Obavijesti

Kolumne

Komentari 551

Prvo prijete zbog Thompsona. A sad prijeti njegov odvjetnik

Prvo prijete zbog Thompsona. A sad prijeti njegov odvjetnik
1

Prijetnje fizičkim nasiljem Davorina Karačića, Thompsonova odvjetnika i zastupnika Hasanbegovićeva kluba u Gradskoj skupštini, nadovezale su se na višednevne uvrede i prijetnje svima koji su kritizirali Thompsona.

VIDEO

Ne može se reći da u ovome nema simbolike.

Samo par dana nakon što je lavina brutalnih uvreda i prijetnji preko društvenih mreža kulminirala slučajem triju glumica koje su se našle na udaru verbalnih nasilnika jer su kritizirale Marka Perkovića Thompsona, svoj prilog dao je i sam Thompsonov odvjetnik.

"Klošaru mali, pljunut ću ti u facu! Hoćemo otići negdje ispod Domovinskog mosta da to riješimo? Jel oćeš? Povedi i frenda slobodno sa sobom", vikao je jučer Davorin Karačić, vijećnik stranke Neovisni za Hrvatsku, svom kolegi Tomislavu Tomaševiću u hodnicima Gradske skupštine.

Obračun koji su snimile televizijske kamere izazvao je zgražanje i osude u javnosti, u zadnje vrijeme posebno senzibilizirane na provalu mržnje protiv svih koji su se u proteklih tjedan dana usudili taknuti u Thompsona i njegov nastup na dočeku reprezentativaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Erupcija zla

Ono što se zlokobno valjalo društvenim mrežama jučer je eruptiralo u političkom obračunu. I to upravo u režiji Thompsonova odvjetnika. 

Rječnik ulice i vokabular rulje prelio se u političku retoriku.

A nije ostao dužan ni sam gradonačelnik Milan Bandić koji je na sjednici Gradske skupštine odbrusio političkoj protivnici da će on izgraditi stadion, a ona može "crknuti od tuge". 

To je valjda taj novopečeni purgerski štih.

Sam odvjetnik Karačić nije se mogao načuditi pažnji koju je izazvao njegov poziv na obračun. "Zašto mediji haluciniraju s ‘umalo fizički obračun’? Pa teže svađe sam znao gledati pred šalterima određenih institucija ili javnih poduzeća", pisao je Karačić na društvenim mrežama. I poentirao: "Zar su svi posvilenili?".

U tome je, dakle, ključ rasprave.

Pristojnost je uvreda

Bazična pristojnost, obazrivost, pa i kućni odgoj počeli su se tumačiti kao slabost. Gotovo kao uvreda. A manjak argumenata počeo kompenzirati pozivima na "druženje ispod Domovinskog mosta". Valjda u duhu domoljublja.

Nasilnici koji su proteklih dana bljuvali otrov po društvenim mrežama navodno su branili Thompsona, reprezentaciju, Hrvatsku. Thompsonov odvjetnik navodno je branio Dinamo.

Svatko ima svoju svetinju.

Kako je svog zastupnika obranio Zlatko Hasanbegović?  

Osjetljivi na prijetnje

"Naš klub je nositelj duha tribine, interesa autentičnih Dinamovih navijača", kazao je Karačićev šef u Gradskoj skupštini. "Posebno smo osjetljivi kad se insinuira politička trgovina".

I posebno su, naglašava, "osjetljivi na Dinamo".

Neki su osjetljivi na Thompsona, pa vrijeđaju i prijete. Neki su osjetljivi na Domovinski rat, pa dižu šatore. Neki su osjetljivi na braniteljske povlastice, pa postavljaju plinske boce. Neki su osjetljivi na ćirilicu, pa čekićaju po državnim institucijama. Neki su osjetljivi na Kolindu, na HDZ, Crkvu, Oluju, Antu Gotovinu, Bleiburg, evo sad čujemo da ima onih koji su osjetljivi na Dinamo.

Ali nisu osjetljivi na prijetnje i nasilje.

I ta famozna "osjetljivost" služila je proteklih godina, a sve izraženije posljednjih mjeseci, kao opravdanje za fizičke obračune, prijetnje, uvrede, prozivanje izdajica, tjeranje iz države...

Odrastao na tribini

Karačić je navodno "odrastao na tribini", pa je valjda normalno da se ponaša kao huligan. Kao što je normalno da saborski zastupnik pozira s kalašnjikovom dok prijeti "udbašima". On je "osjetljiv na Hrvatsku". 

Za takvu vrstu "osjetljivosti" postale su tipične upravo ovakve provale "neosjetljivosti".

Hasanbegović, primjerice, za sebe kaže da je on protiv svakog vrsta nasilja. Premda je 1999. godine sudjelovao u nasilnom udaru desničara na sudionice antifašističkog skupa na Trgu žrtava fašizma, koji je kulminirao suzavcem, letvama, šaketanjem.

Nakon toga je valjda "posvilenio".

Uglavnom, jučer smo vidjeli kako se u politiku i javni život, nakon društvenih mreža, prelio "duh tribine". Baš kao što smo proteklih godina svjedočili manifestacijama "duha šatora" ili "duha stožera" (za obranu hrvatskog Vukovara), a onda "duha nacionalizma", "duha šovinizma", "duha ustaštva", pa i "duha fašizma"...

Pretočenih u zloduh nasilja. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 551
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang