće tikvice ili 6 manjih
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 limun
  • 200 g pesta (ja radim svoj, ali i kupljeni prolazi)
  • 100 g ribanca/parmezana
  • Sol i papar

Priprema:

  1. Zakuhajte 4 l vode s jednom žlicom soli pa dodajte Marodi valovite rezance.
  2. U tavu ulijte maslinovo ulje pa dodajte na sitno nasjeckan češnjak i pržite pola minute. Dodajte na tanke trake naribane tikvice (najbolje gulilicom za krumpir) pa pržite 3 minute. Dodajte koricu i sok jednog limuna, sol i papar pa dobro promiješajte i kuhajte još dvije minute.
  3. Dodajte ocijeđene rezance, pesto i ribanac te dobro promiješajte.
  4. Servirajte toplo.

Što je ljeto bez mora i njegovih plodova? Slijede tri morska recepta.

Makaroni s tunom na azijski

Sastojci:

  • 400 g Marodi makarona
  • 300 g tune (ja koristim svježu, može i konzervirana, samo ju dobro isperite i preskočite dio s termičkom obradom)
  • 1 avokado
  • 3 limete
  • 1 čili
  • Sezamovo ulje
  • Kokosovo mlijeko
  • Pušlek korijandera/peršina
  • Komadić đumbira
  • Soja sos
  • Sezamove sjemenke

Priprema:

  1. Zakuhajte 4 l vode sa žlicom soli pa usipajte makarone i kuhajte 10 minuta dok ne postanu al dente.
  2. U međuvremenu tunu nasjeckajte na veće kocke pa na malo sezamova ulja prepecite u 5 minuta.
  3. Potom tunu vilicom rastrgajte na sitnije komade pa dodajte nasjeckani avokado, sitno sjeckano lišće korijandera/peršina, 2 žlice sjemenki sezama, naribani komadić đumbira, nasjeckani čili, 5 žlica kokosovog mlijeka, sok 3 limete, 1-2 žlice soja sosa i 3 žlice sezamovog ulja.
  4. Tjesteninu ocijedite pa dodajte u salatu s par sačuvanih žlica škrobne vode u kojoj se tjestenina kuhala.
  5. Sve dobro promiješajte i servirajte toplo.

Penne sa škampima

Sastojci:

  • 400 g Marodi penne
  • 800 g škampa
  • 0,2 l pasirane rajčice
  • 6 češnja češnjaka
  • 3 dcl rose vina
  • Maslinovo ulje
  • Pušlek peršina
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Zakuhajte 4 l vode sa žlicom soli pa dodajte penne i kuhajte 11 minuta.
  2. U međuvremenu na par žlica maslinova ulja prepržite škampe. Nakon 5 minuta dodajte na sitno nasjeckan češnjak i pasatu pa pustite da se kuhaju još 5 minuta. Zalijte roseom, dodajte sol i papar pa smanjite vatru i pustite da krčka još 10 minuta.
  3. Tjesteninu ocijedite i dodajte škampima zajedno sa sitno sjeckanim peršinom.
  4. Dobro promiješajte i servirajte odmah, najbolje uz komadić kruha za toćanje umaka.

Svrdla vongole

Sastojci:

  • 400 g Marodi svrdla
  • 1 kg vongola
  • Pušlek peršina
  • 4 češnja češnjaka
  • 10 cherry rajčica
  • 1-2 suha čilija
  • 3 dcl bijelog/rose vina
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Zakuhajte 4 l vode sa žlicom soli i dodajte svrdla pa kuhajte 7 minuta.
  2. Prije toga školjke očistite te sve otvorene koje se na podražaj ne zatvore bacite.
  3. Ulijte 1-1,5 dcl maslinova ulja u tavu i dodajte na ploške narezan češnjak, nadrobljeni čili i sitno sjeckane stapke peršina (lišće sačuvajte za kasnije). Dodajte rajčice i sol i papar pa pržite dok češnjak ne zazlati.
  4. Dodajte vongole i vino, dobro promiješajte pa poklopite i pustite da se kuha 5 minuta.
  5. Kad su školjke kuhane (odbacite sve koje se nisu otvorile), dodajte ocijeđena svrdla i sitno sjeckano lišće peršina.
  6. Servirajte odmah.

Kroz kišnije razdoblje ljeta može se na tržnici naići na gljive lokalnih šuma, što me inspiriralo na sljedeća dva recepta.

Valoviti rezanci s miješanim šumskim gljivama, kobasicom i začinskim biljem

Sastojci:

  • 400 g Marodi valovitih rezanaca
  • 1 ljubičasti luk
  • 400 g miješanih gljiva (lisičke, trube, vrganji, shiitake, bukovače, puze, šampinjoni, što već nađete)
  • 300 g ljutih kobasica
  • Maslinovo ulje
  • Maslac
  • Pušlek peršina
  • Pušlek majčine dušice
  • 1 čili
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Zakuhajte 4 l vode sa žlicom soli i kuhajte valovite rezance 7 minuta.
  2. U tavici na malo maslinova ulja popržite nasjeckani luk i sitno sjeckanu kobasicu dok ne dobiju boju. Potom dodajte majčinu dušicu, čili i nasjeckane gljive. Pustite da sva voda koju gljive puste ispari, dodajte sol i papar, tjesteninu, 20 g maslaca i nasjeckani peršin te dobro promiješajte.
  3. Servirajte toplo s parmezanom.

Široki rezanci sa skutom i tartufatom

Sastojci:

  • 400 g Marodi širokih rezanaca
  • 150 g tartufate
  • 250 g skute
  • 4 dcl slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Zakuhajte 4 l vode sa žlicom soli i dodajte široke rezance pa kuhajte 7 minuta.
  2. U loncu zakuhate slatko vrhnje za kuhanje s nadrobljenom skutom te malo soli i papra. Kuhajte 10 minuta dok se vrhnje ne zgusne, a skuta djelomično otopi (ostat će mali neotopljeni komadići što daje karakter jelu).
  3. Dodajte ocijeđene rezance i tartufatu pa dobro promiješajte.
  4. Servirajte odmah s malo parmezana po vrhu.

I za kraj nekoliko savjeta u vezi kuhanja s tjesteninom: bilo da preferirate kremaste tjestenine, one s plodovima mora ili povrtne, vodite računa o tome da nikada ne pretjerate s količinom nadjeva. Tjestenina je divna namirnica sama za sebe, kojoj treba mala količina drugih sastojaka da bi zajedno ispričali najljepšu priču. Također investirajte u kvalitetnu tjesteninu, od durum pšenice s dobrim postotkom količine jaja poput Marodi tjestenine, kako bi vaše jelo uvijek ispalo savršeno. Neka je u slast!

O autorici:


Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu