Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Papiga od svih ukućana jedino mene ne voli, kako se zbližiti?

Papiga od svih ukućana jedino mene ne voli, kako se zbližiti?
7

U današnjoj ZOOrdinaciji saznajte što učiniti ako pas napada druge pse, kako se zbližiti s papigom i kako pomoći zecu koji nuždu stalno obavlja u kutu sobe

VIDEO

Rubrika ZOOrdinacija mjesto je za sve ljubitelje životinja, vlasnike kućnih ljubimaca kao i one koji to tek planiraju postati. Želite li znati što muči vašu mačku, psa, papigu, zeca ili bilo koju drugu malu životinju veterinar Goran Azenić pronaći će odgovor. Stručnjaku za male životinje možete se obratiti sa svim pitanjima koja vas muče, bilo da ne znate kako prepoznati je li papiga doista mlada u pet centru, zašto je vaš ljubimac promijenio raspoloženje ili sumnjate na neku infekciju. 

Sva svoja pitanja šaljite nam na mail zoordinacija@24sata.hr, a Goran će vam odgovarati svaki utorak. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Goran Azenić je vlasnik veterinarske ambulante za kućne ljubimce VET - svijet koju je otvorio 2009.

Naša papiga jedino mene ne voli, kako da se zbližimo?

Imam afričku sivu papigu Žakoa koji ima četiri godine i sa svim ukućanima voli pričati. Obožava se igrati s djecom, sinom koji ima 15 godina i kćeri starom 11 godina, no najviše voli upravo sina što se posebno vidi kako ga traži i doziva kad se vrati doma. I sa suprugom dosta priča, a mene se boji. Sav je prestrašen kad mu se približim i jednostavno nema načina da uspostavimo kontakt. Međutim, kad držim ruke iza leđa i zovem ga da me poljubi, on dođe i poljubi me, ali čim pomaknem ruke, bježi. 

Ja mu čistim i pospremam, mijenjam hranu i dajem voće, ali već tri godine jedino sa mnom ne komunicira. Kad je bio mlađi, znao mi je doletjeti na ruku i maziti se, a sada, ja više ne znam kako pridobiti njegovo povjerenje. Tražio sam pomoć i po forumima i piše kako su papige čangrizave i da se vežu za jednu osobu, ali nigdje ne mogu naći savjete kako se zbližiti s njim. Unaprijed hvala i molim vas za odgovor. 

Vježbe socijalizacije će pomoći

Poštovani,

S obzirom na to da sleti na Vas i na nekakav način se mazi s Vama (dođe po pusu) ne boji Vas se i nije stvar u povjerenju. Iz ove priče zaključujem da se jedino boji Vaših ruku. U njegovim očima Vaše su mu se ruke zamjerile i on ne želi imati kontakt s njima, a ne s Vama.

Postoje vježbe za socijalizaciju velikih ptica, koje ste vjerojatno i odradili, no sada bi bilo poželjno da ih Vi odradite ponovno s pticom. Na primjer dok je u svojoj volijeri, uzmite štap i pokušajte je namamiti da stane na taj štap i zajedno s njim izvaditi je vani. Cilj vježbe je skraćivanje tog štapa dok na posljetku ne sjedne na vašu ruku. Možete slobodno koristiti i poslastice tj. nagrade kad uradi što ste htjeli. Postupak privikavanja traje otprilike mjesec dana stoga dajte joj vremena da nauči.

Naš pas stalno piški po kući, što da radimo?

Poštovani, mladi mješanac stalno piša po kući iako ga tri puta na dan vodimo van, no on se nakon 15 minuta popiški u spavaćoj sobi ili u dnevnoj sobi pokraj kauča. On zna da to ne smije jer kad ga korimo samo pogne glavu i bježi, a sutra opet isto. Ponekad to ne napravi po tjedan dana, a nekad to radi dva tjedna uzastopno. 

