Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Petak, 26.04.2019. u 10:50
53 komentara

Priča iz Obrovca tragična je priča o truleži čitavog sustava

Tragično je bilo promatrati priču o dr. Jusupu i njegovoj zaručnici i medicinskoj sestri iz Obrovca. Ipak, to je manje priča o njima, koliko je priča o sustavu koji im je to omogućio. I sve se opet slama na građanima.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
53 komentara

Koliko god nevjerojatna, skandalozna i parodična bila, ovo ipak nije priča o liječniku opće medicine i njegovoj medinskoj sestri u Obrovcu, već o sustavu koji je omogućio da do ovakve situacije uopće dođe.

Priča o dr. Goranu Jusupu i njegovoj zaručnici Veroniki Pecolaj Jusup, objavljena u emisiji Provjereno Nove TV, kao da je ispala iz Top liste nadrealista, ali ona je zapravo ružna i tužna priča o hrvatskom zdravstvu, o društvu i državi u cjelini.

Priča je to o državi u kojoj je moguće da ovakav liječnik, s očitim problemima, godinama vodi ambulantu u Domu zdravlja, da sve do objave novinarskog priloga ima uredan ugovor s HZZO-om, da zaposli osobu koja nema kvalifikacije, ali evidentno ni kompetencije za obavljanje ovog posla, da maltretira i tjera pacijente, izaziva skandale...

Jer dr. Jusup zapravo je metafora ovog sustava.

Gdje je bila inspekcija?

Ovo je prvenstveno priča o ravnatelju Doma zdravlja koji je dozvolio da ovakav liječnik (?) s ovakvom medicinskom sestrom (?) i dalje ima ordinaciju, da radi s pacijentima i bavi se medicinom. 

Ovo je priča o izostanku inspekcijskog nalaza nakon pritužbi pacijenata i informacija u kakvim uvjetima Jusup radi i kako se odnosi prema korisnicima usluga Doma zdravlja.

Liječnička komora, ona koja izdaje i obnavlja licence liječnicima, prebacila je sada odgovornost na Ministarstvo zdravstva u kojem se ministar više bavi vjerskim pitanjima, molitvama i Crkvom, nego sustavom. I koji je rekao da nam više vrijede svećenici nego liječnici. Sad možemo zamisliti na što je zapravo mislio.

Pacijenti u Obrovcu mogu se moliti da ne dođu dr. Jusupu u ruke.

Zlostavljanje i maltretiranje

Pitamo se kako je moguće da medicinska sestra radi u ambulanti bez škole i licence? To bi bilo neobično samo u zemlji u kojoj po školama ne drže nastavu deseci nastavnima s lažnim diplomama.

Ovdje se radi i o sustavu socijale. Bivša partnerica dr. Jusupa u prilogu Nove TV izjavila je kako je već godinama trpi njegove prijetnje, zlostavljanje, kako je sve prijavila službama koje joj, eto, nisu pomogle.

Gdje je inspekcija? Gdje je policija? Gdje je sustav?

Jer, na kraju cijele ove tragikomične priče koja traje godinama, a pukla je tek nakon objave novinarskog priloga, sve se slama na građanima, na pacijentima koji moraju bježati u Zadar po medicinsku skrb.

Odraz trulog sustava

Ova priča je vrhunski skandal ne zato što je izuzetak, aboracija, iznimka, već zato što je odraz trulog, inertnog, neuređenog, pasivnog, samodovoljnog sustava. Da ne govorimo o tome kako je ova ambulanta u Obrovcu, nažalost, slika i samog Obrovca.

Kao što se na djeci koju je pomahnitali otac nedavno bacio kroz balkon slomila inertnost sustava socijalne skrbi, a na pretučenoj djevojčici slabost policijskog i sudskog nadzora, tako se na pacijentima u Obrovcu slama sustav na toliko razina da ih je teško i nabrojati.

Pa sve do toga da su mnogi skloni zaključiti da, osim pacijentima dr. Jusupa, i samom dr. Jusupu i njegovoj zaručnici treba neka vrsta specijalističke pomoći.

Zapravo, svi su oni žrtve tog sustava: i liječnik i sestra i njihovi pacijenti.

To je šokantno, koliko je zapravo i očekivano. Ovaj slučaj, nažalost, doveden je do ruba parodije i karikature, ali bi mogao pomoći da se senzibilizira javnost, kao i institucije, na neke druge slučajeve u Hrvatskoj. 

Manje karikaturalne, ali jednako zabrinjavajuće.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message