Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Klauški
Tomislav Klauški Utorak, 23.10.2018. u 12:18
44 komentara

Ivo Sanader i Martina Dalić: Brendovi paradoksalne države

Ratnom profiteru olakotna je okolnost sudjelovanje u Domovinskom ratu, dok izbačena ministrica kao akterica ortačkog kapitalizma uskoro objavljuje knjigu u kojoj piše o slomu ortačkog kapitalizma u Agrokoru.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
44 komentara

Ovo je zemlja u kojoj se osobu osudi za ratno profiterstvo, a onda joj se kao olakotna okolnost priznaje sudjelovanje u Domovinskom ratu.

Ovo je zemlja u kojoj osoba izbačena iz Vlade zbog ortačkog kapitalizma u Agrokoru predstavlja knjigu o slomu ortačkog kapitalizma u Agrokoru.

Ovo je zemlja u kojoj osuđenog ratnog zločinca ministri iz Vlade javno pozdravljaju kao ratnog heroja.

I ovo je zemlja u kojoj se uopće ne čini pretjeranom sarkastična poruka Jadranke Kosor na Twitteru da bi se obiteljskom nasilniku kao olakotna okolnost mogla uzeti činjenica da je bio oženjen.

Jer, to je Hrvatska. Zemlja u kojoj paradoksi gube značenje i postaju normalnom, uobičajenom, gotovo svakodnevnom pojavom.

Javnost se nije stigla jučer dovoljno načuditi presudi Županijskog suda u Zagrebu bivšem premijeru Ivi Sanaderu u kojem je istodobno proglašen ratnim profiterom i u obzir mu je uzeto sudjelovanje u Domovinskom ratu, kao da se te dvije stvari međusobno ne poništavaju, a već je stigla obavijest o promociji dugo očekivane knjige Martine Dalić.

Ortački kapitalizam 2.0

A ona je pisala - pazite sad - o "slomu ortačkog kapitalizma u Agrokoru". I to nakon što je ona sama morala napustiti Vladu zbog svoje ortačke grupe Borg s kojom je u "niskoprofilnim restoranima" dogovarala pisanje lex Agrokora koji je ortacima i s njima povezanim kompanijama omogućio bogaćenje u propalom koncernu.

U prijevodu, o slomu starog ortačkog kapitalizma pisala je akterica novog ortačkog kapitalizma.

Koja, ne zaboravimo, u slobodno vrijeme pije kave s osumnjičenim akterima tog starog ortačkog kapitalizma u Agrokoru. Možda kao dio istraživanja za knjigu.

A obavijest o promociji poklopila se - pazite još i ovo - s novim informacijama objavljenim jučer na N1 televiziji o mejlovima grupe Borg koji dodatno osnažuju priču o tome kako se preko zakona pogodovalo određenim akterima u okviru Dalićkina ortačkog kapitalizma.

I naravno, nije to sve: knjigu Martine Dalić, izbačenu potpredsjednicu Vlade, predstavit će nitko drugi nego guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. 

Bio bi to skandal svugdje osim u Hrvatskoj. 

"I točka"

Jer to je zemlja u kojoj ministri na službenim protokolima svečano, s govornice, pozdravljaju osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca, a premijer Andrej Plenković u Hrvatskom saboru to objašnjava ovako: "Pozdravili su Mirka Norca u svojstvu svoga suborca, što ne znači da ne priznaju odluke hrvatskih sudova. Naprotiv. Točka".

Nije jasno kakva točka se može staviti iza činjenice da osuđeni ratni zločinac, onaj koji je vlastoručno eliminirao starice metkom u glavu, dobiva počasni status na događajima koje predvode ministri u Vladi.

Jer, herojstvo se poništava zločinom.

Ali je zato jasno da je stavljena točka na ovu paradoksalnu državu. 

O sudskim presudama i promašenim optužnicama koje produbljuju nepovjerenje u ovu državu čitamo gotovo svakodnevno. Nakon Milana Bandića vraćamo se na Ivu Sanadera.

Ali slučaj Martine Dalić unio je novu živost u predvidive i pomalo učmale paradokse.

Ortaci bez janjetine

"Dečki koji su ovo radili nisu protiv ortačkog kapitalizma, možda su protiv ortačkog kapitalizma koji uključuje janjetinu. Ovo je najbolji primjer ortačkog kapitalizma u Hrvatskoj", komentirao je jutros Goranko Fižulić nova otkrića o lexu Agrokor koja se poklapaju s promocijom Dalićkine knjige.

Novi ortački kapitalizam obračunava se sa starim ortačkim kapitalizmom.

Bilo bi to kao da se, primjećuje Anka Mrak Taritaš, Milijan Brkić obračunava s paraobavještajnim podzemljem.

I tako, imamo zločince kao heroje, branitelje kao profitere, a sada i sudionicu jedne ortačke skupine kako se obračunava s drugom skupinom.

Nakon što je neslavno izbačena iz Vlade.

I eto, ako je Kolinda Grabar Kitarović ozbiljno posvećena brendiranju Hrvatske, onda može birati iz koliko god izloga želi. Ponuda je neograničena i naprosto neodoljiva.

I nimalo slučajna.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message