Inače je jako pametan, razigran i sve druge naredbe sluša pa nam nije jasno zašto to radi. Kad je došao k nama i mi i djeca od 14 i 15 godina smo ga razmazili, ali kad je došao suprug koji inače radi u inozemstvu, on mu je jasno dao do znanja što smije, što ne smije. Tako je na primjer, kad smo suprug i ja pili kavu, on nam je okrenuo leđa i počeo piškiti. Nakon toga je podvio rep i pobjegao jer zna da to ne smije raditi, ali svejedno Sverdlovsk to čini više puta na dan. Molimo vas pomozite nam. 

Kastracija bi mogla riješiti problem

Poštovana,

Ukoliko Vaš ljubimac nije kastriran njegovo je ponašanje normalno. On jednostavno ima poriv za markiranjem onog što mu pripada. Kastracijom biste mogli riješiti taj problem. Drugo što možete je posavjetovati se s Vašim veterinarom da se napravi pregled urina i tako da se isključi nekakva upala koja bi bila uzrok učestalog mokrenja.

Pas se ujutro jako trese, kako mu pomoći?

Poštovani, imam psa američkog statfforda starog godinu i tri mjeseca. Svako jutro pokušava ustati iz krevetića, ali ne može pa se počne nekontrolirano tresti. Ne mogu ga više gledati takvoga, a ne znam kako da mu pomognem. Vidim da se jako boji. Ta se situacija uvijek dogodi ujutro, a nikad preko dana. Kako mu pomoći?

Najbolje je pomoć potražiti kod veterinara

Poštovani,

Ponekad su i neki psi spori nakon što se probude kao i ljudi i treba im nekoliko minuta da se u potpunosti probude. U tom periodu mogu se tresti kao da im je hladno. Ako se to javlja od početka i uvijek je isto nema mjesta panici. No, ako smatrate da se stanje pogoršava, čini Vam se da pas nije svjestan svoje okoline i Vas bilo bi dobro da to snimite te tu snimku pokažete veterinaru.

Zec nuždu obavlja u sobi, radi li to iz inata ili je to zdravstveni problem?

Poštovani, imam kućnog zeca i ima oko šest godina. Iako nuždu vrši u kavezu, kad je izvan kaveza uvijek je obavi u jednom kutu sobe. To se počelo događati kad smo joj premjestili kavez na drugo mjesto. Je li možda u pitanju zdravstveni problem ili inat? Inače je vrlo pametna i zna točno što smije, a što ne, ali ovo stalno radi. Kako je naučiti da to više ne radi?

Najvjerojatnije je riječ o inatu

Poštovani,

Ako je kavez bio na mjestu gdje je sad počela obavljati nuždu onda je sigurno u tom premještanju problem. Naime oni često znaju zapamtiti mjesto gdje obavljaju nuždu te kad trebaju obaviti nuždu bez razmišljanja, rutinski odu tamo obavit nuždu. Također to znaju biti jako inatljive životinje pa to nije za isključiti, ako su sve životne funkcije uredne i iste kao i prije (količina mokraće i izmeta, njihova boja...) vjerojatno se radi samo o inatu,a ne o zdravstvenom problemu. Ako ste u mogućnosti vratite kavez na prvotno mjesto i promatrajte rezultat, u protivnom nabavite mali kutni WC za to mjesto.

Kako se riješiti buha?

Poštovani, imam njemačkog špica starog dva mjeseca. Nedavno sam ga kupila i bivši vlasnici su mi rekli kako nema buhe, ali pas se stalno češao i cvilio čim bih ga malo pomazila. Tek za nekoliko dan ide na cijepljenje i zanima me kako mu mogu pomoći?

Treba tretirati i životinju i prostor u kojem boravi

Poštovani,

On je sad već dovoljno star da mu možete staviti i ampulice, no ako ima puno buha preporučio bih Vam Fypryst ili Frontline sprej. Važno je da istovremeno tretirate sve životinje (ako ih imate) i prostor (Biokill sprej za prostor). Tretiranje (životinje i prostora) morate obavezno ponoviti barem dva puta s razmakom od četiri tjedna. 

Moj pas laje na druge pse i želi ih napasti, kako da mu pomognem?

Poštovani, imam mješanku belgijskog i škotskog ovčara staru četiri godine. Živi u dvorištu, no bez obzira na to redovito je šetamo 2-3 puta na dan po sat ili dva.. Oduvijek se bojala drugih pasa pa im se jedva približimo, ali zato ljudima prilazi bez problema. U posljednje vrijeme taj je strah sve manje i skoro ga se riješila. Čudi me njezina promjena u ponašanju posljednja dva dana. Pse s kojima se njuškala, s time da s nekima i dalje to čini, sada na njih laje i želi ih zubima uhvatiti za rebra. Kao da ima nekakav nagon, ne izgleda agresivno, ali djeluje čudno. Što da radim? Unaprijed hvala. 

Potražite pomoć veterinara

Poštovana,

Iz Vašeg pitanja ne može se dobiti dovoljno informacija kako bi se kvalitetno odgovorilo na Vaše pitanje. Vaš pas definitivno ima problem u ponašanju te ne bi bilo loše da posjetite veterinara koji se bavi problemima u ponašanju pasa ili se obratite nekom centru za socijalizaciju pasa.

Nakon terapije lijekovima pas je bezvoljan i žedan. Jesu li za to krivi lijekovi?

Imam mopsa starog četiri godine i posljednjih tjedan dana je čudan.Prvo sam ga odvela veterinaru sa simptomima upale grla. Zvučalo je kao da kašlje, teže je disao, bio je pun bijele sluzi. Dobio je Ceporex 100 ml, Bisolex tablete i solu-Medrol 250 ml. Vadili su mu krv i urin. Urin je bio u redu kao i krvna slika, osim što je bio malo povišen EOS. Nakon dan ili dva dobio je Baytril inj. 5%,100 ml, Ceporex 100 ml, Depedin 50 ml i tablete Enroxil. Cijelo vrijeme stolica mu je uredna i apetit mu je normalan, ali je pospan i bezvoljan. U posljednjih nekoliko dana pije puno vode i često mokri. Posumnjala sam na dijabetes i izvadili smo mu krv na tašte ujutro i normalan je oko 4-5. 

Je moguće da je ta njegova bezvoljnost, pospanost, učestalo pijenje vode i uriniranje povezano s terapijom koju je primao? Tablete Enroxil još uvijek pije. Primijetila sam da mu se klima prednji zub, pa me zanima je li i to povezano s njegovim stanjem?

Najvjerojatniji razlog su lijekovi, a kašalj prolazi za dva do tri tjedna

Poštovana,

Vaš pas je vjerojatno obolio od zaraznog kašlja kojeg uzrokuje virus iz skupine adenovirusa. Terapija koju je dobio od veterinara je vjerojatno bila usmjerena na moguću sekundarnu bakterijsku infekciju koja se zna javiti kao komplikacija. Učestalo mokrenje i pijenje vode ima veze s korištenjem Depedina i Solu-medrola (kortizon). Uspavanost se zna nekada pojaviti kada se životinja ne osjeća najbolje pa se pri tome štedi. Vama za utjehu kašalj obično prođe za 2-3 tjedna.

Pas reagira "burno" na pse, što da radim?

Poštovani, vlasnica sam američkog stafordskog terijera starog dvije godine i četiri mjeseca. U posljednje vrijeme se počeo čudno ponašati prema nekim psima, s nekima odmah pri upoznavanju "burno" reagira, a s nekima je odličan. Što da radim kad se "burno" reagira?

Potražite pomoć u centru za ponašanje i socijalizaciju pasa

Poštovana,

Svakako ga pokušajte ispraviti i umiriti ga, posjesti ga. U koliko kroz neko vrijeme ne bude poboljšanja savjetujem Vam da se obratite nekom centru za ponašanje i socijalizaciju pasa.

Kada je pravo vrijeme za sterilizaciju?

Imam kuju zlatnog retrivera staru šest mjeseci. Je li to pravo vrijeme za sterilizaciju? Većina veterinara predlaže je upravo u ovo vrijeme. Postoji li rizik od nekontroliranog mokrenja nakon postupka ili se pojavljuje samo nakon operacije?

Najbolje vrijeme je kad pas navrši šest mjeseci

Poštovana,

Ja bih Vam isto preporučio sterilizaciju iza 6 mjeseci starosti. U koliko ne želite štence ili baviti se uzgojem pasa dobro je sterilizaciju napraviti prije prvog tjeranja radi prevencije nastanka tumora mliječne žlijezde u kasnijoj životnoj dobi. Nekontrolirano mokrenje može se javiti nakon sterilizacije i ako se javi onda je trajno. Rizik je vrlo mali, ali postoji mogućnost inkontinencije.

Kuja je ozlijedila čeljust i razbila zube, kako joj pomoći?

Poštovani, imam štene staro oko tri mjeseca. Ne znam koje je točno pasmine jer sam ga pronašla na poljskom putu kad je bio star tek nekoliko tjedana. Kujica je vrlo malena, razigrana i vesela, ali danas pred večer sam primijetila da je sva bezvoljna i samo spava. Pregledala sam ima li krpelja, ali nema ih. I sasvim slučajno sam otkrila da joj je gornja čeljust jako crvena. Čini mi se da je nesta grickala i da je ili slomila dva zuba ili samo ozlijedila čeljust. Ne mogu dobro vidjeti jer mi ne da zato što ju boli. U slučaju da je slomila zube, hoće li ponovno narasti? Trebam li je u slučaju ozljede odvesti veterinaru ili joj mogu sama pomoći? Unaprijed hvala. 

Posjetite veterinara

Poštovana,

Nažalost ne mogu Vam dati svoju procjenu ako tako što nisam vidio. Savjetovao bih svakako da posjetite veterinara kako bi se uvjerili da je sve uredu s Vašim ljubimcem. Štene od tri mjeseca vjerojatno mijenja mliječne zube u stalne. U dobi od 3 mjeseca psi počinju mijenjati zube što počinje sa sjekutićima, negdje oko 5 mjeseca promjene očnjake, poslije mijenjaju pretkutnjake i kutnjake  tako da od 9-10 mjeseca starosti pas ima sve stalne zube.

Sva pitanja za Gorana o svojim ljubimcima ili onima koji će to tek postati šaljite na zoordinacija@24sata.hr. Sve čitatelje koji su u mogućnosti molimo da pošalju i fotografiju svog oboljelog ljubimca kako bi veterinar dobio što bolji uvid. Zahvaljujemo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pirke o majskim žrtvama DP-a: A da ljevičari iz kafića popiju rundu manje i kupe Novosti?
BUNT? DA, AKO IM SE ISPLATI...

Pirke o majskim žrtvama DP-a: A da ljevičari iz kafića popiju rundu manje i kupe Novosti?

Plus+ NOVI EXPRESS Premijer dugog roka trajanja pristao je, tako barem tvrdi formalni predsjednik DP-a , na ukidanje financiranja lista koji, na Penavino iznenađenje, živi od javnog novca

Eurosong i Parada ponosa danas su isto
KOLUMNA DALIBORA MILASA

Eurosong i Parada ponosa danas su isto

Plus+ NOVI EXPRESS Priča o (ne)binarnosti nije bila krucijalna, ali definitivno nije odnemogla. No, ovo nije pobjeda Nema, nego Švicarske, koja je predstavnika odabrala zahvaljujući pomno osmišljenoj selekciji
'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'