Obavijesti

Kolumne

Komentari 78

Sad imamo 'Vasino jato'. Kad će ono postati 'Kolindino jato'?

Sad imamo 'Vasino jato'. Kad će ono postati 'Kolindino jato'?
1

Od predsjedničke kampanje 2014. godine do afere SMS, Kolindu Grabar Kitarović povezuje se s pojedincima koje se optužuje za prljave rabote, obavještajna podmetanja i falsifikate. To je preopasno da bi se ignoriralo

VIDEO

Sjećate se "Vasinog jata"? 

Sve više se približavamo trenutku kad ćemo govoriti o "Kolindinu jatu".

Termin "Vasino jato" prvi je upotrijebio predsjednik Ivo Josipović u predsjedničkoj kampanji 2014. godine. Prozivajući obavještajno podzemlje da u "aferi Barbika" fabricira lažne dokumente kako bi ga kompromitiralo, ondašnji predsjednik prozvao je Milijana Brkića i optužio ga da stoji iza "obavještajnih smicalica i nasrtaja na dostojanstvo ljudi". 

"To su ljudi njegova svjetonazora i miljea koji podržavaju kampanju Grabar Kitarović", kazao je Josipović. "Jednom riječju, Vasino jato".

Za samu Kolindu Grabar Kitarović tada je ustvrdio da "očito ne kontrolira svoju kampanju, nije sposobna odlučno se distancirati od paraobavještajnog podzemlja koje zagovara, te time postaje suučesnik".

Otada su prošle četiri godine, a afera SMS ponovno je u prvi plan gurnula "Vasino jato". 

Predsjednica ruši premijera?

Falsifikator Franjo Varga upleo je u svoje rabote Milijana Brkića, Tomislava Karamarka, Vladu Galića i druge aktere podzemnih udara koje tjednik Nacional proziva da su u ime predsjednice Grabar Kitarović čak imali namjeru rušiti Andreja Plenkovića sa čela HDZ-a.

Kao što se Kitarović nije 2014. godine distancirala od paraobavještajnog podzemlja koje je radilo na njezinoj kampanji, sada se nije jasno ogradila od "Vasinog jata" koje je navodno rušilo premijera, a čiji akter Vlado Galić i dalje obnaša dužnost njezina savjetnika na Pantovčaku.

Može li se, po toj logici, to jato sada nazvati i "Kolindinim"?

I ako je "Vasino jato" prije četiri godine uzdiglo Kolindu do Pantovčaka, može je to isto jato sada oboriti s Pantovčaka?

Šokantno je da se u jednoj demokratskoj državi predsjednica Republike povezuje s ovakvim akterima i ovakvim podvalama koje graniče s državnim udarom. I da ona o svemu tome postojano šuti: ne ograđuje se, ne smjenjuje kompromitirane savjetnike, ne nudi isprike...

Zar ne kontrolira Pantovčak?

Ivo Josipović ju je svojedobno optužio da "ne kontrolira svoju kampanju". Može li se sada vaditi da ne kontrolira predsjednički ured?
Dobro kaže Plenković: "Afera SMS izgleda sve gore i zahtijeva daljnje korake". Kakve točno?

Pritom valja skrenuti pažnju na još jednu zanimljivu informaciju iz Vargina iskaza Uskoku. On je izjavio (priznao?) da je prije dvije godine slao putem servera prijetnje Daliji Orešković, tražeći od njezina Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa da presudi protiv Tomislava Karamarka.

Kako bi se otvorio prostor Andreju Plenkoviću.

Plenković je dva tjedna prije te famozne odluke na Saboru HDZ-a javno prozvao Karamarka i time istaknuo svoju kandidaturu za preuzimanje HDZ-a. Nakon odluke Povjerenstva Karamarko je podnio ostavke na sve dužnosti i Plenkoviću otvorio put ka preuzimanju stranke.

Ako je to točno, ako je "Vasino jato" doista sudjelovalo u raboti za Plenkovićev račun, onda bi bilo pošteno da premijer tek prihvati pravila igre u HDZ-ovim unutarnjim obračunima.

"Mijenjati i popravljati"

Uostalom, Josipović je dovoljno rano upozoravao na "Vasino jato". Plenković je svejedno tog Vasu kasnije prigrlio, promovirao i inkorporirao u svoj HDZ kojega je obećao "mijenjati i popravljati". 

Mijenja ga tek sad kad se okrenuo (i) protiv njega.

Ima li stoga smisla da Plenković danas govori kako afera SMS "izgleda sve gore"? To, naime, traje godinama. "Vasino jato" poletjelo je sve do Pantovčaka, do čela Sabora, zasjelo gotovo na vrh HDZ-a, stiglo pred vrata Banskih dvora. S Vasinim kumovima vozačima.

Plenković tom jatu namjerava skresati krila tek kad se njega dohvatilo.

A što će onda biti s Kolindom?

Opasna umiješanost

Njezina umiješanost - aktivna ili pasivna - postala je zabrinjavajuća i debelo kompromitira predsjednicu osobno, njezin ured, kao i instituciju do koje bi trebala držati. Jedno je bilo držati se po strani u izbornoj kampanji, ali teško je držati se po strani na dužnosti predsjednice koju se povezuje s mrežom falsifikatora, provokatora, navodno čak i kreatora državnog udara.

HDZ-u je to možda normalno, ali demokratskoj Hrvatskoj ne smije biti.

Kolindu se vrlo teško može smijeniti, nemoguće je očekivati da ona podnese ostavku. Moguće je da Kitarović odustane od drugog mandata ili da HDZ odustane od njezine kandidature.

Dotad će Plenković koristiti aferu SMS kako bi držao kompromitiranu predsjednicu na što kraćoj uzici. Pokornu i pasivnu, gotovo ucijenjenu pa čak i podložnu većem utjecaju Plenkovićeva HDZ-a. 

A tada ne bi bilo loše da Plenković razmisli želi li njegova stranka uopće stati iza osobe koju se povezuje s "Vasinim jatom" i s pokušajima rušenja i kompromitiranja premijera i šefa stranke.

I pritom ne zaboraviti ono najvažnije: obračun s Vasinim, Kolindinim i tko zna kojim HDZ-ovim jatom nije bitno zbog spašavanja vlastite kože i unutarnjih obračuna u HDZ-u, već zbog čitave države.

Koliko god HDZ državu smatrao svojim igralištem. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno