Obavijesti

Kolumne

Komentari 93

'Porez nije novi namet': Pa tko ne bi vjerovao Zdravku Mariću?

'Porez nije novi namet': Pa tko ne bi vjerovao Zdravku Mariću?
1

Preko 130 tisuća ljudi potpisalo je peticiju protiv uvođenja poreza na nekretnine. Zdravko Marić kaže da bi i on potpisao peticiju protiv nekog novog nameta. Treba mu vjerovati. Kao i HDZ-u koji sada uvodi taj porez.

VIDEO

Ovdje se igra na povjerenje.

"Vjerujte mi, da je peticija meni ponuđena s pitanjem 'jeste li za ili protiv bilo kojeg novog poreza', vjerujte mi ja bih bio prvi koji bi potpisao protiv nekog novog nameta", izjavio je jutros ministar financija Zdravko Marić.

Pa tko mu ne bi vjerovao? 

Kao što smo mu vjerovali kad je rekao da je Agrokor zdrava kompanija. 

Najnovija peticija protiv uvođenja poreza na nekretnine skupila je već preko sto tisuća potpisa. Ali tko bi je još potpisao pored našeg ministra Marića?

Njegov HDZ koji je bio protiv uvođenja poreza na nekretnine i nazivao ga haračem i veleizdajom? HNS koji je rušio porez na nekretnine u Kukuriku vladi? SDP koji je htio uvesti taj porez, a sada mora principijelno biti protiv poreza kojeg uvodi HDZ?

Jesu peticiju potpisali birači jedne ili druge ili treće stranke?

Tko je tu lud?

"Porez na nekretnine. Jučer ministar Linić kaže uvest ćemo ga 2014.. HNS danas kaže nema poreza na nekretnine. Vi kažete oprezan treba biti s porezom na nekretnine. Pa tko je tu lud?", zapitao se Gordan Jandroković u saborskoj raspravi prije tri godine.

I dobro kaže naš sadašnji šef parlamenta: tko je tu više lud?

Evo, recimo, stranka koja je rušila porez na nekretnine sada promovira njegovo uvođenje. Ministar Marić, ali ovoga puta Goran, koji je taj porez nazivao "velikom obmanom", sada mirno promatra kako njegova Vlada provodi tu "veliku obmanu". Bivši predsjednk HDZ-a Tomislav Karamarko tvrdio je kako je porez na nekretnine "u funkciji pljačke već ionako osiromašenih građana". Bivši ministar Domagoj Milošević govorio je kako je uopće razgovor o tom porezu "zastrašujuće opasan".

Nabacivao se HDZ terminima poput "nacionalizacija", "konfiskacija", pa čak i "veleizdaja". Doduše, bez prijetnji strijeljanjem.

Odbacivali su sve argumente Kukuriku ministra Slavka Linića. Danas HDZ-ov ministar Zdravko Marić koristi potpuno iste argumente. To nije novi namet, nego samo zamjenuje tri stara nameta.

Veleizdajnička vlast

Zašto je onda HDZ bio protiv tog poreza 2014. godine? Ne da je bio protiv tog poreza, već ga je koristio kao glavni argument u napadima na "nenarodnu, komunjarsku, veleizdajničku vlast".

A sada se igra na povjerenje.

Vjerujte HDZ-u kada kaže da to nije nikakav novi namet. Vjerujte HNS-u kad kaže da sada nema prepreka za uvođenje poreza na nekretnine, iako su u Vladi bombardirali javnost svojim ultimativnim priopćenjima protiv tog poreza. Vjerujte čak i Gordanu Marasu, bivšem Kukuriku ministru, koji poziva na referendum protiv poreza kojeg je njegova Vlada prva htjela uvesti. I koji sada traži podršku u "spriječavanju Plenkovića i Marića u guljenju građana".

Tako nakon HDZ-ove "veleizdaje" sada dolazimo do SDP-ova "guljenja".

Tri u jedan

Previše teških riječi za nešto što se već u drugom mandatu predstavlja kao rutinska stvar, gotovo pa puka birokratska promjena "tri u jedan". 

Gotovo pa da nam pored svega ovoga ni ne treba poslovično blagoglagoljivi Stipe Petrina i njegova parola o "genocidnom zakonu".

Doduše, fali nam retorički doprinos Katoličke crkve koja se mudro drži po strani i ne uključuje se u ove populističke obračune peticijama i referendumima, niti ustaje u obranu svojih građana koji će se naći na udaru novog poreza. Jasno je i zašto: ona će biti oslobođena plaćanja poreza na nekretnine.

Pored povjerenja, parola je i "svatko za sebe".

A možda Katolička crkva vjeruje Zdravku Mariću kad on veli da to nije nikakav namet. Kamoli genocidni ili veleizdajnički.

Rejting je postojan

I što će se na koncu dogoditi s tom peticijom koju bi i Marić potpisao?

SDP je svojedobno odustao od uvođenja poreza na nekretnine pod pritiskom HNS-a, ali i javnosti, baš kao što je to učinio i s monetizacijom autocesta i drugim najavljenim potezima. HDZ ne pokazuje znakove odustajanja pored svih peticija i najava referenduma. Zašto i bi?

Njemu je i dalje rejting postojan, bez obzira čime sve mučio hrvatske građane. Oni i dalje vjeruju HDZ-u i njegovu ministru Zdravku Mariću.

Znaju oni što je to vjerodostojnost.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode