Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Kolumna
Boris Rašeta Petak, 20.07.2012. u 10:00
131 komentara

Rok uporabe Radimira Čačića: Samo traži način da ne ode

Čačić je u četvrtak pokazao da su sva njegova obećanja o odlasku puka sofistika. Prema novim kriterijima koje je sam postavio, neće ni morati otići

Robert Anić/Pixsell
Foto: Robert Anić/Pixsell

Radimir Čačić tri je puta sam sebi produživao rok uporabe: najprije je obećao da će počiniti 'harakiri' ako u lipnju ne bude stotine natječaja za investicije; onda se popravio pa je rekao da će u rujnu otići ako ne prouzroči 'investicijski tsunami', da bi na koncu priznao da misli otići ako na kraju prvog kvartala iduće godine rezultat bude lošiji nego u istom razdoblju ove godine. Brojka koja bi ga uništila je pad BDP-a od dva posto. HNB predviđa da će biti minus 1,6 posto.

Čačić je u četvrtak pokazao da su sva njegova obećanja o odlasku puka sofistika. On samo traži načina da ne ode. Prema novim kriterijima koje je sam postavio, neće to ni morati. Na kraju prvog kvartala iduće godine teško je očekivati veći karambol od ove godine. I drugo, do pada od dva posto na godišnjoj razini vjerojatno neće doći, naročito uz nadolazeću turističku sezonu. Jasno je, dakle, da je Čačić tiho mislio ono što je danas javno rekao: "jedino smo Milanović i ja nezamjenjivi."

U normalnoj državi nema i ne smije biti nezamjenjivih. Izjava je skandalozna jer negira sam smisao demokracije

Nema nikakve sumnje da je riječ samo o još jednoj krajnje drskoj izjavi. U normalnoj državi nema i ne smije biti nezamjenjivih. Izjava je skandalozna jer negira sam smisao demokracije. Povrh toga, pokazuje da Čačić misli kako ni njegova stranka, HNS, nema metoda da ga smijeni.

Serija neuspjeha nije ga pogodila. Ne ide mu "ta Ombla, i taj Plomin" kako se trijumfalno izrazio nakon smjene Mirele Holy. Uspjeh njegovih resora sam je procijenio na 15 posto. Da mu toliko ostvari bilo koji menadžer u Coningu, Čačić bi mu dao vritnjak. Projekt fasada je doživio fijasko – pripremljen je diletantski, navrat nanos. Brodogradilišta idu u ruke kupcima koji imaju posla sa zakonom, kupci za Dioki i Dinu su neki sumnjivi anonimusi koji nemaju ni web stranicu, za Petrokemiju, HPB i CO nitko nije pokazao veliki interes. Arhipelag turističkih tvrtki nitko neće. Ukratko, Čačić dosad nije ništa uspješniji od Đure Popijača, mada ipak donosi neke odluke.

Strani diplomati sablažnjeni su jer Vladu vodi osuđeni čovjek, a premijer u sjeni, Milanović, uživa jer nijedan grom ne pogađa njegov zaštićeni položaj 

Veliko je pitanje i je li Čačićev koncept "lopata" kriv. Nova vlada opet je sve karte bacila na građevinu – prema Ingri i IGH-u Čačić nije brutalan kao prema Dioni i Diokiju, a smisao hrvatskih reformi nije da se, pozajmljenim novcem, opet pokrene krug građevinskih investicija koje na kratki rok dižu BDP. 

Smisao je da se u Hrvatskoj uništi birokracija i stvori efikasna javna uprava, da se tisuće, desetine tisuća građana odvaže na investiciju; na pokretanje obrta, poljoprivrednog gazdinstva, male tvornice, solarne elektrane, vjetroelektrane... To, a ne neka socijalistička petoljetka, po obrascu Lenjina: elektrifikacija plus vlast sovjeta, jednako socijalizam.

Čačić, danas, može otići samo zbog jednog razloga. Strani diplomati sablažnjeni su jer Vladu vodi osuđeni čovjek, a premijer u sjeni, Milanović, uživa jer nijedan grom ne pogađa njegov zaštićeni položaj. Taj je položaj, nema nikakve sumnje, komforan i zaštićen  - ali sigurno nije vječan.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message