Kolumne

Komentari 93

Šatoraški ministar šatoraškim metodama mirno kršio zakon

Šatoraški ministar šatoraškim metodama mirno kršio zakon

Kad su već šatoraši 555 dana prosvjedima, blokadama i plinskim bocama rušili Vesnu Nađ iz Ministarstva branitelja, i njihov ministar Medved mislio je da se može šatoraškim metodama riješiti Vesne Nađ

"O državnim službenicima, pa i samom ministru, u Ministarstvu branitelja sude sami branitelji", ispalio je ministar branitelja Tomo Medved.

Pa kad su već šatoraši 555 dana prosvjedima, blokadama, prijetnjama i plinskim bocama rušili Vesnu Nađ iz Ministarstva branitelja, onda je i njihov ministar Tomo Medved pomislio kako se može šatoraškim metodama riješiti Vesne Nađ.

Pa bi moglo ispasti da je pritom prekršio zakon.

Bivša službenica Ministarstva branitelja, zaposlena još od Tuđmanovih vremena, dobila je priliku nakon dolaska šatoraša na vlast i u Ministarstvo branitelja birati želi li primati dužnosnički model plaće "6 plus 6" ili raspored na drugo službeničko radno mjesto.

Ona kaže da je izabrala drugu opciju, ali ministar Medved navodno ju je prisilio na onu prvu. Mislio je kako će se time zauvijek riješiti osobe koja je, uz ministra Freda Matića i savjetnika Bojana Glavaševića, bila na najvećem udaru šatoraških prosvjednika u Savskoj.

Presedan u službi

No čini se da se prevario jer je Nađ na kraju primila šest punih i šest polovičnih plaća, a zatim odlukom nadležnog tijela dobila novi angažman u Ministarstvu uprave Ivana Kovačića.

Što je presedan i ne baš u skladu sa zakonom.

No kad su branitelji u pitanju, šatoraši pogotovo, zakoni nikad nisu bili presudni. Ili kako je to lijepo sročio Tomislav Karamarko: "Kakav zakon, pa to su branitelji".

"Medved me mogao staviti u špajzu, nikad me ne vidjeti i tako uštedjeti državi novac", kazala je sama Vesna Nađ na N1 televiziji.

Medved se, međutim, poveo za šatoraškim, umjesto zakonskim rješenjima, što je dovelo do optužbi da je prekršio zakon zbog čega bi, u normalnoj Vladi, mogao čak i podnijeti ostavku. 

Da ne kažemo, odgovarati.

Vlada šuti

Vlada o tome još šuti, a ministar Medved se i dalje šatoraškim rječnikom obračunava s bivšom službenicom koja se, kao SDP-ovka, našla u centru sukoba HDZ-a i Mosta: "O osobnosti i karakteru gospođe Nađ govori to da nije izišla iz Ministarstva, pružila potporu, odnosno ponudila svoju ostavku kad je u prosvjedu umrla Nevenka Topalušić".

Priča o ponašanju ministra Medveda pala je ovih dana u sjenu burleske s ostavkom Ivana Kovačića u vezi zapošljavanja Vesne Nađ u svom ministarstvu, ali sada postaje sve jasnije da se i ministar branitelja u želji da se što prije riješi bivše službenice ogriješio o zakon.

Revolucija ne poznaje ograničenja i priznaje samo rezultate.

A budući da o službenicima u Ministarstvu branitelji, kako reče Medved, "sude sami branitelji", oni su presudili da se jednu osobu mora pod svaku cijenu ukloniti iz državne službe.

Njihov ministar ih je poslušao i što je time postigao? Prekršio je zakon, oštetio je državni proračun, priskrbio Vesni Nađ 130 tisuća kuna i novi posao u drugom ministarstvu, izazvao svađu HDZ-a i Mosta i izložio predsjednika Vlade novom iskušenju.

Sva sreća da se Andrej Plenković ne zamara previše svojim premijerskim poslom.  

Inače bi riskirao da i njemu šator osvane pod prozorom.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.