Obavijesti

Kolumne

Komentari 81

Povijest van, vjeronauk ostaje. To bi bila reforma obrazovanja

Povijest van, vjeronauk ostaje. To bi bila reforma obrazovanja
1

"Povijest je učiteljica života", rekao je drevni Ciceron. "Mislite da moje dijete koje ide za zidara treba povijest?", izjavio je Ivan Vrdoljak, braneći odluku da se iz strukovnih škola izbaci povijest, ali ostavi vjeronauk

VIDEO

"Povijest je učiteljica života", rekao je drevni Ciceron.

Ivan Vrdoljak, međutim, kaže nešto drugo: "Mislite da moje dijete koje ide za zidara treba povijest?".

Predsjednik HNS-a evidentno misli da ne treba, kako je to potvrdila i njegova ministrica Blaženka Divjak, opravdavajući izmjenu programa strukovnih škola iz kojih je, pored biologije, sada otpala i povijest.

I možda naši budući zidari i strukovni radnici, po mišljenju haenesovaca, ne trebaju povijest, ali svejedno trebaju vjeronauk. I informatiku, koja je postala HNS-ovo rješenje za sve probleme. I alibi za svaku kritiku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jučerašnja izjava predsjednika Hrvatske narodne stranke u intervjuu za N1 televiziju srušila je tako sve drevne mudrosti i filozofske postulate o ulozi koju povijest ima u razvoju društva. 

Mudri ljudi

"Povijest čini ljude mudrima", ustvrdio je prije 500 godina Francis Bacon. "Povijest nam nije korisna zato što bismo o njoj čitali prošlost, nego zato što čitamo budućnost", pisao je prije 200 godina francuski ekonomist Jean-Baptiste Say. Cinični kancelar Bismarck je zaključio: "Ono što možemo naučiti iz povijesti je da nitko ne uči iz povijesti".

Pa tako očito neće ni Vrdoljakovi zidari.

A onda jedna koja bi mogla dobro sjesti progresivnim HNS-ovim čelnicima: "Povijest se završava budućnošću".

I ne zaboravimo ni legendarnu Sanaderovu: "Narod koji ništa ne nauči iz vlastite povijesti ponavlja vlastite greške".

Međutim, zidarima i ostalim učenicima u strukovnim školama nastava povijesti očito ne treba. Ali zato im treba vjeronauk.

Vrdoljakova izjava uzbudila je jučer javnost i društvene mreže, kao i njegova lakonska tvrdnja kako bi se "profesori povijesti trebali prekvalificirati u profesore informatike" kojih kronično nedostaje.

Od ljevice do desnice

Poručio je to s takvom lakoćom, kao da je to najjednostavnija stvar na svijetu. Jednostavno gotovo kao Vrdoljakov prelazak s ljevice na desnicu. Od SDP-a na HDZ. Od kritike "Titanic vlade" ravno na njezinu palubu. Ili potpalublje.

I baš zbog toga našim budućim zidarima i ostalim radnicima koji će izlaziti iz Vrdoljakovih i Divjakičinih strukovnih škola treba nastava povijesti. Jer se u srednjim školama ne odgajaju samo radnici, nego i građani.

Odnosno, birači.

Ti Vrdoljakovi zidari neće samo po cijele dane slagati cigle i lijevati beton. Oni će isto tako pratiti vijesti, slušati političare kako masakriraju povijest, pratiti trendove povijesnog revizionizma, izlaziti na izbore i referendume... 

I pratiti kako je HNS došao u Hrvatski sabor na listi SDP-a, a onda se prebacio u Vladu HDZ-a. Otprilike kao profesori povijest na studij informatike.

Ne birači, nego glasači

Poručujući kako zidarima ne treba nastava povijesti Ivan Vrdoljak reciklira staru tezu kako političarima ne trebaju birači, nego glasači. Ne trebaju im informirani građani, nego izmanipulirani sljedbenici. Ne treba im kritička javnost, već nezainteresirana i apatična masa.

Koja slaže cigle, ide na vjeronauk i ne pita previše.

HNS-ova opsjednutost STEM predmetima možda na prvi pogled zvuči opravdano u situaciji kad Hrvatskoj nedostaje stručne radne snage. Međutim, Hrvatskoj evidentno, a to je vidljivo iz dana u dan, nedostaje obrazovanih, informiranih i angažiranih građana. 

Umjesto njih, izbacivanjem povijesti i biologije, a ostavljanjem vjeronauka, pomaže se u stvaranju visokokvalificiranih fah-idiota.

Ministrica Divjak jučer je i vlastitim primjerom apelirala na cjeloživotno obrazovanje. Premda i sama, upravo kao ministrica obrazovanja, propušta priliku da se djeca u školama doista i - obrazuju. Što je, eto, prilično neobično za stranku koja je uzurpirala reformu obrazovanja i njezina šefa koji se hvali svojim tvitovima na jumbo plakatima.

Povijest je nekad bila učiteljica života. Danas imamo školu za život. Onaj zidarski. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang