Obavijesti

Kolumne

Komentari 42

Radimir Čačić, zatvorska ptičica u osvetničkom pohodu

Radimir Čačić, zatvorska ptičica u osvetničkom pohodu
1

Priča o povratku Čačića u visoku politiku potvrđuje tezu kako je ta scena, zahvaljujući propasti glavnih stranaka, otvorena svima. Čak i zatvorskim ptičicama.

VIDEO

Ovoj Vladi odzvonilo je onoga trenutka kad je Radimir Čačić otišao na izdržavanje zatvorske kazne.

Nestale su investicije, čak i same priče o investicijama, gospodarski pokazatelji su se strmoglavili, zajedno s kreditnim rejtingom, entuzijazam se ispuhao, a pesimizam napuhao, Zoran Milanović je postao premijer, a HNS je u Vladi postao ono što je bez Čačića zapravo oduvijek i bio - junior partner.

Ako ništa drugo, Vlada je s Čačićem ostavljala dojam da nešto radi, da  nešto pokušava i prema nečemu teži, da osim rasprodaje, monetizacije i krpanja proračunskih rupa teško ubranim porezima, razmišlja i o tome kako nešto raditi i zaraditi.

Bahati vlastelin

Sam Čačić pritom se ponašao kao vlastelin, instalirao svoje prijatelje na unosne sinekure, verbalno šamarao ministre, ušutkivao novinare i nastupao kao šef koalicije, bio je uvjerljivo najomraženiji član Vlade, ali istodobno i jedini za kojeg su sami ministri, kao i javnost, vjerovali da je, ako ništa drugo, barem kompetentan.

A sada, Radimir Čačić planira svoj veliki povratak. 

Pozicionira se kao šef Sjeverozapadnog savez HNS-a, gura u javnost priču o koaliciji s Milanom Bandićem, razmatra svoj koalicijski potencijal za predstojeće parlamentarne izbore u koje će uletjeti direktno iz pulske kaznionice. Mršav i nabrijan.

Međutim, medijska pažnja koja se pridaje Čačiću, više od njegove specifične političke težine, govori o očaju koji vlada na političkoj sceni. Govori o tragediji političkih elita. Govori o tome da propast glavnih stranaka, inicirana hermetičkim sustavom vladanja Milanovića i Karamarka, otvara prostor čak i za ljude koji bi u normalnim okolnostima bili zauvijek otpisani iz politike.

A to ne vrijedi samo za Čačića, nego i za njegova 'pajdu' Bandića.

Grof Monte Cristo

No, ako je Vladimir Šeks svojedobno za Ivu Sanadera rekao da je "Zorro osvetnik", koji se vraća kako bi se obračunao s onima koji su ga izbacili iz stranke, onda Radimir Čačić umislio da je politički "grof Monte Cristo": osvetnik koji se vraća iz zatvora kako bi pokazao svima koji su ga izdali - premijeru koji ga se odrekao, stranci koja mu prijeti izbacivanjem, javnosti koja se naslađivala njegovom presudom, medijima koji su ga otpisali...

I naravno, matematika u Čačićevim rukama opet zvuči uvjerljivo. Par mandata u njegovim sjevernim županijama, Bandićeva lista u Zagrebu isto par mandata, pa malo možda IDS, pa malo glavaševci, pa poneka lista tu i tamo, i eto pozamašnog kluba zastupnika. Odnosno, koalicijske snage koja se ne može ignorirati.

Jasno, sve to pod uvjetom da Bandić u međuvremenu ne zaglavi na zatvorskom golfu s Čačićem. Ili Milanović, u napadu panike, Čačiću ne ponudi neku foteljicu za masiranje ranjenog ega.

Zatvorske ptičice

Ipak, sama činjenica da je ovaj bivši Prvi potpredsjednik Vlade još uvijek značajan medijski i društveni faktor potvrđuje tezu kako je politička scena, zahvaljujući propasti glavnih stranaka, trenutno otvorena svima. Čak i zatvorskim ptičicama.

Nema novih lica, a ova stara su zapela u mrtvoj utrci za titulu najomraženijeg.

I stoga, pored Milanovića i Karamarka, Marasa i Grčića, Vrdoljaka i Vesne Pusić, a kamoli pored Nikice Gabrića, čak i ovakav Čačić - sa sudskom presudom, zatvorskim stažem, bahatim nastupom, baštinom omraženog ministra - može izgledati kao ozbiljan politički faktor. 

To je sigurno dobra vijest za samog Čačića, ali je zato loša vijest za sve nas.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 42

VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović
Lijepo ponašanje - 25 stvari koje se ne rade u finim restoranima
OVO SVI TREBAJU ZNATI

Lijepo ponašanje - 25 stvari koje se ne rade u finim restoranima

Bonton je kodeks ponašanja, skup (vrlo varijabilnih) pravila koja određuju kako se trebamo ponašati, barem teoretski, kako ne bismo svojim ponašanjem uvrijedili druge ljude