Obavijesti

Kolumne

Komentari 42

Plenkovićev "medeni mjesec" prisilno je okončan debaklom

Plenkovićev "medeni mjesec" prisilno je okončan debaklom
1

U onome što bi trebao biti "medeni mjesec" premijera, Plenković je doživio kritike zbog imenovanja ministara, napad Mosta zbog porezne reforme i diplomatskim porazom zbog uhićenja pripadnika HVO-a.

VIDEO

Andrej Plenković trebao je još malo uživati u "medenom mjesecu".

Da bi otkrio kako su ga na romantičnom putovanju brutalno opljačkali, kako njegov novi partner baš i ne ulijeva povjerenje, da je postao žrtva namještenog braka, da ima još mnogo dugova koje mora vratiti i da ga po povratku kući čeka gnjevna rodbina.

Ako je ovako trebao izgledati "medeni mjesec" novog hrvatskog premijera, što ga tek čeka kad polete oklagije?

Evo, recimo, prvo putovanje u Bosnu i Hercegovinu premijer Plenković tjednima je, ako ne i mjesecima, najavljivao kao svoj prvi i najvažniji vanjskopolitički potez, u resoru u kojem bi njegova diplomatska vještina u potpunosti došla do izražaja.

Pa su ga iz susjedne države ispratili uhićenjima veterana HVO-a zbog optužbi za zločine.

Kruha i igara

Zatim, tjednima se, ako ne i mjesecima, hvalio da će prvi i najvažniji potez njegove nove Vlade biti sveobuhvatna porezna reforma. Ona je trebala biti prvi izraz ozbiljnosti i odlučnosti, pa i vjerodostojnosti nove Vlade, kao i prvi test zajedništva novih (starih) koalicijskih partnera i onih koji ih podržavaju u parlamentu.

Da bi se Most prvom prilikom pobunio zbog poskupljenja kruha i mlijeka, zbog pogodovanja bogatima i zapostavljanja sirotinje. 

A da ne ponavljamo kako je Plenković tjednima, ne i mjesecima, tvrdio da je ova vlada njegov izbor kojeg je dugo i pomno planirao, da će ta Vlada biti manja i efikasnija i jeftinija.

Pa je onda, pored svih spornih ministara, u nju u  zadnji čas uguravao Gorana Marića, tražeći mu mjesto i čak osnivajući novo ministarstvo.

Uglavnom, tako je izgledao period u kojem je novoizabrani premijer trebao makar malo uživati, uhodavati se i demonstrirati stabilnost. 

Što nas onda tek čeka kad se Plenković napokon ozbiljnije prihvati premijerskog posla?

Debakl na domaćem terenu

Taman kad se privremeno stišao pritisak zbog ministarskih akvizicija, od Pave Barišića nadalje, a kritike javnosti prešaltale na sve mane porezne reforme o kojoj Most navodno nije imao pojma, ovoga tjedna premijer je doživio teški debakl na terenu u kojem je trebao dominirati - na vanjskoj politici.

A i na pitanju domoljublja, što mu je jučer preko društvenih mreža sa zadovoljstvom na nos nabio Ante Kotromanović, a nadovezala se radikalna desnica, jedva dočekavši novi povod za udar na HDZ-ova predsjednika.

Uhićenje Hrvata u BiH po nekim je tumačenjima bila pljuska Plenkoviću i poruka da se ne može brinuti o Hrvatima u BiH, kao da njemu dolaze na naplatu kamate za sve one uvrede koje je Zoran Milanović servirao susjednoj državi u čuvenom razgovoru s Josipom Klemmom.

Puka formalnost

Ako je negdje Plenković mogao računati na uspjeh, onda je to bila vanjska politika. I upravo je tu, na svom prvom i najrazvikanijem premijerskom putovanju preko granice, uspio doživjeti prvo poniženje, pritom još na "medenom mjesecu".

Ono što je trebala biti formalnost i čisti protokol, tako se pretvorilo u debakl.

I odjednom je oljuštilo još malo pozlate s Plenkovićeve premijerske statue.

Istini za volju, prvi čuperak već mu je uneredio Ivan Pernar u Saboru, svojom primjedbom o legitimnoj ruskoj aneksiji Krima na što je premijer uzvratio spominjanjem "Srpske Krajine" i Domovinskog rata, ali kako će vrijeme prolaziti, tako će se topiti ona diplomatska hladnokrvnost i samouvjerena nedodirljivost, a svi profinjeni izrazi pretvoriti u šuplje floskule.

Jer, ovo više nije kampanja u kojoj je bilo dovoljno ne biti Karamarko i ne ponašati se kao Milanović. Ovo sada je vođenje Vlade, upravljanje državom, podnošenje odgovornosti i akumuliranje svih udaraca.

Plenki ima problem

A evo, već na prvoj i najvažnijoj reformi, onoj poreznog sustava, vide se napukline u navodno savršeno posloženom sustavu. Ispada da Most nije ni vidio prijedlog Zdravka Marića, unatoč višetjednim sastancima i petosatnim vijećanjima, što može biti problematično s dva aspekta.

Ili je HDZ to doista tajio od Mosta ili Most naprosto laže i skida sa sebe odgovornost za loše aspekte porezne reforme. U oba slučaja, Plenković ima problem.

Ima problem s kompromitiranim ministrima, ima problem s prvim potezima ministara, a nakon posjeta BiH ima problem i sa svojim ugledom iskusnog diplomata. Njegovi glasači bi rekli, i domoljuba.

Puno previše za ono što bi se trebalo nazivati "medenim mjesecom" novog premijera. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj
NERVOZNI PLENKOVIĆ

Klauški o pregovorima s DP-om: Tko će izdržati još četiri godine? Najbolje da sudac odsvira kraj

Plus+ NOVI EXPRESS Glasači su, međutim, rekli svoje. Uvalili su ga u novi mandat za koji se on sad bori u pregovorima s Domovinskim pokretom

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin