Obavijesti

Kolumne

Komentari 32

Sandra je Aleksandri umjesto zaštite - 'zalijepila' šamarčinu

Sandra je Aleksandri umjesto zaštite - 'zalijepila'  šamarčinu
1

Nema ni ženske solidarnosti: Dan uoči Dana borbe protiv nasilja nad ženama supruga ministra Jakovine se sa stranačkom kolegicom obračunala na Facebooku

VIDEO

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je u nedjelju, 22. rujna. Već devet godina zaredom ovog se dana, službeno proglašenog 2004. godine, želi upozoriti na još uvijek zastrašujuće službene podatke o fizičkom, psihičkom, seksualnom i svakom drugom nasilju i zastrašivanju. 22. Rujna 1999. dogodio se jedan od najtežih zločina u Hrvatskoj kada je nasilnik i ubojica Mato Oraškić kojim se sudilo na Općinskom sudu u Zagrebu, tijekom brakorazvodne parnice ubio suprugu Gordanu Oraškić, sutkinju Ljiljanu Hvalec, te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. 

Koliko se od tada do danas promijenilo? Malo. 

Javnost i mediji svjesniji su stvarnosti. Deklarirana je, barem u javnom životu, nulta stopa tolerancije na nasilje. No, ekonomska kriza, nezaposlenost i siromaštvo i dalje su uzroci teškog nasilja kojem su posebno izložene žene. 

Prije nepunih mjesec dana u zadarskom predgrađu 62-godišnji suprug svoju je ženu poslije svađe - rukama zatukao do smrti. Gotovo istog dana u kolovozu ove godine, 47-godišnji muškarac koji je izašao iz zatvora kao registrirani nasilnik supruge s kojom ima šestoro djece, brutalno je ubio svoju ljubavnicu. Majku troje djece, koja je tog dana s njim raskinula vezu, odveo je u polje i zatukao do smrti metalnom palicom. 

Uz ove, najstrašnije oblike nasilja, ne treba zaboraviti ni ono koje ostavlja teške psihičke posljedice zbog zastrašivanja, prijetnji i ponižavanja. 

Prema podacima Autonomne ženske kuće svaka treća žena bila je izložena nekom obliku nasilja ili seksualne prijetnje i zlostavljanja. A više od 50 posto žena pretrpjelo je neki oblik psihičkog ili verbalnog nasilja. Ništa manje ozbiljni su i službeni podaci o radnoj diskriminaciji. 

Među nezaposlenima ima daleko veći broj žena od muškaraca. Žene još uvijek rade na manje plaćenim radnim mjestima, i u prosjeku imaju manje mirovine. Iako akademsko obrazovanje stječe veći broj žena nego muškaraca, podaci pokazuju kako je na najvišim rukovodećim položajima samo 10 posto žena. 

A što reći o politici? 

Za razliku od EU u kojoj zastupljenost žena raste, u Hrvatskoj pada. Iako je u prethodnim sazivima zastupljenost bila veća od 20 posto, u posljednjim parlamentarnim izborima je pala ispod 20 posto. U EU je zastupljenost 34,6 posto i kontinuirano raste. 

Prošlog smo tjedna vidjeli i kako to u stvarnosti izgleda. 

Zbog propitivanja i javne kritike, iz stranke je ekspresno izbačena kandidatkinja za potpredsjednicu SDP-a u Zagrebu Aleksandra Kolarić. No, od same odluke, veći je skandal izazvao jedan komentar. 

Sandra Petrović Jakovina, supruga ministra Tihomira Jakovine i zastupnica u Europskom parlamentu, sa stranačkom je kolegicom javno obračunala na Facebooku. Umjesto, barem pristojne zaštite, ako već nije bilo ženske solidarnosti, Sandra je Aleksandri zalijepila -  tešku stranačku 'šamarčinu'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac
Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica