Obavijesti

Kolumne

Komentari 10

Planirati dobitak na lotu i nije neki financijski plan

Igrate li loto ili se kladite? Imate li plan/ideju/želju obogatiti se na taj način? U novom tekstu Ane Vrbošić i Danijele Princi Grgat saznajte kako tome pristupiti

VIDEO

Igranje lota može biti zabavno. Maštate što bi bilo kada bi dobili jackpot, egzotično putovanje, kupnja kuće ili stana, obavezno jedan bijesni automobil i naravno nešto bi dali i rodbini (da ne pričaju u susjedstvu da ste bogati škrtac). To je mašta, ali česta uplata loto listića ili klađenje u sportskoj kladionici, može biti pogubno za kućni budžet.

Prema podacima koji su nedavno objavljeni u medijima, u 2011. godini hrvatski građani potrošili su u kladionicama 4,69 milijardi kuna (!!!) ili 1.093 kuna po stanovniku. Neke starije procjene su govorile da se oko 400.000 građana Hrvatske svakodnevno kladi od čega je čak četvrtina ovisna o tome (stručno se to zove „poremećaj kontrole poriva“), od čega se službeno  kao ovisnici o kocki vodi svega njih 500-tinjak.

Koje su šanse da uopće dobijemo na lotu?

Malo morbidno, ali veće su šanse da nas zgazi auto do prodajnog loto mjesta nego da osvojimo jackpot. Zapravo šanse za dobitak na lotu su oko 1 naprema 150 milijuna do 1 naprema 175 milijuna (za usporedbu, naravno izračunali Amerikanci, šansa da vas ugrize otrovna zmija je 1 naprema 96 milijuna). Ako uzmemo iznos koji se godišnje  po stanovniku potroši u kladionicama tj. 1.093 kn, nakon 30 godina rentnog uplaćivanja tog iznosa dolazimo do 52 tisuće kuna, od čega se 36% iznosa odnosi na dobivenu kamatu. Znamo, iznos nije jackpot, ali je 100% siguran.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osvojili jackpot i propali

Dobitak na lotu ne znači da ste osigurani za cijeli život. Zapravo u mnogim obiteljima, vjerovali ili ne, velik priljev novca izaziva katastrofu. Mnogi se ne snađu s velikom svotom novca (nisu financijski zreli). Navest ćemo par primjera (opet primjeri iz SAD-a):

  • Suzanne Mullins 1993.g. osvojila je 4,2 milijuna američkih dolara  (oko 24 milijuna kuna) na lotu. Danas je u velikim dugovima. Naime, gospođa  je podigla  kredit u iznosu 197 tisuća američkih dolara, ali ga je nakon što je dobila na lotu „zaboravila“ otplaćivati, dug se dodatno povećao jer je gđa. Mullins izgubila jedan sudski spor (+154 tisuće američkih dolara)
  • Ken Proxmire osvojio je 1 milijun američkih dolara (oko 6 milijuna kuna), nakon čega se preselio u Kaliforniju gdje je otvorio auto salon. Nakon pet godina poslovanja, zbog loših poslovnih rezultata, morao je proglasiti stečaj.
  • Janite Lee osvojila je čak 18 milijuna američkih dolara (vrtoglavih 103 milijuna kuna).  Možda se njoj i može oprostiti, ona je veći dio novca donirala – nešto političarima, dio za edukaciju te dio lokalnoj zajednici.  Osam godina od osvojenog iznosa proglasila je bankrot sa svega 700 dolara ušteđevine.

Imate li puno novca ili ne, igrate li loto ili ne, znanje o osobnim financijama višestruko je korisno.  Kada nemate puno novca može vam ponoći da na najbolji način iskoristite sredstva koja imate na raspolaganju, smanjite troškove i sl., a kada ga imate onda vam može pomoći da ta sredstva zadržite i što je najvažnije oplodite.

O autoricama 

Ana i Danijela su ekonomske stručnjakinje koje su iskustvo stekle radom u bankarstvu, autorice su knjige "Tajne uspješnog poslovanja – vodič za srednja i mala poduzeća" te pišu za Blogosferu. Također, u sklopu njihovog novopokrenutog projekta "Hrvatski institut za financijsku edukaciju", možete se informirati o financijskoj pismenosti. Svojim savjetima će vam pomoći da što bolje upravljate svojim financijama. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu