Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Ivan Pandžić Subota, 09.03.2019. u 15:34
156 komentara

Nogomet je prodisao. Učinimo isto i cijelom našem društvu...

Pala je u vodu omiljena apatijska rečenica: “To je tako i što ja tu mogu”. Mamić je samo primjer da možemo i kao društvo bolje ako nestanu i drugi mamići koje svi vidimo

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
156 komentara

Nevidljiva ruka je pojam iz ekonomije koji označava da nije potrebno sve kontrolirati, regulirati, propisati, da će se neke stvari same dogoditi od sebe ako se maknu prepreke i prepuste akterima na tržištu.

Nevidljiva ruka ima i svoje mane te ne funkcionira uvijek, ali čini se kao najbliža sintagma za opisati ono što se događa u nogometu. I građani koji nisu upućeni u zakulisne pozadinske igre te se raduju uspjesima reprezentacije i bilo kojeg hrvatskog kluba, jasno vide da je nogomet prodisao otkako u njemu nema Zdravka Mamića. Ne može biti slučajnost da je baš bez njega reprezentacija ostvarila povijesni uspjeh, a Dinamo je najugodnije europsko iznenađenje. Kao da je maknut neugodni čir, a onda nije bilo potrebno više ništa uraditi.

Bez stalne iritacije, tijelo se samo oporavilo, diglo na svoju snagu i pokazalo svoj kapacitet. Mamić još ima brojne pristalice koji ga štite, brojne veze, novac, ali i oni koji su ga pravdali sad vide da su bez njega stvari jednostavno bolje.

Pala je u vodu omiljena apatijska rečenica: “To je tako i što ja tu mogu”. Mamić je samo primjer da možemo i kao društvo bolje ako nestanu i drugi mamići koje svi vidimo. Kaznene prijave protiv njih stoje u ladicama, imaju veze na sudovima, imaju novac, imaju one koji će ih podržati jer su im učinili usluge, govore kako su upravo oni najbolji i da najviše vole svoju zemlju/grad/općinu/stranku.

Ništa im nije dokazano, a svi znaju da zaudaraju na korupciju. Nasuprot radikalnim idejama da zato sve treba srušiti, primjer Mamića pokazuje da su promjene itekako moguće kroz postojeći sustav. S politikom koja neće štititi grijehe svojih, koja neće kočiti institucije, i s jačanjem političke i građanske kulture kod birača koja će nagrađivati takvo ponašanje nasuprot glasanja za one koji imaju najbolje veze, pa možda i njima jednom pomognu. Nogomet je prodisao, učinimo isto i cijelom društvu. Jer ima u ovoj zemlji poštenih, vrijednih i sposobnih ljudi kojima ne trebaju nikakvi posebni poticaji. Treba im samo ukloniti prepreke da pokažu svoj puni kapacitet.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message