Obavijesti

Kolumne

Komentari 492

Ružni i vulgarni komentari: Ignorirajte ih, bit će vam lakše

Negativni komentari pokazuju manjak odgoja, empatije, ali ne slažem se kako bi komentiranje kao takvo trebalo zabraniti, a razloga za to ima nekoliko

VIDEO

Tragedija u kojoj je glumica Dolores Lambaša izgubila život malo koga je ostavila ravnodušnim. Bila je javna osoba i njezina smrt potresla je i one koji ju nisu osobno poznavali. Šok, žaljenje i sućut prožimali su se kroz brojne komentare koje su ljudi nakon objave vijesti ostavljali po internetskim portalima. No, kao što to obično biva, bilo je i onih koji su bez imalo obzira prema obitelji i prijateljima preminule glumice na vrlo ružan način komentirali njezin život i nesreću. 

Svakog tko je redoviti posjetitelj internetskih portala ova pojava nije iznenadila. Čak i najbenignija vijest za rezultat može imati komentare koji, bez pretjerivanja, nemaju veze s mozgom.  Kako se već godinama bavim zajednicom 24sata, odnosno našim registriranim korisnicima i komentatorima na portalu, znao sam da će ih biti. Da ne bude zabune: ja ih nikako ne opravdavam. Smatram ih manjkom odgoja, empatije i elementarne ljudskosti. Ipak, isto tako se ne slažem s idejama koje su se, upravo zbog jučerašnje eskalacije negativnih komentara, javile u pojedinim krugovima: da se komentiranje na portalima u potpunosti zabrani. 

Razloga ima nekoliko.

Kao prvo, ne želim da glupost, netolerancija i primitivizam pobijede. Takvih komentara bilo je i prije, bit će ih i dalje. Ako ne na portalu, onda na ulici, u birtiji, na placu. Najbolja stvar koju za sebe može čovjek napraviti je da ih ignorira.

Kao drugo, na portalu 24sata smo daleko veću pažnju poklonili kvalitetnim komentarima. Oni, koji su najbolje ocijenjeni od korisnika uvijek se nalaze na vrhu liste komentara. Oni koji su najslabije ocijenjeni prikovani su na dno. Crvena su krpa u očima ostalih sudionika i njome ne mašemo pred ostatkom zajednice.

I kao treće, iako su komentatori pojedinci, oni na portalu poput 24sata čine zajednicu. Kao i kod svake grupe  ljude, skupit će se profili s različitim svjetonazorima, obrazovanjem, političkim stavovima. Neslaganja ne samo da su očekivana - ona su i poželjna. U takvim uvjetima zajednica će, a to su naša iskustva uvijek nanovo pokazala i dokazala, osuditi i prekoriti one koji su prešli granicu dobrog ukusa. A kad ih zajednica počne ignorirati, i snaga njihovih negativnih komentara nestaje. Demokracija se može iskorištavati, no društvo će to dovesti u red. A samoregulacija zajednice nešto je čime se izrazito ponosimo kod naših komentatora.

Uz sve navedeno, portal 24sata i dalje ima aktivnu službu moderatora koji sve komentare pregledavaju i po potrebi brišu. Mi do svojih pravila komentiranja držimo jednako kao što odgovoran građanin drži do zakona. I ne mislimo da komentari poput "Njezin promiskuitetni način življenja uzima danak", "Ma zaboli me za sponzorušu" i slični imaju što raditi na našem portalu te se zbog njih iskreno ispričavamo svima koji su se našli osobno povrijeđeni. No imajte na umu da su i moderatori - ljudi. Čitaju sve vaše komentare i ponekad pokoji propuste. Takvi sadržaji na našem portalu mogu ostati samo previdom, nipošto našom tolerancijom. 

Zbog toga bih iskoristio ovu kolumnu da još jednom pozovem sve registrirane korisnike i članove naše zajednice da nam pomognu: da iskoriste funkciju označavanja neprikladnih komentara i učine ovaj portal još kvalitetnijim. Nama nije cilj promet i klikanost zarađivati na takvim komentarima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 492
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin