Obavijesti

Kolumne

Komentari 195

Zašto su Plenkoviću ovi požari baš 'interesantni i atraktivni'?

Zašto su Plenkoviću ovi požari baš 'interesantni i atraktivni'?
1

Tri dana bjesne požari u Dalmaciji, vatra je ulazila u Split, gasitelji se žale da nemaju dovoljno sredstava, Torcida je vodila gašenje. A onda je Plenković kazao da je sistem dobro funkcionirao i da je sve bilo u redu.

VIDEO

Prije točno godinu dana predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović predložila je u skladu s Ustavom sazivanje izvanredne sjednice Vlade zbog izgreda huligana na Europskom prvenstvu u nogometu.

"U svrhu sigurnosti gledatelja i sudionika natjecanja potrebno je žurno sankcionirati huliganizam, nerede i nasilje", poručila je tada predsjednica Kitarović.

Nažalost, predsjednica nije odlučila sazvati izvanrednu sjednicu Vlade zbog katastrofalnih požara koji su pogodile Dalmaciju, zaprijetile Splitu, ugrozile građane i turiste, odnijele čak i neke ljudske žrtve. 

A navijači Torcide organizirali i sudjelovali u gašenju.

Neki u London, neki na požare

U jeku požara predsjednica je otišla na put u Švicarsku i Austriju. Neki ministri otišli su Vladinim avionom na finale Wimbledona, dok su vatrogasci iz Supetra i drugih mjesta o vlastitom trošku odlazili u pomoć gasiteljima. Dok je Dalmacija vapila za pomoći i vatra ulazila u gradove, premijer Andrej Plenković je poručivao da će tražiti pomoć "ako bude potrebno". Iz Vlade su sinoć poručivali da će hitno otići u Split - sutra.

Željko Reiner je tek jutros u devet sati na Twitteru objavio da je "u boli i tuzi primio vijest da se u posljednja dva dana u Dalmaciji odvija drama s vatrenom stihijom".

A onda je jutros u Split napokon stigao i premijer Andrej Plenković. I otkrio da nije bio impresioniran požarima.

"Sistem je jako dobro funkcionirao. Svi su bili tamo gdje su trebali biti", kazao je premijer nakon sastanka Kriznog stožera i u istom dahu zahvalio pripadnicima Torcide što su sudjelovali u gašenju.

Premijer je zadovoljan sobom

U svom obraćanju novinarima premijer se dotaknuo i novousvojene Strategije nacionalne sigurnosti u sklopu koje bi trebalo "voditi računa o ljetnim mjesecima i na bolji i učinkovitiji način prevenirati požare i gasiti ih", iako je samo par sati ranije zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb Siniša Jembrih na N1 upozorio kako "imamo Strategiju nacionalne sigurnosti koja uopće nije apostrofirala vatrogastvo, a to je upravo zaštita od požara".

Bitno da sistem funkcionira i da je premijer bio zadovoljan sobom.

Za njega je ovaj požar "interesantan iz razloga što je praktički došao do kuća", te "atraktivan jer je sam Split u pitanju". On osobno nije bio impresioniran.

Falilo je samo da izjavi kako su ovi požari "tek reciklaža" onih prošlih.

Gasi PR požar

Premijer je bio zadovoljan iako je njegov gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara poručivao kako se situacija smiruje dok je Radio Split javljao da je sve gore, a zatim priznao da službe nisu bile spremne za ovakvu situaciju.

Uglavnom, dojam je da je Plenković jutros u Split došao prvenstveno gasiti onaj PR požar koji se iz Dalmacije počeo, kako to obično biva, stihijski širiti prema njegovoj Vladi i HDZ-ovoj vlasti. 

Jer, političare se, naročito one koji zazivaju izvanredno stanje zbog nogometa, ali ne zbog požara, prve propituje što su radili i kako su se ponašali, te nadasve kako su organizirali sustav kojeg Plenković sad tako hvali.

A ako je sustav dobar, zašto se onda načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović sinoć na HTV-u žalio da zbog loše zakonske regulative Hrvatska ima premalo vatrogasaca i da je financijska pomoć neravnomjerno raspoređena?

Gdje je novac za pokvareni kanader? 

I zašto se na terenu ljudi žale da nemaju dovoljno šmrkova za gašenje? I zašto vatrogasci sami moraju plaćati prijevoz do požarišta? I zašto Ministarstvo obrane, kako upozorava Goran Beus Richemberg, nema 50 tisuća dolara za popravak kanadera koji već mjesecima stoji u hangaru remontnog zavoda u Velikoj Gorici?

I ako je sustav, kako se brane vladajući, postavljen tako da političari sami ne moraju gasiti vatru, zašto je onda ministra obrane trčao u odori po terenu i navlačio šmrkove s vodom?

Dakle, niti bi Plenković trebao biti tako impresioniran sustavom, niti su građani i javnost impresionirani politikom koja je tri dana praktički ignorirala katastrofu u Dalmaciji. 

Neki nisu danima imali pojma što se događa, neki su išli na tenisko finale, neki su izbjegavali tražiti međunarodnu pomoć pri gašenju dok su požari proždirali kuće ("nenaseljene", ublažava Plenković), a gašenje bilo u rukama navijača.

Zakazali u solidarnosti

Onih koje je predsjednica optuživala da su "orjunaši", a premijer im prijetio zatvorom zbog skandiranja. 

U vrijeme najveće solidarnosti hrvatskih građana, pa i u trenutku kad se i sam premijer u današnjoj izjavi dotaknuo pojma solidarnosti, upravo su vladajući političari u tome najviše zakazali.

Predsjednica se danima nije oglašavala, premijer je danima reklamirao sebe i svoje intervjue s velikim postignućima, ministri su išli na tenis, a Reiner se isključio iz svijeta.

Hrvatska je opet dokazivala Zajedništvo, a HDZ-ovih lidera opet nije bilo ni blizu. 

Sistem očito i dalje dobro funkcionira. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 195
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode